Challenger Pro League-baby – #5: Nunzio Engwanda

Een paar weken geleden zagen waarnemers Nunzio Engwanda op de bank zitten tijdens de wedstrijd Anderlecht – KAA Gent. Hoewel hij niet op het veld stond, komt de 16-jarige paarsharige jongeling steeds dichter bij het eerste elftal. Wie is Nunzio Engwanda? Zoals we elke maand doen, neemt Ladbrokes News een kijkje bij een van de baby’s van de Challenger Pro League.

Vanaf 2007 als Karetsas

Als puur product van het Paarse Huis lijkt hij het grote talent van de generatie van 2007. Hij is van dezelfde lichting als Konstantinos Karetsas, die naar Jong Genk vertrok en die Ladbrokes News ook voorstelde. Met Alonzo, zijn oudere broer die al voetbalde, trad Nunzio natuurlijk in zijn voetsporen en begon net als hij op zeer jonge leeftijd bij Neerpede.

Het valt niet te ontkennen dat ze allebei echte producten van de club zijn, want hoewel ze uit de regio Charleroi komen, kozen beide broers ervoor om hun eerste licentie te tekenen in de academie van Anderlecht. Alonzo begon op 6-jarige leeftijd, Nunzio een jaar eerder. Hoewel Alonzo getalenteerd is en aanvoerder van de RSCA Futures, lijkt Nunzio nog getalenteerder dan zijn broer.

De toekomstige Vincent Kompany?

Na een opmerkelijk seizoen op U16-niveau vorig jaar, heeft hij de clubdirectie overtuigd om hem door te schuiven naar U18-niveau. Zijn kwaliteiten zijn talrijk. In het hart van de verdediging springt Nunzio er indrukwekkend uit en hij ontpopt zich als een veelbelovende verdediger voor het hoofdteam. Zijn compromisloze aanpak van duels, zowel in de lucht als op de grond, maakt hem een betrouwbare schildwacht voor zijn team.

Zijn snelheid, tactische intelligentie en vermogen om te anticiperen en zich te positioneren stellen hem in staat om zijn teamgenoten te beschermen en de achterste linie vast te zetten. Al zijn vaardigheden beperken zich echter niet tot de verdedigende sector. Want dit belangrijke lid van het Belgische U17-team blinkt ook uit in het opbouwen van het spel. Zijn passing is uitstekend met beide voeten. En hij wekt de indruk dat hij de bal gemakkelijk controleert als hij het veld opkomt. Het is een stijl die soms doet denken aan een zekere Vincent Kompany.

Solide en technisch begaafd

Op 11 augustus 2023 werd Nunzio Engwanda de jongste profspeler die voet zette op een Challenger Pro League-veld tegen Beerschot, 15 jaar, 8 maanden en 11 dagen oud. (Sindsdien is hij verslagen door Jesse Da Silva en Nathan De Cat). Week na week wint de jongeling aan zelfvertrouwen, tot het punt waarop hij al een belangrijke pion is geworden op het schaakbord van Marink Reedijk. Robin Veldman, voormalig coach van Andersen’s U-21 team, is in de ban van de jongeling.

“Hij is een van de grote talenten. Ik kijk nog steeds naar alle wedstrijden van de RSCA Futures en ik zag ze onlangs – met een team met acht afwezigen – met 1-1 gelijkspelen bij Beerschot, ondanks dat ze een topploeg zijn in 1B. De manier waarop Nunzio Engwanda daar centraal achterin speelde… pfft. Hij hield zich fysiek staande als 16-jarige, maar tegelijkertijd was hij ook dominant aan de bal,” vertelde hij aan het Nieuwsblad. Zonder hem zou zijn ploeg een paar weken geleden onderuit gegaan zijn tegen Jong Genk. Als vaste waarde in het eerste elftal sinds het begin van 2024, heeft hij nu 18 optredens gemaakt voor de reserves van Andersen.

Zonder zijn broer volgend seizoen

Zijn uitstekende prestaties werden beloond met een plaats op de bank voor de wedstrijd tegen La Gantoise. Helaas zal een enkelblessure, opgelopen tegen RFC Luik, hem de komende wedstrijden buitenspel zetten. Het valt nog te bezien hoe Nunzio zal omgaan met de afwezigheid van zijn broer Alonzo. Die heeft een vierjarig contract getekend bij Utrecht.

De oudere broer had geen toekomst in het seniorenteam en wilde zijn carrière naar een hoger niveau tillen. Het management van Andersen is echter niet van plan om de jongere speler te laten gaan. Nunzio staat nog tot 2026 onder contract en heeft alles in zich om de nieuwe baas van de Anderlecht-defensie te worden.

Challenger Pro League baby’s – Nr. 1 / Nr. 2 / Nr. 3 / Nr. 4