Wat is het geheim achter het succes van Stade Brestois?

Stade Brestois is het verrassingspakket van het jaar in Ligue 1. De Bretonnen hebben een fantastisch seizoen achter de rug en staan momenteel op de tweede plaats, net achter het ongenaakbare PSG. Maar hoe is dit succes te verklaren?

Stade Brestois uit het niets tweede

Terwijl half maart werd verwacht dat PSG in Ligue 1 zou leiden, werd minder verwacht dat Stade Brestois in hun voetsporen zou treden. De Bretonnen staan tweede in de competitie, hebben tien punten achterstand op PSG en hebben hun zinnen gezet op Monaco, Lille en Lens.

Met 6 punten voorsprong op Nice is Brest goed op weg om een Europees ticket te bemachtigen. Dat zou een geweldige prestatie zijn voor een club die vorig jaar in de nadagen van de strijd het voortbestaan veiligstelde.

Eric Roy aan het roer

Als we één naam moeten noemen in dit succesverhaal, dan is dat onvermijdelijk die van coach Eric Roy. Aangeworven in januari 2023, toen Brest in de rode zone zat, slaagde hij erin om de club overeind te houden. Dit was des te indrukwekkender omdat Roy sinds het seizoen 2011-2012 niet meer had gecoacht. Na iets meer dan 11 jaar zonder club zat de man uit Nice weer op de bank. Velen dachten dat de stap ondoordacht was.

Maar Eric Roy heeft hun ongelijk bewezen door een spel voor te stellen dat even coherent als effectief is. Zijn jaren als TV-consultant en ook als clubmanager (Nice, Lens, Watford) hebben hem een interessante achtergrond gegeven. Eric Roy wilde niet alles revolutioneren toen hij aankwam, maar begon voort te bouwen op wat er al was. Te beginnen met zijn vervangers, Bruno Grougi en Julien Lachuer, die voor een zekere overgang zorgden. Roy had ook vertrouwen in zijn spelersgroep. “De basis is er. En ik denk dat het enige wat we moeten doen is het weer zin geven, de wil om te spelen en samen dingen te doen,” zei hij bij zijn aankomst.

Solidariteit bij Stade Brestois

In een groep zonder sterren hebben individualiteiten plaatsgemaakt voor het collectief. Het resultaat is een evenwichtige kern waar solidariteit een kardinale deugd is. “We kunnen niet rekenen op Kylian Mbappé of een speler die 25 doelpunten maakt in een seizoen. Dus we moeten iedereen erbij kunnen betrekken. En als je veel verschillende doelpuntenmakers hebt, des te beter, want dat zorgt voor meer problemen voor de tegenstander”, legde Roy afgelopen december uit aan AFP.

Een efficiënte aanval

Met het zesde hoogste aanvalstotaal in Ligue 1 dit seizoen heeft Brest een prima aanvalscapaciteit. Terwijl Parijs (56) en Monaco (45) ver voor liggen op de 35 doelpunten van Brest, zitten Marseille (40), Rennes (38) en Lille daar niet ver achter.

Maar zoals Eric Roy al aangaf, komt het gevaar overal vandaan. Met 11 verschillende scorers weten de Bretonnen hoe ze efficiënt kunnen zijn – of toch bijna. Dit alles maakt het erg moeilijk voor hun tegenstanders om het spel te lezen. Of het nu gaat om Del Castillo (5 doelpunten) op de rechtervleugel, Mounié (4) voorin of Doumbia en Camara (elk 5) achterin, er is genoeg variatie.

Een ijzeren verdediging

Maar als de aanval van Brest het goed doet, hoe zit het dan met zijn verdediging? Met 19 tegendoelpunten heeft Brest, samen met Nice, de meest onneembare defensie in Ligue 1.

Sinds het begin van het seizoen in januari hebben ze slechts vier doelpunten tegengekregen in acht competitiewedstrijden. Genoeg om ook op het continent een benchmark te zijn!

Spelen zonder druk

Ook al kwam er afgelopen weekend een einde aan hun ongeslagen reeks van 13 wedstrijden tegen Lens, Brest heeft nog steeds een goede uitgangspositie om op zoek te gaan naar een Europees ticket en zelfs de Champions League! Een doel dat aan het begin van het seizoen nog niet echt gesteld was. En het kan ook het succes van de ploeg verklaren.

Stade Brestois speelt zonder enige druk, berekent niets en speelt vrijuit. En als je je licht in het hoofd voelt, voel je dat op het veld. “We staan niet onder druk. Het is gewoon een bonus, want we hadden als doel om boven te blijven”, vertelde Lees-Melou deze week aan RMC.

Kan Stade Brestois dit weekend tegen Lille nog steeds winnen? De notering voor Brest staat aan 2.60 bij Ladbrokes.be.