JPL’s beste trainingscentra: RSCA aan de top, concurrentie nadert

Sportieve meerwaarde voor financiële meerwaarde. Anderlecht lijkt de juiste formule te hebben gevonden met de klompjes uit de jeugdopleiding. Maar de concurrentie in de JPL is scherper dan ooit. Vooral Genk profiteert van zijn uitstekende reputatie om zeer agressief te zijn op de jeugdmarkt. Hoewel het momenteel een grote herstructurering ondergaat na het vertrek van Jean Kindermans naar Antwerp, blijft de jeugdopleiding van Anderlecht de beste van België. Dit werd in januari bevestigd toen het CIES Football Observatory zijn Top 100-lijst publiceerde van clubs met de meest winstgevende trainingscentra ter wereld in de afgelopen tien jaar.

RSCA staat op de 25e plaats achter het onaantastbare Benfica, Ajax, Real en Chelsea

Drie JPL-clubs staan in deze Top 100: RSCA, Brugge en Standard. De Belgen staan duidelijk ver achter de grote jongens zoals Benfica. De club uit Lissabon, meesters in de kunst van het spotten en opleiden van jong talent, heeft de afgelopen jaren een aantal goede stappen gezet. Onder hen Joao Félix (127,2 miljoen euro), Ruben Dias (71,6 miljoen euro) en Gonçalo Ramos (65 miljoen euro). Ze hebben allemaal aanzienlijk bijgedragen aan de 516 miljoen aan inkomsten van de Portugese club.

Natuurlijk staan de JPL-clubs ook achter Ajax (376 miljoen), Lyon (370), Real Madrid (364) en Chelsea (347). Anderlecht bezet echter een zeer respectabele 25e plaats in dit klassement, met 179 miljoen aan inkomsten dankzij het trainingscentrum.

Debast wordt de volgende grote transfer van Neerpede

Tot de gouden deals van Neerpede behoren Youri Tielemans naar Monaco voor €25 miljoen, Jérémy Doku naar Rennes voor €26 miljoen, Leander Dendoncker naar Wolverhampton voor €15 miljoen, Sambi Lokonga naar Arsenal voor €17 miljoen en Julien Duranville naar Dortmund voor €13 miljoen.

De volgende op de lijst is Zeno Debast. Van Zeno wordt verwacht dat hij komende zomer naar een grote Europese club vertrekt. Nogmaals, in ruil voor een zeer grote cheque. En met het oog op de komende mercato hebben de Mauves nog wat reserves. Ik denk aan Sardella, Leoni, Stroeykens, Amuzu en Verschaeren.

JPL: Brugge en Standard houden stand

Brugge staat slechts 77e op de ranglijst, net voor Standard (78e). Blauw-Zwart heeft duidelijk een slag geslagen met de transfer van Charles De Ketelaere naar AC Milan voor 36,5 miljoen. En in mindere mate met de transfer van Lois Openda naar Lens voor 15 miljoen. Hoewel de spits vooral in de Luikse regio werd opgeleid.

Voor Les Rouches gaan de grootste deals een paar jaar terug. Vanheusden verhuisde naar Inter in 2022 (16 miljoen), Witsel naar Benfica in 2012 (9) en Defour naar Porto ook in 2012 (6). Maar vooral ook het vertrek van Fellaini naar Everton in 2009 voor bijna 22 miljoen. Vandaag kan de club uit Sclessin zichzelf feliciteren met het feit dat het een kans heeft gegeven aan producten van eigen bodem. Spelers zoals Bodart (26), Noubi (19) en William Balikwisha (24), die Les Rouches in 2014 overnamen van Les Mauves. En dan zijn er nog Sahabo (18), die een deel van zijn jeugd doorbracht aan de oevers van de Maas, en Ngoy, die vier jaar geleden overkwam van Anderlecht naar Standard.

Wat Hugo Siquet (21) betreft, die in januari 2022 voor €4,5 miljoen naar Fribourg vertrok, zouden Les Rouches er goed aan hebben gedaan om hem nog wat langer te houden. Hetzelfde geldt voor Michel-Ange Balikwisha (22). Die laatste vertrok in 2021 voor 5 miljoen euro naar Antwerp. Hij wordt nu op 11 miljoen eur geschat.

JPL: Lokonga, Doku en Duranville zijn te vroeg vertrokken

De ideale situatie voor een Belgische club is om toptalenten op te leiden die in eerste instantie een sportieve meerwaarde bieden, maar die vervolgens veel geld opbrengen als ze vertrekken. Anderlecht slaagt er al jaren in om deze perfecte combinatie tot stand te brengen. Vooral dankzij Lukaku, Tielemans, Dendoncker en Praet. Al deze spelers waren synoniem met sportief succes en titels, voordat ze financiële succesverhalen werden. Vervolgens werd RSCA door een zeer ingewikkelde boekhoudkundige situatie gedwongen om zijn beste spelers te verkopen. En dit nog voor ze echt geld hadden verdiend op het veld. Dit was onder andere het geval voor Lokonga, Doku en Duranville.

Dit seizoen keren de Mauves eindelijk terug naar hun winnende formule. Omringd door ervaren spelers, schitteren Debast, Sardella, Stroeykens, Leoni en zelfs Amuzu en Verschaeren op het veld en kunnen binnenkort in aanmerking komen voor een lucratieve deal. En ook al heeft de concurrentie de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de kwetsbaarheid van Neerpede om in Anderlechts talentenpoel te duiken, de speler blijft verbazen. De Cat, Degreef en Nunzio Engwanda zijn nog maar tieners, maar ze kloppen al op de deur van het eerste elftal. We zouden ze binnenkort in de JPL moeten zien.

Genk is erin geslaagd om de jonge klompjes El Khannouss, Karetsas en Driessen aan te trekken

Nu is het aan de nieuwe bazen van Neerpede om van het post-Kindermans tijdperk een succes te maken. Het trio Hemmersam, Mariman en Verbeke heeft er werk aan. Want, zoals we eerder al aangaven, de concurrentie ligt op de loer in de JPL. Er is natuurlijk Brugge, Gent en nu ook Antwerp. Drie ploegen die zich goed ontwikkelen op dit niveau.

Maar er is ook, meer dan ooit, Genk. Het opleidingscentrum geniet ook een uitstekende reputatie. Limburg kwam de voorbije jaren graag naar het Astridpark om beloftevolle jongeren als El Khannouss, Karetsas en Driessen op te pikken.