Witsel, Alderweireld, Meunier of Thorgan Hazard: welke Duivel zal voor een verrassing zorgen op het EK?

Zal Domenico Tedesco een duivel van de oude generatie terugroepen voor Euro 2024? Niets is minder zeker. Ondertussen hebben Witsel, Alderweireld, Meunier en Thorgan Hazard misschien nog niet hun laatste woord gezegd. Maar het is Meunier die de sterkste kaarten in handen heeft.

Toby Alderweireld, Axel Witsel, Thorgan Hazard en Thomas Meunier: vier kanshebbers voor een plek bij de Rode Duivels op Euro 2024 deze zomer? Alle vier behoren ze tot de oudere generatie. De beroemde gouden generatie, die Domenico Tedesco deels de rug heeft toegekeerd om de kleedkamer op te frissen en te verjongen. Alle vier speelden ze hun laatste wedstrijd voor België tegen Kroatië op 1 december 2022. Een afscheid of een simpele tot ziens voor deze vier Duivels, die geen enkele seconde van de Euro-kwalificatiewedstrijden speelden? Laten we de situatie van deze potentiële terugkeerders eens per geval bekijken.

Een koppel Vertonghen-Witsel zou duidelijk snelheid missen

Axel Witsel (35, 1.86 m), die door Simeone in de verdediging wordt gespeeld, lijkt een nieuwe kans te krijgen bij Atletico Madrid. Dit seizoen speelde de Luikenaar al 25 La Liga-wedstrijden, 4 Copa del Rey-wedstrijden en vooral 7 Champions League-avonden. Een hele prestatie voor de voormalige Standardman, die door sommigen nogal overhaast werd afgeschreven. Vooral zijn optreden tegen Inter Milan vorige week was opmerkelijk. Hij kan echter niet verbergen dat hij niet is opgeleid als verdediger, zoals zijn benadering van het Inter-doel getuigt.

Witsel heeft 130 wedstrijden gespeeld en 12 doelpunten gemaakt voor België. Hij belichaamt ervaring. Maar met het ouder worden is zijn snelheid er niet per se op vooruit gegaan. Zou het echt in Tedesco’s belang zijn om hem mee te nemen naar het EK en zijn plannen een paar maanden voor het toernooi in de war te sturen? Op het middenveld, of het nu gaat om impact of intensiteit, kan Witsel het niet meer bijbenen,” zegt Guillaume Raedts, Rode Duivels-specialist voor Sudinfo en Le Soir. Naast Vertonghen is het duidelijk dat Faes niet de unanieme keuze is. Maar ik denk niet dat Tedesco zich een defensief koppel van Vertonghen en Witsel kan veroorloven die geen aanvallers in hun rug kunnen bijbenen.

Alderweireld: zijn dieptepass zou waarschijnlijk niet genoeg zijn

In de euforie van de Belgische competitietitel afgelopen voorjaar opende Toby Alderweireld (35 op 2 maart, 1m87) de deur naar een terugkeer bij de Rode Duivels. Maar zou de Antwerpse aanvoerder, een sleutelfiguur in de titelzege van vorig seizoen, een echte aanwinst zijn voor de Belgische defensie op Euro 2024? Met 127 wedstrijden en 5 doelpunten voor de Rode Duivels sinds zijn debuut op 29 mei 2009, zou de Antwerpenaar moeten terugkeren om de nieuwe generatie van de nationale ploeg te coachen?

Dit seizoen heeft de Gouden Schoen-winnaar al 38 wedstrijden in alle competities gespeeld voor de nummer 1. De voormalige verdediger van Ajax, Tottenham, Atletico Madrid en Al-Duhail heeft zich goed hersteld van zijn avontuur in Qatar. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat hij terugkeert bij de Duivels, waar Domenico Tedesco met een viermansdefensie speelt in plaats van een verdedigingstrio…

“Veel mensen zijn enthousiast over zijn mogelijke terugkeer en zijn passingvaardigheid blijft een enorme aanwinst. Maar ook in zijn geval moeten we vrezen voor een gebrek aan snelheid”, zegt Guillaume Raedts. Bovendien is Tedesco niet zo blij met spelers die zeggen dat ze stoppen om een paar maanden later de deur weer open te doen. We moeten ook afwachten hoe zulke ‘oude’ spelers worden ontvangen door de huidige selectie.

Meunier maakt kans om Castagne’s back-up te worden

Thomas Meunier (32, 1m91), die zijn basisplek verloor bij Dortmund, is er deze winter in geslaagd om zijn carrière nieuw leven in te blazen in Turkije. Bij Trabzonspor gaf de Belgische voetballer, die het meest gehecht is aan de provincie Luxemburg, drie assists in vier wedstrijden.

Kan de voormalige rechtsback van Brugge, PSG en Borussia Dortmund, die al 62 keer een rode duivel was (8 goals), Tedesco overtuigen, die altijd de voorkeur heeft gegeven aan Timothy Castagne boven hem?

“Thomas Meunier is het dichtst bij een mogelijke terugkeer voor de Euros”, merkt Guillaume Raedts op. Tedesco is nog steeds op zoek naar een vervanger voor Castagne. Siquet, Debast en Saelemaekers zijn de afgelopen maanden allemaal uitgeprobeerd, maar hebben op deze positie niet aan de verwachtingen voldaan. Nu hij weer wat speeltijd krijgt in Turkije, zijn de kansen van Meunier aanzienlijk toegenomen. Een teken aan de wand: bij het debuut van Tedesco in maart werd hij opgenomen, ook al speelde hij niet voor Dortmund.

De veelzijdigheid van Thorgan Hazard kan de enorme concurrentie niet compenseren

Thorgan Hazard (30, 1m75) keerde aan het einde van de zomer terug naar België en is momenteel sterk bezig bij Anderlecht. Tijdens de Topper van zondag in Brugge liet hij heel België versteld staan. Zal hij genoeg zijn om terug te keren in de nationale ploeg? Het ziet er erg ingewikkeld uit. Bij RSCA is hij terug in een vrije rol zoals tien jaar geleden bij Waregem. Tedesco zal hem dat nooit kunnen bieden. En op de flanken geeft de coach van de Rode Duivels de voorkeur aan slagvaardige vleugelspelers.

Of het nu in het centrum is of op de flanken, de situatie ziet er erg somber uit voor Hazard. Onder Roberto Martinez werd hij altijd als full-back gebruikt. Maar het systeem en de verwachtingen zijn veranderd. Hij zal waarschijnlijk blijven steken op 47 wedstrijden (9 goals) voor België, dat hij sinds 29 mei 2013 vertegenwoordigt.

Als hij fysiek op zijn best is, is Thorgan een kracht om rekening mee te houden in de Belgische competitie,” zegt Guillaume Raedts. Maar Doku, Bakayoko, Lukebakio en De Bruyne zijn nog altijd sterker dan hij. Helaas voor hem kan zijn veelzijdigheid de enorme concurrentie niet compenseren.