Maakt het nieuw formaat de UCL nóg aantrekkelijker?

Het doel van het nieuwe Champions League-formaat is om ervoor te zorgen dat de competitie blijft evolueren. Sinds de lancering in 1955 heeft de competitie zich aangepast aan allerlei veranderingen. We kunnen niet wachten om dit gloednieuwe format te ontdekken.

De UCL ondergaat een evolutie

De UEFA heeft het niet over een revolutie, maar over evolutie als het gaat om de nieuwe opzet van de Champions League vanaf volgend seizoen. Het nieuwe competitiesysteem is het onderwerp geweest van talloze vergaderingen en urenlange discussies.

Clubs moeten de kans krijgen om tegen meer gerenommeerde tegenstanders te spelen. Fans moeten de beste teams meer en soms eerder in de competitie tegen elkaar zien spelen. Dat is alles wat we willen…

Een ander formaat vanaf het begin van de competitie

De eerste grote verandering is het einde van de oorspronkelijke groepsfase. Tot nu toe begon de competitie met 32 teams verdeeld over acht poules van vier. Vanaf volgend seizoen wordt het aantal clubs echter verhoogd naar 36. Wat vier extra plaatsen oplevert in de UCL.

In dit gloednieuwe format worden acht wedstrijden gespeeld. Teams spelen niet langer drie uit- en thuiswedstrijden tegen dezelfde tegenstanders. Ze zullen tegen acht verschillende teams spelen, waarvan de helft thuis en de andere helft uit.

Een play-off in 2025 om de laatste 16 te bereiken

Voor de rest van de competitie zullen de beste acht ploegen uit de beginfase zich kwalificeren voor de laatste 16. De ploegen die tussen de 9e en 24e plaats staan, spelen dan een play-off voor een plaats bij de laatste 16. Teams die na de 24e plaats eindigen, worden uitgeschakeld. Ze krijgen dus geen toegang tot de Europa League.

De ploegen tussen de 9e en 16e plaats hebben het voordeel dat ze de return van de play-offs thuis spelen. Ze nemen het ook op tegen ploegen die in de eerste fase tussen de 17e en 24e plaats eindigden.

Er staat meer op het spel in de UCL

De UEFA-directeurs zijn van mening dat de nieuwe opzet meer mogelijkheden biedt voor Europese topteams om elkaar eerder in de competitie te ontmoeten. Een nieuwe manier om de wedstrijden te organiseren, zou moeten leiden tot meer veranderingen in het klassement. De algemene aantrekkingskracht van de competitie zal groter blijven.

De besluitvormers hebben het ook over een betere balans tussen de teams. Alle tegenstanders zullen van een redelijk gelijk competitieniveau zijn gedurende de acht wedstrijden. De spanning zou tot het einde moeten duren. Op de laatste dag worden alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip gespeeld.

Champions League-plaatsen blijven vast

De eindpositie van een club in de competitie van het vorige seizoen blijft bepalend. Dit wordt gecombineerd met de positie van elke vereniging op de ranglijst van de UEFA. De vier extra toegewezen plaatsen (om het aantal deelnemers te verhogen van 32 naar 36) worden gekoppeld aan criteria. De eerste plaats gaat naar de club die derde staat in de competitie en waarvan de vereniging vijfde is op de deelnemerslijst.

Nog een plaats zal worden toegekend in de vier voorrondes. De andere twee plaatsen gaan naar de twee hoogst geklasseerde clubs in hun nationale competitie achter de clubs die zich al rechtstreeks hebben gekwalificeerd voor de hoofdfase.

Een ongewijzigde UCL vanaf de achtste finales

De Champions League keert vanaf de achtste finales terug naar het huidig formaat, met knock-outwedstrijden in twee rondes. Net als voorheen zullen de wedstrijden in het midden van de week gepland worden. Het idee is nog steeds om de schema’s van de verschillende nationale kampioenschappen niet te veel te verstoren.

Vergelijkbare formaatwijzigingen zullen worden toegepast op de Europa League en de Conference League, die vanaf 2024-2025 de UEFA Conference League zal heten. Er zullen ook 36 teams deelnemen aan de hoofdloting van de competitie. De wedstrijden in de Champions League en Europa League vinden nog steeds plaats tussen september en januari. De duels in de Conference League beginnen in september en eindigen in december.