Waar is Mason Mount, Chelsea’s beste speler in 2021?

Mason Mount, sleutelfiguur in het Chelsea van 2021, is uit beeld verdwenen. De aanvallende middenvelder, die afgelopen zomer werd getransfereerd naar Manchester United, is uit de roulatie verdwenen door een langdurige blessure.

Mount, verdwenen uit de roulatie

“Alles gaat heel snel in het voetbal”. Dit gezegde, dat zo oud is als de sport zelf, wordt vaak gebruikt om de manier te beschrijven waarop een situatie snel kan veranderen in beide richtingen. De ene dag bovenaan, de volgende dag onderaan. Of andersom. De voorbeelden zijn even talrijk als verschillend en universeel.

Als er in Engeland één speler is aan wie deze uitdrukking echt kleeft, dan is het wel Mason Mount. In 2021 was de aanvallende middenvelder een van de sleutelfiguren van Chelsea. Bij de Blues was hij de regenmaker en waarschijnlijk een van de beste spelers van het team dat jaar. Hij werd uitgeroepen tot beste speler van het seizoen 2020-2021 en was ook een van de spilfiguren in de Champions League-triomf van Chelsea.

Een ingewikkeld einde bij Chelsea

Zijn seizoen 2021-2022 was opnieuw uitstekend, met 11 goals en 10 assists in de competitie. Maar het volgende seizoen was veel moeilijker, vooral tegen het einde. Mason Mount was nog steeds een vaste starter aan het begin van het seizoen, maar was veel minder beslissend bij de Blues. Chelsea had moeite om een reeks goede resultaten neer te zetten en bevond zich in de onderste helft van de ranglijst.

Het gebrek aan vorm van Mount heeft daar iets mee te maken, net zoals het ook het gevolg is van het gebrek aan balans in Londen. De slang die zijn eigen staart opeet, kortom. Voor de international begonnen de problemen begin maart met een bekkenkneuzing waardoor hij tot bijna het einde van het seizoen niet zou kunnen spelen. Slechts 16 minuten tegen Brighton halverwege april.

Transfer naar Manchester United

Manchester United dacht dat er een kans was voor de spits en betaalde €70 miljoen voor zijn diensten. Het was een flinke transfer voor een speler die net was teruggekeerd van een blessure en niet langer een droomspeler was. Drie jaar na zijn stellaire seizoen bij Chelsea hadden Man U-fans hoge verwachtingen van hem, maar het is teleurstelling wat de klok slaat.

En waarom is dat? Om de eenvoudige reden dat de speler dit seizoen nauwelijks heeft gespeeld. Hij heeft slechts 9 keer gespeeld in de Premier League. In alle competities samen heeft hij slechts 14 keer gespeeld. En dat zijn slechts 651 minuten.

Een zeer lange blessure voor Mason Mount

Mason Mount, die als een van de belangrijkste aanwinsten van de zomerse transferperiode wordt beschouwd, is fysiek nauwelijks gespaard gebleven. Eind augustus raakte hij geblesseerd en miste hij al een maand wedstrijdritme. Eind september keerde hij terug en speelde hij een paar wedstrijden voordat hij weer een blessure opliep.

Half november blesseerde Mount zijn kuit. Voor een voetballer is een spierblessure nooit een goed teken en het is altijd ingewikkeld om te behandelen. In het geval van de aanvallende middenvelder moesten we… 4 maanden wachten. Een zeer lange periode van onbeschikbaarheid waardoor hij maar liefst 21 wedstrijden miste.

Een briljante comeback

Half maart hoorden we dat de speler de collectieve training had hervat. Het was duidelijk dat hij snel weer op het veld zou staan, maar niet als starter. Erik ten Hag wachtte echter niet lang en zette hem 5 dagen later in tegen Liverpool in de kwartfinale van de FA Cup. Hij speelde 15 minuten extra tijd om het team te helpen zich te kwalificeren voor de volgende ronde.

Na de interlandbreak kreeg Mason Mount wat speeltijd tegen Brentford. De aanvallende middenvelder kwam tien minuten voor tijd in het veld en had bijna een dagdroom. Hij scoorde in de 96e minuut en was dicht bij een overwinning voor Manchester United, maar de gelijkmaker van Brentford in de 99e minuut verpestte zijn rentree in de competitie. Toch was het feit dat hij binnen twee weken scoorde genoeg om zijn zelfvertrouwen een boost te geven.

Wat nu?

Deze zeer positieve start zal na verloop van tijd bevestigd moeten worden. Het risico van spierblessures is een terugval. De United-staf zal daarom voorzichtig om moeten gaan met Mason Mount. Het zou gevaarlijk zijn om te verwachten dat hij snel een vaste starter wordt, maar als hij een geleidelijke comeback kan maken en kan laten zien dat hij beslissend is, wordt het interessant voor volgend seizoen. Beginnen met een goed optreden tegen zijn oude club vanavond?