Anderlecht – Union: 9e derby belooft explosief te worden

Normaal gesproken is een derby passioneel, maar het duel van aanstaande zondag tussen Anderlecht en Union Saint-Gilloise op speeldag 3 van de 2023-2024 Pro League Champions Play-offs is onbegrijpelijk. Hier zijn enkele verklaringen.

Acht derby’s, niet één Paarse overwinning

Union Saint-Gilloise vermelden aan een Anderlecht-fan is jezelf blootstellen aan buitensporige irritatie. Sinds hun terugkeer in de Pro League na een afwezigheid van 48 jaar, stelen de geel-blauwen op sportief vlak de schijnwerpers van het naburige Sporting.

Het bewijs? De voorbije drie seizoenen waren er acht ontmoetingen tussen de Brusselse buren, waarvan Sint-Gillis er zeven op rij won en enkele weken geleden in Lottopark de vruchten van een achtste overwinning liet liggen.

Aanwezig aan de top van de ranglijst

Al drie seizoenen lang bezetten de inwoners van het Joseph Marien-stadion de bovenste plaatsen in het klassement. De Unionisten waren maandenlang koploper in 2021-2022 en dit seizoen. Ze kwamen ook in 2022-2023 dicht in de buurt van de leiders.

Maar twee keer ontliep de beloning hen. Daarom dachten sommige sarcastische commentatoren dat dit dit jaar weer het geval zou zijn…

Alexander Blessin draait zijn kern

Voor de derde keer op rij markeerde de Union de klassieke fase van dit seizoen door slechts twee keer te verliezen. De laatste keer op 16 september 2023 tegen Genk, en zo een indrukwekkende reeks van 24 wedstrijden zonder nederlaag aaneen te rijgen, terwijl ze hun wedstrijden onder controle hadden.

Tijdens deze slopende maanden van competitie was coach Alexander Blessin voorzichtig met het rouleren van zijn basisselectie. Dit om zijn spelers zo fit mogelijk te houden voor toekomstige wedstrijden.

Een weldadige pauze

Naast de legitieme vermoeidheid had Alexander Blessin ook te kampen met geblesseerde spelers, zoals Kevin Rodriguez en Kevin Mac Allister. Daarom kwam de pauze van twee weken voor de Champions Play-Offs precies op het juiste moment voor Sint-Gillis.

Speeldag 1: Rampscenario

Anderlecht van zijn kant ging de eerste rechte lijn in, na ook een aantal blessures te hebben opgelopen tijdens de klassieke fase, maar vooral met meer fysieke kracht. Dit omdat ze 14 wedstrijden minder hadden gespeeld dan hun tegenstanders op zondag.

Zoals gewoonlijk is er een inherente druk als we beginnen aan deze zeer speciale competitie, waar niemand ter wereld jaloers op is. Door de halvering van de punten stond RSCA drie punten achter op Union. En aan het einde van de eerste van tien ronden ontvouwde zich het rampscenario: Anderlecht versloeg Antwerp terwijl Union verloor van… Genk!

De Burgess-soap

Dit rampscenario bracht het trauma van vorig seizoen terug. Nog verergerd door het ontslag van Christian Burgess bij Genk. Het werd de soap van de week in de aanloop naar de derby. Logischerwijs werd de verdediger geschorst tegen Cercle Brugge, een wedstrijd die ook verloren ging. Hoewel dit geen invloed had op de stand, want de club onderging hetzelfde lot tegen Anderlecht op speeldag 2 van de PO.

Maar omdat het Openbaar Ministerie beroep had aangetekend, had de Engelsman wel kunnen spelen tegen Cercle. Zo vernam de club via een bericht dat na de wedstrijd werd ontvangen. Hij zou dus geschorst moeten zijn tegen… Anderlecht. Maar de bondsclub dreigt met gerechtelijke stappen als dat het geval zou zijn. Dit omdat het van mening is dat er een procedurefout is gemaakt door de bevoegde instantie.

Een ongunstige psychologische context

Kortom, dit wordt een elektrische derby, want er staat veel op het spel, vooral voor de Unionisten. Een derde nederlaag op rij zou alle hoop op nationale lauweren de grond in boren. Maar het moet gezegd worden dat Union tekenen vertoont van de nervositeit die hen tot nu toe op afstand heeft gehouden. En de onzekerheid over de deelname van Christian Burgess op zondag voedt deze ongunstige psychologische context voor de Unionisten.

De daverende en verbazingwekkende uitbarsting van Alexander Blessin voor de wedstrijd tegen Cercle, waarbij hij kortweg suggereerde dat iedereen tegen Union was en meer voor Anderlecht, zal zondag niet vergeten zijn. Zijn tegenspeler Brian Riemer had ook een paar terechte kwinkslagen.

Kom zondag om 18:30 naar een explosief treffen tussen Anderlecht en Union. De Mauves zijn licht favoriet (2.75) tegen de Unionisten (2.55). En een gelijkspel, dat niemand zou bevallen, staat aan 3.40.