Challenger Pro League-baby #6: Zalán Vancsa

Zalán Vancsa tipte vorig seizoen naar Lommel. De Hongaar toonde af en toe zijn kwaliteiten en er werd reikhalzend naar hem uitgekeken voor de campagne 2023-2024. Vanaf de eerste wedstrijd van het seizoen in Oostende wist hij zich zodanig op te dringen dat hij in de competitie slechts één keer buiten de basiself viel. Ladbrokes News profileert opnieuw een van de goudklompjes van de Challenger Pro League.

Zalán Vancsa: van MTK Budapest naar België

Voordat hij naar België kwam, speelde hij sinds zijn 10e voor MTK Budapest. Hij debuteerde in de Hongaarse topklasse toen hij nog maar 16 was. Zo werd hij de op één na jongste speler in de geschiedenis van de club. Voetbal stroomt door Vanssa’s aderen. Zijn vader, Miklos, speelde bijna 300 wedstrijden in de Hongaarse topklasse en vertegenwoordigde clubs als MTK Boedapest en Videoton.

Het was voor Zalán vanzelfsprekend om de sport zelf op te pakken. “Ik weet nog dat hij nog niet kon lopen, hij leunde op de bank, maar hij schopte al tegen de bal”, vertelde Miklos Vancsa aan GOAL. Zaláns broer Milan is het met hem eens. “Hij voetbalde elke dag na school, rende rond om van voetbalshirt te wisselen en deed alsof hij scoorde. Hij was helemaal verliefd op het spel.”

Een maand ouder dan Puskás toen hij zijn eerste profgoal maakte

Na 22 wedstrijden in NB1 (Hongaarse D1) en vooral een doelpunt op de eerste dag van het kampioenschap van 2021-2022, maakte hij al snel furore op het web. Zijn toenmalige coach, Giovanni Constantino, voelde dat hij het verschil zou gaan maken. “Ik zei hem dat hij er klaar voor moest zijn en dat hij beslissend zou zijn.” De Italiaanse coach had gelijk. Zalán Vassa kwam 20 minuten voor tijd op het veld tegen Ujpest en scoorde in de blessuretijd om zijn team de overwinning te bezorgen. Het doelpunt maakte hem de jongste speler in de 100-jarige geschiedenis van de club die een doelpunt maakte in de hoogste afdeling. En Zalán werd ook de zesde jongste speler die scoorde in de hoogste afdeling van Hongarije.

Vancsa was slechts een maand ouder dan Ferenc Puskás toen hij zijn eerste doelpunt op dit niveau maakte. Bovendien vielen zijn prestaties in de Youth League (5 doelpunten in vier wedstrijden, waaronder één tegen KRC Genk) op bij Manchester City. Superagent David Manasseh, die enkele van ’s werelds grootste deals heeft onderhandeld, waaronder de transfer van Gareth Bale naar Real Madrid, arriveerde op een dag in Hongarije. David maakte van Zalán Vassa zijn allereerste Hongaarse klant. Hij overtuigde de Hongaar om zich aan te sluiten bij de huidige Champions League-houders.

Verbeterde stats

Omdat hij te jong was om in de Premier League te spelen, belandde hij in 2022-2023 bij Lommel in de Challenger Pro League. Dit in de hoop een vaste waarde te worden. Na een aanpassingsperiode heeft de Hongaar zijn draai gevonden in de Belgische D2. “De eerste drie of vier maanden waren niet makkelijk. Het was de eerste keer dat ik op mezelf woonde in een vreemd land. Er waren ups en downs, maar ik heb een ommekeer gemaakt. Ik kreeg steeds meer speeltijd.”

Deze rechtsvoetige vleugelspeler kan op beide flanken spelen. Zijn dribbel- en passeervaardigheden zijn bovengemiddeld. Hij is snel en brengt zijn tegenstanders in verwarring met zijn tempowisselingen. Zijn lage zwaartepunt en uitstekende balcontrole maken hem moeilijk te stoppen. Dit terwijl zijn tempo hem een formidabele counteraanvaller maakt. Aan het einde van het eerste seizoen waren zijn statistieken echter nog steeds mat: 1 doelpunt en 2 assists in 23 wedstrijden.

Op de allereerste dag van het seizoen loste hij dit probleem op met een fantastisch doelpunt in de blessuretijd tegen Oostende.

Hij volgde dat op met twee assists in de volgende twee wedstrijden. Zalán zette zo een voet in de top drie van Lommels doelpunten voor 2023-2024. Na 26 wedstrijden heeft hij 10 goals en 5 assists op zijn naam staan. Dat Limburg rechtstreeks terug is geklommen naar de Jupiler Pro League is grotendeels te danken aan hun Hongaarse goudklompje.