Is Yannick Ferrera de redder van RWDM?

“Als ik er niet in geloofde, zou ik hier niet zijn”. Het valt niet te ontkennen dat Yannick Ferrera, de opvolger van de Fransman Bruno Irles, van wanten wist toen hij eind maart aan de pers werd voorgesteld bij RWDM. Met de degradatie Play-offs nog maar een paar dagen voor de boeg, moesten de Molenbeekse directeuren wel reageren om zichzelf alle kans te geven om een terugkeer naar de Challenger Pro League te voorkomen na een klassieke fase die eindigde in een ramp. Is de 4e (!) coach van het seizoen de juiste man voor de job?

Uit een beroemde voetbalfamilie

Voor wie nog nooit gehoord heeft van Yannick Ferrera, leeft sinds 2018 in ballingschap. De 43-jarige inwoner van Ukkel is de zoon van Francisco Ferrera. Iemand die in het verleden zeer actief was in de Brabantse provinciale afdelingen. Hij is ook de neef van Manu en Emilio Ferrera, die voor verschillende clubs in de Pro League speelden.

Staat van dienst

Na zes jaar als coach bij de RSCA Youth Academy (2004-20210), videoanalist voor Francky Dury bij La Gantoise (2010-2011) en vervolgens assistent van Michel Preud’homme bij Al-Shabab Riyadh in Saoedi-Arabië, begon Yannick Ferrera zijn professionele carrière in België als T1 in juli 2012.

Met 31 jaar, tien maanden en vier dagen is hij de jongste coach in de geschiedenis van de Jupiler Pro League. Zijn tijd bij Charleroi werd bekroond met succes, want hij slaagde in zijn missie om de club in 2012-2013 overeind te houden. Door een meningsverschil met de Charleroi-directie nam hij op 14 februari 2013 echter ontslag!

D2 kampioen met Sint-Truiden

De man was verleidelijk. Hij had geen drie maanden nodig om een andere job te vinden. Bij Sint-Truiden, waar ze probeerden terug te keren naar de Pro League, eindigde hij 3de in het D2-kampioenschap. Maar hij haalde ook de eindronde niet. De directie van Sint-Truiden stelde in 2014-2015 opnieuw vertrouwen in hem, en terecht. De Kanaries werden kampioen en keerden terug naar de hoogste klasse.

Standard, zijn droom en de beker

Yannick Ferrera verwezenlijkte zijn droom in september 2015 en tekende voor Standard om een situatie te veranderen die chaotisch was sinds het begin van het seizoen 2015-2016. Na een moeilijke start kwam de Luikse club terug en eindigde 7e in de klassieke fase, synoniem voor PO2.

Gelukkig konden ze zich troosten door op 20 maart 2016 de Beker van België te winnen, Club Brugge met 2-1 te verslaan en het volgende seizoen de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Zes dagen om Mechelen te doorstaan

Het seizoen 2016-2017 kende ook een slechte start. Na een Supercup-nederlaag tegen Club Brugge werd zijn record van slechts één overwinning in vijf competitiewedstrijden hem fataal. Hij werd ontslagen op 6 september 2016, slechts één jaar na zijn komst. Zes dagen later keerde hij terug door te tekenen voor KV Mechelen. Daar volgde hij zijn opvolger bij Standard, Aleksandar Jankovic, op.

De Brusselaar miste nipt de PO1 door als zevende te eindigen. Door deze eervolle finish werd Ferrera’s contract, dat aanvankelijk voor twee jaar was getekend, verlengd tot 2019. Maar hij werd ontslagen op 23 oktober 2017 na een slechte start van het seizoen met slechts één overwinning in elf wedstrijden deze keer.

Waasland-Beveren laatste Belgische haven

Zijn carrière bracht hem naar Waasland-Beveren, waar hij op 7 juni 2018 een tweejarig contract tekende, maar op 11 november werd Ferrera ontslagen na teleurstellende resultaten (14e in de competitie met slechts één overwinning en twee punten los van de laatste plaats). Daarna vertrok hij naar Al-Fateh SC in Saoedi-Arabië (2019-2022), Omonia Nicosia (Cyprus, oktober 2022-februari 2023) en Al-Riyadh FC, opnieuw in Saoedi-Arabië, voor een handvol wedstrijden.

RWDM wil carrière nieuw leven inblazen

De ervaring van Yannick Ferrera is belangrijk en voldoende om RWDM met succes te redden van John Textor. De Brusselse club zal ongetwijfeld kunnen profiteren van de wens van de jongste Ferrera om zijn carrière nieuw leven in te blazen. “We zijn nog maar één punt verwijderd van de play-offs. Alles is nog mogelijk. We moeten gewoon een ander gezicht laten zien. Ik denk dat er veel mentaal en psychologisch werk te doen is. Er is een manier om meer uit deze groep te halen dan we tot nu toe hebben gedaan,” concludeert hij.

Hij voegt eraan toe dat “het net een WK is”: je hebt zeven wedstrijden om de finale te halen en hier heb je er zes of acht om jezelf te redden. We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er volgend seizoen drie Brusselse clubs in D1A zijn.

Het antwoord begint op zaterdag 6 april tegen Charleroi… Beleef de spanning van deze wedstrijd met Ladbrokes.be!