OL: Een waanzinnige comeback in de Ligue 1

Sinds hij OL begin mei 2023 kocht, heeft John Textor er geen vrienden gemaakt. De Amerikaanse zakenman, die naar verluidt 3 miljard dollar waard is, is niet iemand om lichtvaardig mee om te gaan. Eind oktober 2023, toen OL wegkwijnde op de 18e en laatste plaats in de Ligue 1, stuurde hij schokgolven door de microkosmos van het Franse voetbal. Door zijn misplaatste arrogantie. Door het feit dat hij totaal geen voeling leek te hebben met een bepaalde realiteit die op zijn zachtst gezegd zorgwekkend was. En zeker gezien de middelen en ambities van OL. “Ik heb mijn zorgen, maar er is niet het minste risico op degradatie,” legde hij uit, zeker van zijn zaak. Op dat moment had Lyon echter na 9 wedstrijden nog geen enkele wedstrijd gewonnen. “We kunnen een middelmatig seizoen hebben, maar de coach doet het erg goed.

OL weer op de rails

Geconfronteerd met de stormen die de Rhône teisterden, hield de coach in kwestie, Fabio Grosso, het niet lang vol. De Italiaan werd een paar weken later ontslagen door Textor ‘zelf’. Hij was niet – of niet langer – de juiste man voor de job. Nadat hij zelf Laurent Blanc al na 4 wedstrijden had vervangen, was zijn staat van dienst net zo rampzalig als zijn spelplan: 1 overwinning, 2 gelijke spelen en 4 nederlagen in zeven Ligue 1-wedstrijden.

Dat was duidelijk niet goed genoeg. Sindsdien heeft Lyon echter weer kleur en pit gekregen. Lyon werd op 30 november onder handen genomen door Pierre Sage en toonde zich meteen een stuk ondernemender. De resultaten verbeterden snel.

Mangala, Orban, Matic, Fofana: XXL-aanwerving

Vandaag hebben de partners van voormalig Carolo, Genk en Club Brugge-speler Clinton Mata (23 wedstrijden) een zekere defensieve soliditeit herontdekt. Ze zijn ook compacter en hebben geleerd om efficiënter te zijn voor het doel. En ze hebben een reeks successen geboekt, mede dankzij de XXL-aanwervingen die ze in de winter hebben gedaan.

Naast de beloftevolle jonge Belgische international Malik Fofana en de fantastische Nigeriaanse spits Gift Orban, samen voor 29 miljoen (17+12) gerekruteerd van Gent, hebben de Lyon-directeurs nog 5 andere spelers aangetrokken. Onder hen zijn onze landgenoot Orel Mangala (Nottingham Forest) en Servisch international Nemanja Matic (Rennes), die al hun ervaring zullen inbrengen in dit versplinterde team.

“Helaas voor de haters, Lyon is niet dood.”

Daardoor kan Lyon weer openlijk dromen van Europees voetbal volgend seizoen. “Gezien waar we een derde van de competitie stonden, dacht iedereen dat we in de Ligue 2 zouden staan”, legde middenvelder Maxence Caqueret onlangs uit op Telefoot (TF1).

Maar gelukkig voor ons, en helaas voor de haters, kan OL nu naar boven kijken. Het is aan ons om te doen wat nodig is om van deze sprint aan het einde van het seizoen een magische sprint te maken. Is Lyon niet dood? Nee, Lyon is nooit dood.”

Verslind PSG om een 6e beker te winnen

Om dat te doen, heeft de ploeg uit de Rhône twee opties. De kortste optie, hoewel niet noodzakelijkerwijs de makkelijkste, is om te proberen op 25 mei te winnen, wanneer de Franse bekerfinale wordt gespeeld in Villeneuve d’Ascq. Het probleem, en dat is een groot probleem, is dat ze de reus PSG zullen moeten verslinden om te proberen de 6e beker in hun geschiedenis te winnen.

Gezien de krachten die spelen, ziet de uitdaging er ingewikkeld uit. Lyon werd begin september thuis met 1-4 verslagen door de Parijzenaars. Zondagavond ging Lyon in het Parc des Princes opnieuw onderuit (4-1). En ze kwamen niet eens in de buurt.

Een zwaar programma, met de 7e plaats in het vizier

De tweede optie is de competitie. Voordat ze zondag in Parijs die tegenslag te verwerken kregen, was Lyon de Franse ploeg met de meeste punten sinds het begin van 2024: 25 op 39. Dat is niet bepaald een goede score. Niet boksend in dezelfde categorie als de toekomstige kampioenen, hebben ze geen reden om bang te zijn voor wie dan ook in Frankrijk. Maar hun programma is niet per se makkelijk.

Na Monaco (2e) en Lille (4e), eindigen ze in Clermont (18e) en tegen Straatsburg (13e). Op dit moment staan ze 8 punten achter op de 5e plaats Nice. Dat kwalificeert zich voor de Europa League. Maar afhankelijk van de resultaten van de Franse clubs in de Europa League, zou de 7e plaats zich moeten kwalificeren voor de Conference League. En Lyon heeft slechts één punt achterstand op Rennes, dat momenteel op de 7e plaats staat…