JPL: De meest iconische vreugdedansen

Het scoren van een doelpunt is een enorme emotionele ontlading. En voor de spelers die het meemaken, neemt het soms de vorm aan van een heel speciale vreugdedans. Zelfs in die mate dat sommige meer indruk hebben achtergelaten dan andere. Laten we eens terugkijken naar enkele van JPL’s meest iconische vreugdedansen.

Tijdens de derby tussen Anderlecht en Union Saint-Gilloise in de Jupiler Pro League leidde de 2-1 van Francis Amuzu tot een gedenkwaardige viering van Killian Sardella. Terwijl Union Saint-Gilloise aandrong op de voorsprong, betekende het doelpunt van de Mauves de doodsteek voor de hoop van de tegenstander om de drie punten te pakken in Lotto Park. Belangrijker nog, het maakte een einde aan de lange winstreeks van Anderlecht in de derby.

Na het doelpunt deed de rechtsback van Anderlecht alsof hij verkouden was door zijn armen over elkaar te wrijven. Het was een manier om te zeggen dat het doelpunt van Amuzu een verkoudheid had veroorzaakt bij de Unionisten. Fans van Anderlecht waren erg blij met het gebaar op sociale media. De video van Sardella’s gebaar ging rond en rond op Twitter en Instagram.

Makhtar Gueye in Playstation-modus

Vorig weekend in de JPL vond in het stadion van de Golden Spurs een even ongelooflijk als onwaarschijnlijk feest plaats. Nadat hij de 0-1 had gescoord voor RWDM, liep Makhtar Gueye naar een van de fotografen van de club om zijn doelpunt te vieren. Om hem te omhelzen? Nee, origineler. De fotograaf gooide hem een Playstation-controller toe. Gueye ging vervolgens zitten en deed alsof hij met zijn teamgenoten speelde.

Een viering die duidelijk niet geïmproviseerd was. De Senegalees uit Molenbeek had de dag ervoor gewaarschuwd dat hij zou scoren en vroeg om een controller. Zijn voorgevoel klopte en de manier waarop hij zijn doelpunt vierde zal nog lang de geschiedenis ingaan. Origineel, leuk en met accessoires, het voldoet aan veel eisen.

Renaud Emond en de Feniks

Nu in Eupen, met de Kehrweg Panda’s, heeft Renaud Emond zijn sporen al verdiend in de JPL. En tegelijkertijd heeft hij datgene naar voren kunnen brengen wat we lang niet gezien hebben: zijn feniks. Het is het iconische gebaar van Renaud Emond, het gebaar dat hij de laatste jaren elke keer maakt als hij scoort. Met zijn armen horizontaal gestrekt bootst de Gaumais de vleugelbeweging van de mythologische vogel na. Een symbool van wedergeboorte en veerkracht voor een speler die het nooit makkelijk heeft gehad in zijn carrière.

Jan Van Den Berg als regenworm

Op 24 februari 2021 leerde het Belgische voetbal Jan Van Den Bergh een beetje beter kennen. De speler van Beerschot is niet één van de bekendste namen van JPL. Maar hij zorgde wel voor één van de grappigste momenten in de geschiedenis van de competitie. Die dag, tegen Genk, loste de centrale verdediger vanop 30 meter een schot van links dat in de bovenhoek van het net van Vandevoordt vloog.

Het was nog de COVID-periode en het Limburgse stadion was leeg. Maakt niet uit, de Beerschot-speler improviseerde en kwam, om zijn prachtige doelpunt te vieren, met een imitatie… van een regenworm. Liggend op de grond met zijn hoofd in het gras, bewoog Van den Bergh zich naar voren als een regenworm. Het is een hilarisch gebaar dat al snel de hele wereld overging.

Christian Kabasele reageert op racisten

Het is september 2015. Christian Kabasele speelt nog steeds voor Racing Genk en krijgt, zoals veel zwarte spelers, te maken met racisme van sommige fans van de tegenpartij. In Kortrijk was de middenvelder het slachtoffer van apenkreten, waarop hij reageerde op sociale netwerken. Maar pas een week later, bij Standard, werd hij een JPL-legende.

Bij Sclessin werd Kabasele doelpuntenmaker tegen de Luikenaren. Het was een doelpunt dat hem een platform gaf tegenover de racisten. In plaats van zijn vreugde op de traditionele manier te uiten, bootste de Limburger… een aap na. “Racisme hoort niet thuis in het voetbal of in het dagelijks leven. Ik heb het beste antwoord gegeven dat ik kon,” legde hij destijds uit. Een krachtig gebaar waarvan we graag hadden gezien dat het meer impact had gehad, bijna 10 jaar later.