Een GP van Australië dat Formule 1 nieuw leven inblies

Max Verstappen is vaak vervloekt in Melbourne. Ferrari profiteerde, en Carlos Sainz in het bijzonder. Is het Formule 1-seizoen weer op de rails na deze Grand Prix van Australië?

Formule 1-fans die zondag niet vroeg uit de veren gingen omdat ze genoeg hadden van het oude scenario, stonden vast voor een verrassing toen ze de herhaling zagen. Het weekend was perfect begonnen voor Max Verstappen, die pole position pakte voor Carlos Sainz, Lando Norris en Charles Leclerc. Geen verrassing dus.

Maar toen de rode lichten uitgingen, was het niet de gebruikelijke start voor de Nederlandse Belg en zijn Red Bull. Het was onmogelijk voor hem om weg te komen. Erger nog, Carlos Sainz passeerde hem regelmatig voor het einde van de eerste ronde.

Dat was op zich al een gebeurtenis. Maar de genadeklap kwam in de vierde ronde toen zijn remmen in brand vlogen. Ze stonden in brand en dwongen hem de pits in te gaan. Pensionering voor de drievoudig wereldkampioen! De eerste sinds een zekere… Grand Prix van Australië in 2022. Er werd voorspeld dat deze Grand Prix geen gelukkige zou worden voor de wereldkampioenen, want Lewis Hamilton zou worden verraden door zijn Mercedes-motor.

Ferrari’s eerste dubbel sinds Bahrein 2022

Het duurde niet lang voordat de twee Ferrari-coureurs aan de leiding kwamen in wat een spannende Grand Prix beloofde te worden. Carlos Sainz, die de Scuderia aan het einde van het seizoen verlaat, liet Charles Leclerc zien wie er nog steeds de baas was. Bij McLaren daarentegen nam Lando Norris de leiding over Oscar Piastri, die de derde plaats moest afstaan ondanks het feit dat hij thuis racete. Een rijfout van de Australiër zorgde ervoor dat hij voorgoed van het podium verdween. Zijn Britse teamgenoot bleef tot het einde een bedreiging voor de twee rode rijders. Drie coureurs gescheiden door minder dan zes seconden bij de geblokte vlag – het was lang geleden dat we zo’n spanning hadden meegemaakt.

Carlos Sainz lijkt de enige coureur te zijn die de hegemonie van Red Bull kan bedreigen. Hij was al de laatste niet-gevleugelde winnaar, in Singapore afgelopen oktober. Hilarisch genoeg zei de Spanjaard dat hij zich lichter voelde sinds zijn blindedarmoperatie, waardoor hij niet kon deelnemen aan de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Voor Ferrari was het Australische weekend perfect, met een een-twee finish. Daarnaast was het bonuspunt voor de snelste ronde voor Charles Leclerc. Het was de 82e een-twee sinds Bahrein 2022.

Zwarte zondag voor de Silver Arrows

Voor de concurrentie was het daarentegen een fiasco. In de laatste ronde, terwijl hij met Fernando Alonso vocht om de zesde plaats, stuurde George Russell zijn Mercedes tegen het landschap. Het weekend draaide uit op een nederlaag voor de Silver Arrows. Sergio Pérez redde ternauwernood de dag voor Red Bull en maakte de top 5 compleet achter Oscar Piastri. Vóór deze krankzinnige zondag vroegen we ons af of de Formule 1 zijn aantrekkingskracht zou behouden.

Nu hebben we het antwoord. Zonder zijn blindedarmontsteking zou Carlos Sainz Jr na drie races gewoon aan de leiding staan in het klassement. Maar terwijl Verstappen nog steeds ruim aan de leiding gaat, heeft Charles Leclerc zich tot op vier punten van de zoon van Jos genesteld. De Monegask heeft de wisselvallige Sergio Pérez ingehaald, nog steeds derde, net voor Sainz. Daarachter lijken Piastri en Norris, ondanks het goede weekend van McLaren, al te ver achter te liggen om nog te kunnen strijden om de wereldtitel.

Aston Martin zal blij zijn dat het nog steeds kan rekenen op Fernando Alonso. De ervaren Spanjaard, die een tijd aan de leiding reed in Australië op het moment dat de banden werden gewisseld, heeft een voorsprong op de twee Mercedes-coureurs in het algemeen klassement.

De klassementen worden krapper

Silver Arrows hebben een rampzalige start van het seizoen gehad. Lewis Hamilton zal moeten vechten om zijn 9e plaats te verdedigen tegen de Belgisch-Canadees Lance Stroll, de tweede Aston Martin-coureur. We gaan door met het voor de hand liggende: het ongeluk van de groten maakt het geluk van de kleintjes. Yuki Tsunoda pakte vier punten in Australië met zijn Racing Bulls, wat het gat tussen hem en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo aantoont. Aan de andere kant zorgden Hulkenberg en Magnussen voor kostbare punten voor het Haas-team.

Aan de kant van de constructeurs is de strijd om de titel weer opgelaaid, met Ferrari op 93 punten, vier punten achter Red Bull. Met een ruime voorsprong op dit duo lijkt de derde trede van het podium al een uitgemaakte zaak voor McLaren. Mercedes en Aston Martin moeten nog veel verbeteren.

Wie zei dat F1 slaapverwekkend was? Tot ziens op 7 april in Suzuka voor de Grand Prix van Japan.