Omri Gandelman, de nieuwe aanvallende troef van KAA Gent

Na twee overwinningen in deze Europa Play-offs beet KAA Gent dit weekend in het stof tegen Leuven (2-1). Was er een oorzakelijk verband? In ieder geval verloren de Buffalo’s en kwam Omri Gandelman deze keer niet tot scoren. Dit ondanks dat hij één keer het net wist te vinden tegen Standard (5-1 winst) en twee van de drie doelpunten maakte op de reis naar Westerlo.

Van Maccabi Netanya naar Gent in augustus 2023

We gaan het niet hebben over een ‘Gandelman-verslaving’. Maar we moeten het bijzondere traject van deze Israëliër, die in augustus 2023 naar de Pro League kwam, benadrukken. Omri Gandelman, geboren op 16 mei 2000, trainde bij Hapoel Hod HaSharon, Hapoel Raanana en Maccabi Petah-Tikva voordat hij zijn opleiding afrondde bij Maccabi Netanya. Hij speelde zijn eerste profwedstrijd als vaste waarde op 2 juni 2020.

Een paar maanden later, op 31 oktober, scoorde hij zijn eerste competitiedoelpunt tegen Hapoël Kfar Saba. Naarmate zijn carrière vorderde, verlengde Omri Gandelman zijn contract in januari 2022. Hierdoor was hij tot juni 2025 aan de club verbonden. Maar La Gantoise lokte hem in augustus naar onze competitie met een vierjarig contract.

Een moeilijke start

Maar zijn debuut was niet gedenkwaardig. Verre van dat. De 23-jarige scoorde slechts twee doelpunten voor januari 2024 en, erger nog, hij kon zich niet vestigen op het middenveld tot… “We wisten van zijn kwaliteiten. Blijkbaar wist niet iedereen het, want er waren veel twijfels over hem. Maar ik ben blij voor hem, de fans hebben hem omarmd na wat aanvankelijke kritiek,” zei zijn coach Hein Vanhaezebrouck onlangs.

De Israëliër straalt nu, zoals blijkt uit zijn zeven doelpunten in drie wedstrijden voorafgaand aan de wedstrijd van afgelopen weekend! Wat verklaart deze plotselinge gelukzaligheid en efficiëntie, die indruk maakt in de hele Pro League? En het komt vooral op precies het juiste moment in deze Europa Play-offs.

Het lijkt erop dat het vertrek van aanvallers als Hugo Cuypers, Gift Orban en Malick Fofana tijdens de wintermercato Omri Gandelman volledig heeft bevrijd, die heeft bewezen de perfecte aanvulling te zijn op Tarik Tissoudali wanneer laatstgenoemde niet op zijn best presteert. “Het maakt me niet uit wie er scoort. Aan het eind van het seizoen had Omri er natuurlijk veel mee te maken, en het is nog beter als je bedenkt dat hij niet elke wedstrijd heeft gespeeld.

Aanvallend potentieel, maar geen volledige starter

Vandaag de dag is de vraag of hij op de bank of op het veld begint niet meer aan de orde, in ieder geval niet als het gaat om de PO2-wedstrijden. “Het zou geen zin hebben om hem nu uit het team te halen. In het voetbal is het cruciaal om altijd op te komen voor de gelegenheid. Dingen kunnen snel veranderen in beide richtingen”, zegt Hein Vanhaezebrouck.

“We hebben Omri Gandelman aangetrokken voor zijn aanvallend potentieel. In een verdedigende rol voelde hij zich iets minder op zijn gemak. Naar mijn mening biedt hij me een extra oplossing op het middenveld, die kan infiltreren en zich op de juiste plaats kan positioneren. Hij is echter geen onbetwistbare starter, omdat andere spelers meer ervaring hebben.”

Positief en geduldig

Dit betekent dat Omri Gandelman zijn inspanningen niet mag laten verslappen. Want hoewel hij van de afwezigheid van enkele spelers heeft geprofiteerd om wat speeltijd te vinden, zou Hein Vanhaezebrouck hem de komende weken heel goed weer op de bank kunnen zetten.

“Zoals ik al zei, zou het geen zin hebben om hem op dit moment op de bank te zetten, zelfs als spelers als Kums en Gerkens terugkomen in de ploeg. Ik hou ook erg van zijn karakter. Hij is een heel positief persoon die nooit opgeeft. Omri heeft geduld moeten hebben. Ook met mij, omdat hij niet altijd de kans heeft gehad om te spelen of te starten. Hij moet weten dat je in voetbal je waarde moet blijven bewijzen.

We twijfelen er niet aan dat Omri Gandelman zich hier goed van bewust is…