Anthony Moris’ EK-droom met Luxemburg: “Moet er klaar voor zijn”

De doelman van Union Saint-Gilloise wil aanstaande donderdag winnen in Georgië voordat hij volgende week dinsdag de winnaar van Griekenland-Kazachstan verwelkomt in het Groothertogdom. Luxemburg is nog twee overwinningen verwijderd van een plaats op het UEFA EURO 2024 in Duitsland. Voor Anthony Moris wordt de EURO 2024 play-off wedstrijd in Georgië zijn negenenveertigste wedstrijd van het seizoen.

Mooie ambities voor Union-doelman Anthony Moris

De doelman van de Luxemburgse nationale ploeg zou het geweldig vinden om volgende week dinsdag in Luxemburg in zijn vijftigste wedstrijd te spelen en zich te kwalificeren voor het EK. De doelman van Union, die gewend is om in stadions te spelen waar het lokale publiek vaak erg warm is, is klaar om de Georgische fans te trotseren.

Dit is wat hij het Luxemburgse dagblad ‘Tageblatt’ vertelde: “Het is om dit soort wedstrijden te spelen dat we voetballen. Ik heb dit seizoen al in Frankfurt, Liverpool en Istanbul gespeeld. Dit zijn stadions waar de sfeer gewoonweg uitzonderlijk is. Maar uiteindelijk maakt het voor mij niet veel uit.”

Union-doelman neemt tijd om te genezen

Op zijn 33e weet Anthony Moris dat hij moet nadenken over het optimaliseren van zijn rustperiodes. “Ik weet dat ik echt aandacht moet besteden aan mijn herstel. Dus ik zorg ervoor dat ik zo vroeg mogelijk naar bed ga en zoveel mogelijk slaap krijg. Ik gebruik heel vaak cryotherapie omdat het me goed doet.”

Als vader van twee jonge kinderen moet hij ook nadenken over hoe hij zijn drukke dagen moet indelen: “Ik woon in Luik en ik moet elke dag ongeveer twee uur rijden om naar de training te komen. Ik besteed ook veel aandacht aan de voorbereiding op de wedstrijd buiten het veld, want je moet er mentaal klaar voor zijn.”

Anthony Moris wil altijd beter worden

De Luxemburgse doelman, die tot nu toe als een van de uitblinkers van Union wordt beschouwd, is er niet zo happig op om te worden omschreven als zijnde zijn beste seizoen tot nu toe: “Ik heb een nieuwe keeperstrainer die me veel heeft geholpen, ook al hebben we de laatste tijd niet veel specifieke sessies kunnen doen met de opeenvolging van wedstrijden op alle fronten.”

Vervolgens voegt hij er dit aan toe: “Ik vind het moeilijk om mijn prestaties over de seizoenen heen te vergelijken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik de afgelopen maanden mijn bijdrage heb geleverd aan de collectieve resultaten van de Union. Ben er om mijn werk te doen en mijn teamgenoten te helpen. Nog steeds heb ik het gevoel dat ik op 33-jarige leeftijd nog steeds vooruit kan. Ik ben nog steeds ambitieus en vooral perfectionistisch.”

Een knipoog voor geluk voor de Luxemburgse doelman

Degenen die de doelman van Union op de voet volgen, zullen zijn kleine knipoog al hebben opgemerkt als de camera voor hem langs draait voor de wedstrijd: “Het is een kleine groet aan mijn vrouw, mijn kinderen en mijn oma. Mijn dochter is op een leeftijd dat ze kan begrijpen dat papa op tv is. En toen mijn vrouw zei dat ik naar haar moest zwaaien, kreeg ik de gewoonte om één oog te sluiten als de camera voor me kwam. Of het nu met mijn club is of met het nationale team, ik doe het nu elke keer. Ik ben het een keer vergeten. Mijn vrouw wees me erop. Sindsdien doe ik het.

Luxemburg maakt kans in Georgië

Anthony Moris is klaar voor Georgië: “De afwezigheid van Khvicha Kvaratskhelia, een speler van wereldklasse, is geen slechte zaak voor mij. Ik ken Metz-spits Georges Mikautadze goed omdat ik een paar keer tegen hem heb gespeeld. Georgië-coach Willy Sagnol heeft ook veel vertrouwen in zijn team. Maar wat ik wel weet, is dat onze coach Luc Holtz ons zo goed mogelijk gaat voorbereiden. Dit zodat we hem kunnen winnen.”

Moris klaar voor strafschoppen

Bij een gelijkspel in Georgië kan een strafschoppenserie nodig zijn om kwalificatie voor de beslissende wedstrijd van volgende week dinsdag tegen Griekenland of Kazachstan veilig te stellen. De doelman van Union is er klaar voor: “Ik bereid me niet echt voor op een penalty. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk informatie te krijgen over potentiële tegenstanders. Ik ben meer een keeper die zich concentreert op de schutter op het moment van de penalty. Maar ik hoop vooral dat we geen penalty nodig hebben om ons te kwalificeren.