Grand Prix van Australië: al de derde race van het seizoen

Nu al de derde overwinning voor Verstappen? De Nederlander, de winnaar van vorig jaar, is de duidelijke favoriet voor deze Grand Prix van Australië. Maar waarom geen lokaal succes?

Goed voorspeld voor Bahrein!

We willen niet opscheppen, maar tijdens de eerste Grand Prix van het seizoen, in Bahrein, voorspelden we de top 4 van de coureurs. Het zal niemand verbazen dat de wereldkampioen het seizoen begon zoals hij het vorige eindigde: met een onbetwist succes. Max Verstappen pakte zelfs het bonuspunt voor de snelste ronde.

In combinatie met de tweede plaats van Sergio Pérez vloog het Red Bull-team al hoog. Sainz en Leclerc bevestigden de goede gezondheid van Scuderia Ferrari. George Russell in Mercedes maakte de top 5 compleet en verving Lewis Hamilton, die niet echt op zijn gemak was op het circuit van Sakhir en 7e werd, voor de McLaren van Lando Norris.

Slechts vijf teams eindigden in de punten tijdens deze eerste Grand Prix. Met Aston Martin met Alonso en Stroll nog steeds op de 9e en 10e plaats, achter de McLaren van Piastri. De anderen? Die werden gedegradeerd tot minstens één ronde achter de winnaar.

Wat een affaire!

Zou hetzelfde scenario zich de volgende zaterdagavond in Saoedi-Arabië herhalen? De spanning begon achter de schermen op te lopen, met de Red Bull Leaks die wezen op spanningen aan het hoofd van het team tussen Christian Horner en Helmut Marko, de laatste verdacht van het lekken van informatie naar de media. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken van deze verdenkingen, maar de spanningen blijven.

Sportief gezien was het een herhaling van zetten voor de Red Bulls. Maar zonder het bonuspunt dat dit keer naar de als derde geplaatste Charles Leclerc ging. Dit puntje was een schrale troost voor Ferrari, dat Carlos Sainz zich uit de race had zien terugtrekken vanwege een blindedarmontsteking. De Spaanse coureur moest een operatie ondergaan. Het was de jonge Britse reservecoureur Oliver Bearman die hem verving in de bak. De 18-jarige deed het vrij goed en eindigde als zevende.

Oscar Piastri en de Spanjaard Fernando Alonso maakten de top vijf compleet in deze tweede GP van het seizoen. Russell, 6e, en Hamilton, 9e, bevestigden de moeilijke start van het seizoen voor de Mercedes W15. De zevenvoudig wereldkampioen, die zijn afscheidsseizoen maakt met de Silver Arrow, droomde ongetwijfeld van betere resultaten. Door de uitvalbeurt van Stroll’s Aston Martin kon Niko Hulkenberg’s Haas uiteindelijk zijn eerste punt van het seizoen pakken.

Wat hebben we hieruit geleerd?

Er zijn veel lessen te leren in de aanloop naar deze Grand Prix van Australië. Maar ze kunnen allemaal in één woord worden samengevat: afgronden. Die tussen Max Verstappen en Sergio Perez, gedegradeerd tot meer dan 22 en 13 seconden bij de finishvlag van de twee openingsraces. De kloof tussen de Red Bulls en de andere teams, waarbij alleen de ervaren Ferrari-coureurs hun helse tempo konden bijhouden. En tussen de vijf grote teams en de kleinere (Haas, Williams, Alpine, Racing Bulls (ex-Alpha Tauri) en Sauber). Die zullen het opnieuw erg moeilijk krijgen om te bestaan, omdat ze nauwelijks kunnen rekenen op iets anders dan een incident op de weg om ze in de punten te krijgen.

Wat zal er deze zondag gebeuren op het semi-stedelijke Albert Park-circuit in Melbourne, dat om 5 uur ’s ochtends (Belgische tijd) begint? Het is aannemelijk dat Max Verstappen doorgaat op de ingeslagen weg, nadat hij zaterdag al zijn derde poleposition op rij veiligstelde. De Belgisch-Nederlander, vorig jaar winnaar op een circuit dat in 2021 wordt opgewaardeerd om het sneller en aantrekkelijker te maken, voelt zich thuis in Australië. Hij is zelfs de duidelijke favoriet voor de GP van Australië met een notering van 1.20.

Charles Leclerc, die snel is in de vliegende ronde, heeft Verstappen tot nu toe vergezeld op de eerste rij van de openings-GP’s. Three’s company, zeggen ze. In Bahrein zaten Russell en Sainz op de tweede rij en Perez en Alonso deden hetzelfde in Jeddah.

In 2023 ontpopte Piastri zich thuis

En vorig jaar ging Verstappen aan de leiding, gevolgd door de twee Mercedessen van Russell en Hamilton in die volgorde. Aan de finish bleef Max Hamilton en Alonso voor, met Sergio Pérez ‘slechts’ vijfde, achter Lance Stroll.

Oscar Piastri, vorig jaar slechts 16e gestart, maakte een mooie comeback in zijn achtertuin in Melbourne om als 8e te finishen en zijn eerste F1-punten te scoren. In zijn tweede seizoen als McLaren-coureur heeft de 22-jarige coureur goede vooruitgang geboekt en staat hij momenteel 5e in het rijdersklassement. Op Albert Park zal Oscar zich graag willen laten zien aan zijn fans. Maar er is geen garantie dat hij zal winnen…