Voetbalsterren die een carrière als coach zijn misgelopen…

Het is niet omdat je een goede voetballer bent dat je ook een goede coach wordt. Sommigen slagen en anderen redden het niet. Hier is een blik op een aantal grote namen die het niet hebben gehaald. Maradona, Steven Gerrard, Frank Lampard en Wayne Rooney zijn allemaal iconen van het wereldvoetbal. Sterren bij hun respectievelijke clubs en nationale teams, besloten alle vier om coach te worden na hun spelerscarrière. Maar niet altijd met het gewenste effect.

Een trieste mislukking voor Wayne Rooney

Wayne Rooney is een iconisch figuur in het Engelse voetbal. Het is het perfecte voorbeeld van een geweldige speler die nooit is geslaagd als coach. Nadat hij in 2020 debuteerde als speler-coach bij Derby County, ging hij in 2022 aan de slag bij Major League Soccer-club DC United.

In oktober 2023 nam Birmingham City (Engels D2) hem in dienst om hem drie maanden later te ontslaan. Met twee overwinningen uit vijftien wedstrijden was zijn sportieve staat van dienst onvoldoende. Hij is nu consultant voor TNT Sports en verslaat wedstrijden van zijn twee voormalige clubs, Manchester United en Everton.

Frank Lampards mislukte terugkeer bij Chelsea

Frank Lampard, die dertien jaar bij Chelsea speelde, is een ander voorbeeld. Na een periode van een jaar bij Manchester City en een seizoen bij New York City stopte de middenvelder van Engeland in 2017 als speler. In 2018 werd hij manager bij Derby County voordat hij in 2019 werd benoemd tot coach van Chelsea.

Zijn eerste seizoen werd bemoeilijkt door het feit dat de club geen spelers kon transfereren vanwege een embargo opgelegd door de FA. Hij slaagde erin Chelsea naar de vierde plaats in de Premier League en de bekerfinale te leiden. De rest was ingewikkelder.

Een coach die geen kans kreeg

Een seizoen later gaf clubbaas Roman Abramovitch 200 miljoen uit om het team te versterken, dat een gemengde start van het seizoen kende. Gemengde resultaten en een onvoldoende ratio van 1,75 punten per wedstrijd bleken fataal. Op de negende plaats, vier punten van de vijfde plaats en door naar de laatste 16 van de Champions League, werd Frank Lampard in januari 2021 ontslagen.

Een jaar later hoopte hij terug te keren bij Everton. Maar hij werd in januari 2023 ontslagen wegens gebrek aan resultaten. De laatste interim-periode in april 2023 tot het einde van het seizoen was niet meer succesvol voor Lampard. Die maakte een korte terugkeer naar Chelsea.

Een nachtmerrieachtig Saoedisch avontuur voor Steven Gerrard

Een andere voormalige ster van Engeland was niet succesvoller als coach. Liverpool-icoon Steven Gerrard werd in 2018 manager van Glasgow Rangers. Drie jaar later wist hij het team naar de titel te leiden om de hegemonie van Glasgow Celtic te doorbreken. Daarna ging hij voor een korte periode aan de slag bij Aston Villa, met weinig positieve resultaten.

Sinds juli 2023 is hij in Saoedi-Arabië als coach van Al-Ettifaq. Sinds zijn komst wisselt hij goede- en slechte resultaten af met een team dat zich nooit zorgen lijkt te maken over de grote jongens. Zonder betere resultaten blijft zijn toekomst onzeker.

Maradona, de reis van een verwende coach

Na zijn heldendaden op het veld werd Diego Maradona in 2008 bondscoach van Argentinië. Hij leidde de nationale ploeg naar het WK 2010, dat eindigde in een nederlaag in de kwartfinale tegen Duitsland. Na zijn vertrek in juli 2010 deed hij verschillende ervaringen op. Hieronder in Dubai, waar hij voor twee jaar tekende, maar al na één seizoen werd ontslagen wegens gebrek aan resultaten.

Na de Arabische Emiraten, Mexico en zelfs Wit-Rusland eindigde hij zijn carrière in Argentinië, maar hij won geen enkele titel. Ook hij had kunnen profiteren van alles wat hij had geleerd van de coaches die hem tijdens zijn carrière hadden gecoacht. Maar hij bevestigde ook dat het feit dat je een geweldige speler was niet betekent dat je een geweldige coach wordt…