EURO 2024: Comeback niet altijd vruchtbaar voor sterren

Voor elke ambitieuze voetballer is stoppen met internationaal voetbal vaak een hartverscheurende ervaring. Het is een hartzeer dat moet worden beheerd… en aangepakt. Naast de prestaties die je met een club kunt leveren, blijft het nationale team een must. Het biedt het verleidelijke vooruitzicht om je land te vertegenwoordigen in de grootste competities. Om deel uit te maken van de nationale elite en (te proberen) om jezelf waardig te bewijzen op internationaal niveau. Hier een EURO 2024-voorspelling van spelers die een grote comeback zouden kunnen maken.

Onverenigbare stemmingen of een te laag niveau

Het is onvermijdelijk dat sommige sterren, die ondergedompeld zijn in de adrenaline van grote toernooien, soms spijt hebben van een overhaaste beslissing. Soms kan de beslissing om zich terug te trekken of te stoppen te wijten zijn aan een onverenigbaarheid van stemmingen met de coach. Dat is het geval met Thibaut Courtois en Domenico Tedesco.

Anderen doen een stap opzij vanwege legitieme frustraties over het niveau van het team. Is dit bijvoorbeeld niet wat Zlatan Ibrahimovic ertoe aanzette om zich tussen 2016 en 2021 uitsluitend op zijn clubs te richten? De comeback van de Zweedse GOAT was misschien geen onverdeeld succes. Maar het leverde wel een paar mooie momenten van voetbalpoëzie op.

Koning Pélé terug op zijn troon

Tot slot worden ouder wordende voetbalsterren vaak gedwongen om deze keuze te maken vanwege de slijtage aan hun lichaam. Herhaaldelijke blessures die hen doen twijfelen aan de wijsheid van hun ‘nationale betrokkenheid’.

Op 19 juli 1966, nadat hij tot onderdanigheid was geslagen tijdens het WK in Engeland, nam koning Pélé een ferm standpunt in. “Ik zal nooit meer aan een wereldbeker meedoen,” zei de 25-jarige. “Dit is de laatste keer dat je me in een Braziliaans shirt ziet. Ik weiger om voetbal een oorlog te laten worden.” Twee jaar later maakte hij een ommezwaai, aangetrokken door het vooruitzicht om zijn troon te heroveren, en won een 3e Wereldbeker in 1970.

Maradona en Messi, radicaal verschillende comebacks

In Argentinië zijn de gevallen van Diego Maradona en Lionel Messi ook veelbesproken. Aan het einde van het WK 1990 zei El Pibe de Oro ‘stop’. Hij raakte geblesseerd en werd geschorst omdat hij positief had getest op cocaïne. Maar Diego keerde in 1994 terug naar de VS. Zijn demonen haalden hem echter weer in en hij stopte met de competitie na nog een positieve test, dit keer voor efedrine.

In 2016 deed Messi ook een stap terug. Maar dit nadat hij Argentinië al had geholpen om zich te kwalificeren voor het WK van 2018. Hij sublimeerde hen om ze in 2022 weer mee te nemen naar het dak van de wereld, in Qatar.

Zidane, een tweede start op het moment zelf

Zijne majesteit Zinédine Zidane nam ook een pauze van twee jaar tussen 2004 en 2006. Zijn deelname aan het WK 2006, waarin hij schitterde, veranderde uiteindelijk in een nachtmerrie in de finale, toen hij Materazzi de beroemdste kopstoot uit de geschiedenis gaf.

Van Pirlo en Thuram tot Eto’o, Nedved, Prince-Boateng en… Franky Van Der Elst, veel sterren hebben tijdelijk afstand genomen van hun nationale team. En zijn zonder glorie teruggekeerd.

EURO 2024-voorspelling: Een verbluffende comeback voor Kroos

Hoe zit het met Euro 2024? Kunnen we een sensationele comeback verwachten? Niet zeker, hoewel de eerste al is bevestigd. We hebben het over Toni Kroos uit Duitsland. De 34-jarige middenvelder van Real is na drie jaar afwezigheid teruggekeerd in het Duitse nationale team. Bij zijn eerste optreden, in een vriendschappelijke wedstrijd in Frankrijk, was hij al na 7 seconden beslissend met een assist.

Witsel en Alderweireld, oude defensieve reflexen

In België wordt nog steeds gehoopt op de terugkeer van Axel Witsel en/of Toby Alderweireld. Eerstgenoemde bewijst nog steeds zijn waarde in LaLiga en de Champions League met Atlético Madrid. Meer dan ooit is hij de vreugde van de verdediging van de ‘Colchoneros’ en de fantasie van de fans van de Duivels, die hem graag zien terugkeren om een handje te helpen in een defensieve sector in nood.

De speler uit Luik heeft echter bevestigd dat zijn avontuur voorbij is, deels omdat het gebrek aan consideratie van Tedesco hem niet beviel. Bij nader inzien liet Alderweireld onlangs de deur open voor een terugkeer. Een deur die de trainer niet lijkt te willen openen, ondanks het feit dat hij zijn oude verdedigende reflexen goed kan gebruiken…