Dartstoernooien 2024: De belangrijkste dartsevenementen

Of het nu een rage is of een echte beweging, darts heeft zijn eigen must-see evenementen. Dit zijn de Premier League, de World Cup, de Grand Slam…

Uitgezonden op TV, met name op RTL met Alex Vizorek en Marc Delire, begint darts zijn sterren te krijgen. In de UK – we vertelden je onlangs over het fenomeen Luke Littler – maar ook hier, met onder andere Dimitri Van den Berg. Dimi, ‘The Dreammaker’ uit Antwerpen, won op 3 maart zijn tweede grote titel uit zijn carrière, de UK Open. In een spannende finale versloeg hij wereldkampioen Luke Humphries met 11-10. Deze titel komt bovenop die van wereldkampioen matchplay 2020.

De Professional Darts Corporation (PDC) is het dartsequivalent van de ATP in tennis. Die werd in 1992 opgericht in de UK. Deze heeft als voorzitter sportpromotor Eddie Hearn.

De PDC heeft een aantal toernooien ontwikkeld en organiseert deze. Hieronder de jaarlijkse PDC World Darts Championship, World Matchplay, World Grand Prix, UK Open, Premier League en Grand Slam. De PDC heeft ook zijn eigen wereldranglijst, gebaseerd op de prestaties van de spelers.

Het belangrijkste evenement is natuurlijk het wereldkampioenschap, dat tussen eind december en begin januari plaatsvindt in Alexandra Palace in Noord-Londen. Dit is uiteraard het toernooi met het grootste prijzengeld. De winnaar gaat er vandoor met een mooie cheque van £500.000 (ongeveer €583.600).

Belgen zijn er ook

Hier een overzicht van deze toernooien, met een prijzengeld van £600.000, is de Ladbrokes UK Open. Dimitri Van den Bergh won dit toernooi op 3 maart en nam een mooie cheque van £110.000 mee naar huis.

De World Match Play is het oudste evenement op de dartskalender. Het vindt plaats in de Winter Gardens in Blackpool. De wedstrijden worden nog steeds gespeeld in rondes in plaats van sets.

De World Grand Prix vindt plaats in Leicester. Dit jaar vindt het plaats van 7 tot 13 oktober. De wedstrijden worden gespeeld volgens een bepaald schema, waarbij de wedstrijden beginnen en eindigen met een dubbel. Het prijzengeld voor het toernooi bedraagt £600.000. Luke Humphries, winnaar in 2023, liep weg met een cheque van 120.000 pond. De 29-jarige ‘Cool Hand Luke’ is verreweg de meest dominante speler op de wereldranglijst, die wordt berekend op basis van verzamelde winsten.

De Grand Slam of Darts 2024 vindt plaats in Aldersley Leisure Village, Aldersley, Wolverhampton van 9 tot 17 november. Uiteraard is Humphries de titelverdediger na Rob Cross met 16-8 te hebben verslagen in de finale van vorig jaar.

Ladbrokes partner van de Players Championship

De Players Championship en European Tour evenementen vormen samen de Pro Tour. Er zijn dertig Players Championship- en dertien PDC European Tour-evenementen. Er zijn ook 24 evenementen voor de Challenge en Development circuits en de Women’s Series.

De Players Championship Finals brengen de 64 beste spelers samen aan het einde van het seizoen, bestaande uit de 30 toernooien van de 2024 PDC Pro Tour. Elk toernooi heeft een prijzengeld van £125.000. Elke finalewinnaar neemt £15.000 mee naar huis. Nog eens £1.000 wordt toegekend aan spelers die de2e ronde bereiken. Het volgende Players Championship, het negende in de reeks, vindt plaats op 6 mei 2024 en het tiende volgt op 7 mei. Terwijl er twee of drie maandelijkse bijeenkomsten zijn in mei, juni en juli, wordt het tempo vanaf 31 juli opgevoerd, met vier rondes in augustus en september, en zeven in oktober. De zeventiende editie van de Ladbrokes Players Championship-finale wordt van 22 tot 24 november gespeeld in Butlins, Minehead.

Ryan Searle uit Engeland gaat momenteel aan de leiding met £43.000 aan prijzengeld, voor Gary Anderson uit Schotland (£37.000). Met respectievelijk 6.500 en 6.000 staan de Belgen Mike De Decker en Kim Huybrechts op de 56e en 61e plaats.

Ontelbare ontmoetingen

De European Darts Championship brengt de 32 beste spelers van de PDC European Tour samen en vindt traditioneel eind oktober plaats. Peter Wright uit Schotland is de titelhouder. De tour, die begin maart van start ging in Wieze, stopt op 26 april in Graz, Oostenrijk. Van 6 tot 8 september keert de tour terug naar Antwerpen. De European Championship wordt gehouden in Dortmund van 24 tot 27 oktober, aan het einde van de 13 legs van de PDC European Tour.

De Premier League Darts werd in 2005 gelanceerd op initiatief van Sky Sports. Vijf maanden lang nemen tien van de grootste namen uit het PDC-circuit het tegen elkaar op in een competitie, met wedstrijden door heel Groot-Brittannië. Naast het wereldkampioenschap en de World Matchplay wordt het beschouwd als onderdeel van de Triple Crown van de sport. Wie volgt dit jaar de Nederlander Michael van Gerwen op? Het antwoord wordt onthuld in de play-offs in de Londense O2 Arena op donderdag 23 mei.

De World Cup of Darts is een uniek toernooi voor twee teams en vindt dit jaar plaats van 27 tot en met 30 juni in Frankfurt am Main, Duitsland. De winnaars van vorig jaar waren het dubbelspelteam uit Wales van Gerwyn Price en Jonny Clayton.