De EFL moet nu zijn derde promovendus kiezen

Nu de 46 wedstrijden van het klassieke EFL-seizoen, de English Football League, (het tweede niveau van Engeland) achter de rug zijn, kunnen vier teams nog aanspraak maken op een ticket voor de Premier League. Het seizoen van de Belgen die in de Championship spelen is afgelopen. Wout Faes en Dennis Praet namen een ongelooflijke gok met Leicester. Casper De Norre sloot zijn seizoen bij Milwall positief af.

Het verloop van het seizoen in de EFL

Met 24 teams in de voorkamer van de elite van het Engelse voetbal kan het Championship-seizoen worden vergeleken met een hindernisbaan. Eentje met in totaal 46 te spelen wedstrijden. Uiteindelijk wist Leicester de titel te pakken.

De Foxes keren een seizoen na degradatie terug naar de Premier League. Runners-up Ipswich Town, de ploeg van Ed Sheeran, is ook terug in de Premier League. Er ligt nu nog één plaats voor het grijpen en vier teams gaan er vol voor.

Leeds play-off-favoriet

Er wordt een play-off georganiseerd om de naam van de derde runner-up te bepalen. De ploegen die van de derde tot en met de zesde plaats staan doen mee. Leeds (3e) reist eerst af naar Norwich City (6e) voordat het dezelfde ploeg ontvangt. Wie hier wint, ontmoet de winnaar van de wedstrijden tussen Southampton (4e) en West Bromwich Albion (5e).

De wedstrijden staan gepland voor aanstaande zondag en volgend weekend. De finale wordt gespeeld op een neutraal veld en de winnaar promoveert naar de Premier League. Leeds zal, net als Southampton, terug moeten komen van hun dipje aan het einde van het seizoen. Deze drie wedstrijden zijn veel belangrijker dan de voorgaande zesenveertig…

Een ongelooflijk competitieniveau in de Championship

Volgens veel waarnemers van het Engelse ‘D2’ is het niveau van de competitie zelden zo hoog geweest als dit seizoen. Vóór de opkomst van Leicester was het Championship lange tijd onbeslist geweest, waarbij Ipswich Town het jammer vond dat het een punt achter Leicester was geëindigd. Ook al biedt de tweede plaats hen de kans op promotie. Leeds en Southampton wilden al lang geloven dat ze een kans hadden, maar hun gecompliceerdere einde van het seizoen haalde hun ambities onderuit.

Succes voor Wout Faes bij Leicester

De Belgische centrale verdediger Wout Faes heeft een ongelooflijk seizoen achter de rug bij Leicester, waar hij aanvoerder is. Hij speelde 43 van de 46 wedstrijden en klokte 3.826 minuten speeltijd over het seizoen, waarin hij twee doelpunten maakte.

Acht dagen geleden, tijdens een 0-3 overwinning van zijn ploeg tegen Preston, probeerde hij zelfs een doorbraak die een spits waardig is. Hij raakte uiteindelijk de paal, maar teamgenoot Jamie Vardy verzamelde de bal om de tweede te scoren. De Rode Duivel is al het hele seizoen constant. Hij kan nu een adempauze inlassen voor het EK.

Een gemengd seizoen voor Dennis Praet

Voormalig Anderlecht-speler Dennis Praet heeft niet zo’n gelukkig seizoen gehad bij Leicester. Na het aflopen van zijn contract speelde hij in totaal slechts twintig wedstrijden, waarvan zeventien in de competitie. Hij speelde iets meer dan 900 minuten en scoorde slechts één doelpunt. Er was sprake van een mogelijke terugkeer naar België tijdens de laatste wintertransferperiode.

Zijn naam werd genoemd bij Antwerp na het vertrek van Arthur Vermeeren naar Atlético Madrid. Er is echter niets van terecht gekomen en het gerucht gaat dat een terugkeer naar België niet uitgesloten is. Dennis Praet zou wel eens op weg kunnen zijn naar Italië. We moeten onze ogen open houden nu het kampioenschap voorbij is.

Casper De Norre maakt het af met een doelpunt

Het seizoen eindigde in stijl voor een andere Belg. Casper De Norre sloot zijn Championship-campagne bij Milwall af met het enige doelpunt van zijn ploeg op de laatste dag tegen Swansea. Milwall sloot het seizoen af met vijf overwinningen op rij en eindigde als dertiende. De middenvelder kan nu uitkijken naar zijn toekomst bij de Engelse club, waar hij tot 2026 onder contract staat.