Challenger Pro League: weddenschappen voor speeldag 30

Deze vrijdag vindt de slotdag van de klassieke Challenger Pro League-fase plaats. Terwijl Beerschot zeker is van kampioenschap en SL 16 veroordeeld is tot D3, moeten alle andere beslissingen nog genomen worden. De tweede plaats, de samenstelling van de Top 6 en de tweede plaats. Ter herinnering: bij een gelijke stand tussen twee teams is het eerste criterium het aantal overwinningen, gevolgd door het doelsaldo.

Wat zijn de mogelijkheden in de Challenger Pro League?

Nu de laatste dag nadert, zijn er:

 • 5 teams die nog steeds kans maken op promotie naar de hoogste klasse;
 • 2 ploegen die al zeker zijn van minstens één plaats in de play-offs;
 • 5 ploegen die zich nog kunnen kwalificeren voor de play-offs;
 • 2 ploegen die nog kunnen degraderen naar de derde divisie.

Het tweede geplaatste Dender, vorige week verslagen door Zulte-Waregem, heeft zijn eerste joker verbrand. Maar het maakt nog steeds kans op promotie. Om toe te treden tot de Jupiler Pro League hoeven ze alleen maar Francs Borains te verslaan, die niets meer hebben om voor te spelen in deze laatste wedstrijd. Met een notering van 1,48 zijn ze de favoriet. Stressmanagement zal de sleutel zijn.

Dender zal promoveren als:

 • Ze Francs Borains verslaan;
 • Ze gelijkspelen tegen Francs Borains, en Deinze en Lommel ook niet winnen;
 • Ze verliezen van Francs Borains, Deinze verliest van Seraing, Lommel en Zulte Waregem niet wint, en Patro Eisden niet wint met een doelsaldo van 10 in hun voordeel (of een doelsaldo van 9 als Patro Eisden minstens 14 doelpunten meer scoort dan Dender).

In het slechtste geval eindigt de ploeg van Timmy Simons in de top zes, wat synoniem staat voor de play-offs.

Challenger Pro League: Deinze

Deinze, op de derde plaats, verzekerde zich van minstens een play-off plaats door vorige week Lommel te verslaan. De Tigers nemen het op tegen Seraing, dat in deze laatste wedstrijd zijn overleving op het spel zet. De mannen van Hans Somers moeten zich voorbereiden op een grote strijd. Notering voor beide teams scoren is 1.52.

Deinze zal promoveren als:

 • Ze Seraing verslaan en Dender niet wint van Francs Borains;
 • Ze gelijkspelen tegen Seraing, Dender verliest van Francs Borains en Lommel en Zulte Waregem ook niet winnen.

Lommel, Zulte-Waregem en Patro Eisden zijn de drie ploegen die alles kunnen winnen (met een zeer kleine kans om rechtstreeks omhoog te gaan) of alles kunnen verliezen.

Lommel zal promoveren als:

 • Ze Beveren verslaan, en Dender en Deinze ook niet winnen.

De ploeg zal niet promoveren als:

 • Ze verliezen van Beveren, en Zulte Waregem, Patro Eisden en RFC Liège winnen;
 • Ze verliezen van Beveren met 5 doelpunten of meer (of met 4 doelpunten en Zulte Waregem scoort minstens 1 doelpunt meer dan Lommel), Patro Eisden en RFC Liège winnen allemaal, en Zulte Waregem gelijkspeelt tegen Lierse.

De opdracht tegen Beveren ziet er ingewikkeld uit, vooral omdat de Waeslanders nog steeds in de top zes kunnen eindigen als ze van thuis winnen. Lommel viel uit elkaar in de rush naar de finish, met een trieste 1 op 9. Een gelijkspel staat aan 3.65.

Zulte-Waregem

Zulte-Waregem, dat het al het hele seizoen moeilijk heeft in eigen huis (13/42), moet hun seizoen redden tegen Lierse, dat twee wedstrijden geleden hun overleving veiligstelde. De mannen van Vincent Euvrard zullen geen excuses hebben aan 1.47.

Zulte Waregem zal promoveren als:

 • Ze Lierse verslaan, Dender verliest van Francs Borains, en Deinze en Lommel ook niet winnen.

Zulte Waregem zal zich niet kwalificeren voor de play-offs als:

 • Ze gelijkspelen tegen Lierse, Patro Eisden en RFC Liège winnen en Lommel niet verliest met 5 doelpunten (of met 4 doelpunten en Lommel scoort minstens evenveel doelpunten als Zulte Waregem);
 • Ze verliezen van Lierse en als minstens twee van de volgende scenario’s zich voordoen: Patro Eisden vermijdt een nederlaag tegen Beerschot, RFC Liège verslaat Jong Genk, of Beveren verslaat Lommel met een marge van 9 doelpunten in hun voordeel (of met een marge van 8 doelpunten als Beveren minstens 5 doelpunten meer scoort dan Zulte Waregem).

Door vorig weekend te verliezen van Oostende heeft Patro Eisden zichzelf in de voet geschoten. Tegen Beerschot, dat al kampioen is, is Limburg echt in gevaar. Ze zullen moeten rekenen op hun tegenstanders om te decompresseren.

Challenger Pro League: Patro Eisden

Patro Eisden promoveert als:

 • Ze Beerschot verslaan, Dender verliest van Francs Borains met een doelsaldo van 10 in het voordeel van Patro Eisden (of een doelsaldo van 9 als Patro Eisden minstens 14 doelpunten meer scoort dan Dender), Deinze verliest van Seraing, en Lommel en Zulte Waregem ook niet winnen.

Patro Eisden zal zich niet plaatsen voor de play-offs als:

 • Ze gelijkspelen tegen Beerschot, Zulte Waregem een nederlaag tegen Lierse vermijdt en RFC Luik Jong Genk verslaat;
 • Ze verliezen van Beerschot en minstens één van RFC Luik of Beveren wint.

Als ze punten laten liggen, zullen ze moeten kijken naar de resultaten van RFC Liège en Beveren, die op zoek zijn naar de minste daling in punten. Toch zullen deze twee ploegen hoe dan ook moeten winnen voordat ze naar elkaars wedstrijden kijken.

RFC Liège

RFC Liège zal zich plaatsen voor de play-offs als:

 • Ze Jong Genk verslaan met een rating van 1.50 en als minstens één van de volgende scenario’s zich voordoet: Lommel verliest van Beveren, Zulte Waregem of Patro Eisden winnen niet.

Beveren zal zich plaatsen voor de play-offs als :

 • Ze Lommel verslaan en als minstens twee van de volgende scenario’s zich voordoen: RFC Luik verslaat Jong Genk niet, Patro Eisden verliest van Beerschot, of Zulte Waregem verliest van Lierse met een marge van 9 doelpunten in het voordeel van Beveren (of een marge van 8 doelpunten als Beveren minstens 5 doelpunten meer scoort dan Zulte Waregem).

Oostende en Seraing voor de degradatie te vermijden

Onderaan de ranglijst zijn Oostende en Seraing de twee ploegen die strijden om de tweede plaats. Het scenario is vrij eenvoudig.

KV Oostende zal degraderen als:

 • Ze SL 16 niet verslaan en Seraing Deinze verslaat.

Seraing zal hoe dan ook hopen op een misstap van Oostende. Oostende, dat tegen de rode lantaarn speelt, is favoriet aan 1.27. Niemand kan zich nog voorstellen dat de Kustploeg het overleven uit de vingers glipt, want de overwinning op Patro Eisden van vorige week kwam slechts enkele uren na de laatste overwinning van Seraing op SL 16.

De Challenger Pro League is al het hele seizoen onvoorspelbaar. Daarom zal deze finaledag waarschijnlijk geen uitzondering zijn. Een last-minute verrassingsscenario, vergelijkbaar met wat er gebeurde in de Jupiler Pro League met KV Mechelen, kan niet worden uitgesloten. Aarzel niet om deze laatste aflevering te volgen bij Ladbrokes.be en Ladbrokes News.