JPL-kampioen en Croky Cup-winnaar krijgen veel… dankzij Europa

Het zijn niet de overwinningsbonussen van België die de winnaars van het Belgisch kampioenschap en de Croky Cup veel geld opleveren. Het grote geld komt van de Europese tickets die worden toegekend aan de clubs die de titel en de beker winnen.

Wat is het verschil tussen de Pro League/Croky Cup en de rest?

Om het verschil in status tussen Belgische clubs en teams in andere grote Europese competities te illustreren, herinnert Silvio Proto zich vaak dat toen hij de Italiaanse beker won met Lazio, ze… €25 miljoen opstreken.

De Beker van België (Croky Cup) is de laatste jaren misschien wat opgewaardeerd. Maar het is niet met de overwinningsbonussen die het biedt dat deze competitie Belgische clubs motiveert. Wat zal de winnaar van de Croky Cup, waarvan de finale donderdagmiddag wordt gespeeld in het Koning Boudewijnstadion tussen Union en Antwerp, in zijn zak steken? Een totale bonus van €80.000 voor de hele campagne, plus €100.000 aan tv-rechten. Dat is een totaal van ongeveer €180.000 voor de club die de Croky Cup wint op Hemelvaartsdag.

En de winnaar van de Jupiler Pro League?

De Belgische kampioenen krijgen ook geen grote bedragen. Net als bij de bekerwinnaar, die verzekerd is van een plek in Europa en dus van een flinke financiële opbrengst, zijn de voordelen indirect. Indirect, maar dit seizoen bijzonder sappig!

Door de hervorming van de UEFA zijn de Belgische kampioenen – die zich rechtstreeks plaatsen voor de groepsfase van de Champions League – verzekerd van minstens 25 miljoen euro voordat ze ook maar één wedstrijd in de competitie hebben gespeeld. Met twee overwinningen en een gelijkspel in acht wedstrijden, om een redelijk scenario te nemen, zou er zo’n €5 miljoen worden toegevoegd aan de cheque van de UEFA. Wat het totaal dus op €30 miljoen brengt.

En dat is nog exclusief de kaartverkoop. Om je een idee te geven, een thuiswedstrijd van RSCA brengt tussen de €850.000 en €1 miljoen op.

Goed nieuws voor G5-leden

Los van de inkomsten uit kaartverkoop is het ingewikkeld om een precies cijfer te bepalen voor Belgische clubs. Er zijn veel factoren en criteria die een rol spelen bij het bepalen van de bedragen. Er wordt rekening gehouden met de sportieve prestaties van elke club in de afgelopen vijf jaar. De elfde plaats van vorig jaar kostte Anderlecht een boete. En die last zullen ze nog enkele seizoenen moeten dragen.

De G5-clubs waren ook blij om Cercle Brugge dit seizoen in de top zes te zien. Van de 103 miljoen die elk jaar wordt verdiend met het contract voor de televisierechten van de Pro League, wordt 80 miljoen verdeeld onder alle Belgische clubs volgens een precieze verdeelsleutel. De G5-clubs (Anderlecht, Brugge, Gent, Genk en Antwerpen) delen de resterende 23 miljoen volgens hun resultaten. Dit seizoen was de aanwezigheid van Cercle en de afwezigheid van Gent in de PO1 dus gunstig voor de andere vier leden van de G5.

Als de Union de Croky Cup wint, zullen andere clubs daarvan profiteren

Zoals je zou verwachten, is het niet de Belgische competitie, maar zijn het eerder de Europese plaatsen die eraan gekoppeld zijn die het meeste geld opbrengen voor de clubs uit de Pro League. Vandaar het belang van de verdeling van de Europese tickets. In dit opzicht zal het einde van het seizoen beslissend zijn en kan er nog heel wat veranderen.

Theoretisch ziet de verdeling er als volgt uit. Kampioen: C1 groepsfase. Tweede: 3e kwalificatieronde voor de C1. Derde: 2e kwalificatieronde voor de Europa League. Vierde of PO2-winnaar: 2e kwalificatieronde voor de Conference League. Bekerwinnaar: Europa League play-off.

Als de Union de beker wint en in de top drie van de competitie eindigt, wat zeker het geval zal zijn, schuiven alle tickets één plaats op en profiteren de andere clubs. Als gevolg daarvan zou de derde geplaatste ploeg zich rechtstreeks kwalificeren voor de Europa League play-offs. Dit terwijl de vijfde geplaatste ploeg (in plaats van de vierde) tegen de winnaar van play-off 2 zou spelen. Een overwinning van Antwerp op Heizel zou de andere Europese kanshebbers echter geen goed doen.

Dan is er nog Brugge. Dat plaatst zich bij winst in de Conference League rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League. Als de club echter bij de eerste twee plaatsen in de competitie zou eindigen – en zich dus zou kwalificeren voor de Champions League – zou het ticket voor de Europa League gaan naar een andere Europese ploeg. Dit is een ploeg uit de kwalificatiewedstrijden met de beste Europese coëfficiënt in de afgelopen vijf jaar. Dat zou niet automatisch een Belgische club zijn. Dus of Brugge nu wel of niet de Conference League wint… België zal volgend seizoen niet zes teams in Europa hebben.