Welke records kunnen worden gebroken op EURO 2024?

EURO 2024 begint op 17 juni in Duitsland. Tijdens de competitie kunnen er een aantal records worden gebroken door de deelnemende spelers en teams. Hier is een niet-uitputtende lijst. Een maand lang, van 17 juni tot 17 juli, strijden 24 landen om de titel van beste team van Europa. Duitsland wordt het speelterrein tijdens EURO 2024. Bij dit soort competities worden altijd records gevestigd. Deze editie zouden er wel eens een paar gebroken kunnen worden.

Meest succesvolle team

Twee teams delen momenteel de status van meest succesvolle land in de competitie. Duitsland en Spanje staan nek-aan-nek met elk drie UEFA EURO-titels op hun naam. Thuis zal de Mannschaft natuurlijk willen winnen, waardoor ze de facto het meest succesvolle land in de geschiedenis zouden zijn.

Als een van de favorieten maakt Duitsland een reële kans. Spanje daarentegen is een outsider voor deze editie. Alles is dus mogelijk.

Topscorer aller tijden

Met 14 doelpunten staat Cristiano Ronaldo bovenaan deze ranglijst. Zijn runner-up, Michel Platini (9 goals), is al lang geleden met pensioen gegaan, dus het zal heel moeilijk worden om naar hem op zoek te gaan.

Met 7 doelpunten is Antoine Griezmann de speler die nog steeds meedoet en die de meeste kans maakt. Maar dan moet hij wel een geweldige prestatie neerzetten, zowel persoonlijk als in teamverband. En dan moet hij hopen dat Ronaldo niets doet.

Topscorer in de finale

Michel Platini scoorde al zijn 9 doelpunten thuis in 1984. Een ongeëvenaarde prestatie tot nu toe, ook al is het aantal wedstrijden gestaag toegenomen. Degene die het dichtst in de buurt is gekomen, is Antoine Griezmann. Met 6 doelpunten in 2016 eindigde hij als topscorer van de competitie.

Is er dit jaar een speler die 10 doelpunten kan maken in het toernooi? Met op zijn best 7 wedstrijden te spelen, moet hij een hels tempo aanhouden of laten zien dat hij vanaf de groepsfase bijzonder dodelijk is.

Snelste doelpunt

In 2004 had Dmitri Kirichenko slechts 68 seconden nodig om de score te openen tegen Griekenland. Het is het snelste doelpunt in de geschiedenis van het EK. Zal er op EURO 2024 een speler zijn die een nog sneller doelpunt maakt. En waarom niet al in de eerste minuut van de wedstrijd?

Oudste doelpuntenmaker

De naam Ivica Vastic doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen. De Oostenrijkse spits van Kroatische afkomst is sinds 2009 met pensioen en speelde voornamelijk in zijn thuisland en een beetje in Duitsland en Japan. Maar hij maakt deel uit van de geschiedenis van het Europees kampioenschap als oudste doelpuntenmaker.

Hij was 38 jaar en 257 dagen oud toen hij scoorde tegen Polen op EURO 2008. Zou zijn record verbroken kunnen worden op het toernooi van dit jaar? Misschien. Met zijn 39 jaar is Cristiano Ronaldo een serieuze kanshebber.

Jongste doelpuntenmaker

Kan iemand het daarentegen beter doen dan Johan Vonlanthen? In 2004 was de Zwitser 18 jaar en 141 dagen oud toen hij scoorde tegen Frankrijk. Lamine Yamal, 16 en 17 aan het einde van het toernooi, zou dit 20 jaar oude record wel eens kunnen breken.

Meeste doelpunten

In 1984 schokte Frankrijk de wereld met 14 doelpunten tijdens het toernooi. Lange tijd moest je hopen op zeer sterke aanvallende prestaties om dat record te breken. Maar vandaag de dag kan een team dat de finale haalt het nog beter doen.

Daarvoor zouden ze gemiddeld iets meer dan 2 doelpunten per wedstrijd moeten maken. Niets minder dan onmogelijk. Als het entertainment er is, heeft dit record alle kans om verslagen te worden.

De minste tegendoelpunten

Laten we eerlijk zijn, er is een absoluut ongelooflijke prestatie nodig om dit record te verslaan, dat momenteel in handen is van drie landen: Italië (twee keer), Noorwegen en Spanje. Alle drie zijn ze erin geslaagd het toernooi af te sluiten met maximaal 1 tegendoelpunt. Niets is onmogelijk, maar je zult sterk moeten zijn, heel sterk.

Plaats je weddenschappen en beleef de spanning van dit toernooi met Ladbrokes.be!