Hoe Yannick Ferrera RWDM transformeerde

Sinds de komst van Yannick Ferrera aan het roer van RWDM op 24 maart is de ploeg getransformeerd. Begraven in de degradatiestrijd voordat hij werd aangesteld, heeft RWDM nu een goede uitgangspositie om zichzelf te redden.

Yannick Ferrera, dé man die RWDM kan redden?

In het voetbal kan één man alles veranderen en Yannick Ferrera bewijst dat bij RWDM. Als laatste aan het einde van de klassieke fase onder Bruno Irles, is de Brusselse club nu goed op weg om te overleven. Een ommekeer die voor een groot deel te danken is aan de vervanger van de Fransman. Het pessimisme heeft plaatsgemaakt voor optimisme, ook al is nog niet alles perfect. Overeind blijven is nu een tastbare realiteit, mits we geen misstappen begaan.

Het is eerlijk om te zeggen dat RWDM een lange weg te gaan had. Met Irles viel alles in duigen. De wedstrijden in de Pro League waren een boetedoening en de resultaten bleven uit. De vertrouwenscrisis was diep en voor velen onoverkomelijk. Zoals Makhtar Gueye, die sinds 16 december, de symbolische datum van de laatste overwinning, met stomheid geslagen was tot de komst van Ferrera.

Er is een wereld van verschil tussen RWDM, dat op wedstrijddag 30 een smakeloze nederlaag leed in Cercle, en de ploeg die nu een potentiële play-off plek inneemt. En in dit geval is Yannick Ferrera de architect. De man uit Brussel heeft RWDM getransformeerd.

Vertrouwen herstellen

Yannick Ferrera’s werk bij Molenbeek begon met de gemoedstoestand. Dit was een belangrijke zwakte in de voorgaande weken en de man uit Brussel corrigeerde dit tijdens een ministage voor de play-downs. Met de hulp van een mental coach herstelde Ferrera het zelfvertrouwen van de spelers. Met een aantal van hen maakte hij ze bewust van hun kwaliteiten. Tijdens zijn presentatie eind maart drong de coach aan op het geven van liefde aan de spelers.

Het klonk misschien clichématig, maar het wierp al snel zijn vruchten af. Tegen Charleroi vond RWDM consistentie in het spel dankzij hun constante inzet. De spelers toonden solidariteit en maakten beter gebruik van hun kwaliteiten. Na het 0-0 gelijkspel met de Zebra’s was Ferrera tevreden. De eerste mijlpaal was bereikt.

Herontdekte spelers

Een van de symbolen van deze ommekeer is Makhtar Gueye. De Senegalees had, zoals we al zeiden, 4 maanden lang niet gespeeld. Maar tegen Eupen stond hij eindelijk weer op het scorebord. Het was een opluchting die de andere speelstijl van RWDM illustreerde: aanvallender, compacter, de ploeg kon een tandje bijsteken. En Gueye was terug in een echte aanvallende rol, voor het doel.

Een andere speler die het Molenbeekse team nieuw leven inblies, was de Japanner Shuto Abe. Hij wisselde af tussen een basisplaats en een rol als invaller en profiteerde van de blessure van Dwomoh om zich als basisplaats te vestigen tegen Eupen. Het resultaat: twee doelpunten (en nog een van Gueye) voor de eerste overwinning sinds 16 december. De vastberadenheid van de speler deed de ploeg veel goeds, zowel in de wedstrijd als in de hoofden van de spelers.

Geruststellende verdediging

De verdediging van RWDM is erg veranderd. Aan het einde van de klassieke fase was de verdedigingslinie van Molenbeek de zwakste in de Pro League. Nu is het een sterk punt, met Sambu, Makosso en Sousa die niet te stoppen zijn.

Adaramola, aan de andere kant, is een beetje ingewikkelder. Maar hoe kunnen we dat doen? Simpelweg door het vertrouwen van de spelers te herstellen en hun kwaliteiten te benadrukken voor hun fouten.

Charleroi op het juiste moment?

Afgelopen weekend had RWDM met een overwinning op Kortrijk de play-off plaats veilig kunnen stellen. De Kerels slaagden daar echter niet in, want ze brachten hun overlevingskansen weer op het juiste spoor met een 0-1 zege op Machtens. Maar Molenbeek heeft nog steeds een kleine voorsprong op Kortrijk.

En deze zaterdag komt Charleroi naar Brussel. De Carolo’s zijn gered, wat de wedstrijd voor RWDM eenvoudiger zou moeten maken. Alle ingrediënten lijken daarvoor aanwezig. Maar ze zullen vooral hun hart moeten luchten en alleen op zichzelf moeten vertrouwen. Een overwinning, in combinatie met een puntendaling van KVK tegen Eupen, zou het ticket definitief kunnen bezegelen.