Darts is ook een vrouwensport!

Darts blijft zich ook ontwikkelen bij de vrouwen. En het internationale circuit biedt evenementen zoals de Women’s World Matchplay en de PDC Women’s Series. Laten we eens kijken naar vrouwendarts.

Een kleine geschiedenis over het darts en de vrouwen

Professioneel darts is lange tijd voorbehouden geweest aan manne. Maar het trekt steeds meer vrouwen aan. In 2022 heeft de Professional Darts Corporation (PDC) de eerste Women’s World Matchplay gelanceerd, waaraan de acht beste vrouwelijke spelers uit het PDC Women’s Series-circuit deelnemen. De WWM vindt plaats in de Winter Gardens in Blackpool. Dit jaar vindt het plaats op 21 juli. Voor de PDC is het doel om inclusie te bevorderen en daarmee het algemene niveau van het vrouwendarts te verhogen.

De Betfred Women’s World Matchplay 2024 wordt daarom de derde editie van het toernooi dat wordt georganiseerd door de Professional Darts Corporation. Het toernooi bestaat uit de beste acht speelsters in de PDC-serie voor vrouwen van de afgelopen 12 maanden, die het tegen elkaar opnemen in een knock-outformat. De ranking is daarom gebaseerd op het gewonnen geld in de laatste twaalf evenementen van 2023 en de eerste twaalf evenementen van 2024. Er blijven dus vier series over, die in het weekend van 15 en 16 juni plaatsvinden in Wigan, Engeland.

Het prijzengeld voor de vrouwen is veel lager dan dat voor de mannen. We zijn nog ver verwijderd van pariteit, net als bij tennis. Elk van de 24 toernooien heeft een prijzengeld van 10.000 pond, waarvan de winnaar 2.000 pond opstrijkt. De Women’s World Matchplay heeft een prijzengeld van £25.000, waarvan £10.000 naar de winnaar gaat en £5.000 naar de runner-up. De winnaar van de WWM verdient een plaats bij de 2024 Grand Slam of Darts en het 2025 PDC World Darts Championship.

Beau Greaves op weg naar een mooie toekomst

Beau Greaves is de regerend kampioen nadat ze Mikuru Suzuki met 6-1 versloeg in de finale van 2023. De Engelse volgde Fallon Sherrock op, die de recordboeken van de competitie opende. In 2022 versloeg ze Aileen de Graaf met 6-3 in de finale. Vorig jaar verloor Sherrock in de kwartfinales met 3-4 van Lisa Ashton.

Beau Greaves is pas 20 jaar oud (ze is geboren op 9 januari 2004). Ze heeft zich in korte tijd een plaats aan de top van de ranglijst veroverd. Als professional speelt ze in evenementen van de World Darts Federation (WDF) en de Professional Darts Corporation (PDC). Ze werd wereldkampioen van de World Darts Federation in 2022. Beau is ook kampioen van de WDF European Cup.

De geboren Doncaster gooide haar eerste darts toen ze 10 jaar oud was. Op haar 15e kwam ze in het senior circuit terecht en op haar 18e werd ze professional. Bij haar debuut in augustus 2022 won ze vier opeenvolgende series, iets wat nog nooit eerder was gelukt. Ze eindigde het jaar met 8 opeenvolgende titels. Dit opende de deur naar het PDC wereldkampioenschap van 2023, waar ze in de eerste ronde met 0-3 werd verslagen door William O’Connor uit Ierland.

In tegenstelling tot Beau Greaves heeft de Japanse Mikuru Suzuki (42) haar sporen al lang verdiend. Maar pas vorig jaar brak ze echt door op professioneel niveau. Ze was finaliste in de Matchplay in 2023 en heeft al verschillende series gewonnen in de race van 2024. Met haar 54 jaar is Lisa Ashton een veteraan. Maar ze staat nog regelmatig in de halve finales van WWM-kwalificatietoernooien.

Sherrock heeft haar stempel gedrukt

Fallon Sherrock (geboren op 1 juli 1994 in Milton Keynes), winnares van de WWM in 2022, heeft al een glansrijke carrière achter de rug. Ze bereikte bijvoorbeeld de finale van het 2015 BDO World Championship (de BDO is de British Darts Organisation). En in 2019 werd ze de eerste vrouw die een wedstrijd tegen een man won op het PDC-wereldkampioenschap (de PDC is de Professional Darts Corporation, ontstaan uit een afsplitsing van de BDO), in een competitie die openstaat voor beide geslachten.

In september 2021 was het onze landgenoot Dimitri Van den Bergh, toen nummer 5 op de wereldranglijst, die het tegen haar opnam op de Nordic Darts Masters. Met deze 11-10 overwinning (ondanks een 7-1 achterstand) werd ze de eerste vrouw die de finale bereikte van een PDC-toernooi dat op televisie werd uitgezonden. In de finale verloor ze met 11-7 van de Nederlander Michael van Gerwen.

Tussen PDC pro-toernooien en WDF-evenementen is het niet altijd makkelijk om te verdwalen

Wat betreft de Nederlandse Aileen de Graaf, haar slachtoffer in de finale van de WWM 2022, zij is momenteel de nummer 2 van de wereld in de race voor het WDF wereldkampioenschap, een ranking waarin de Welshe vrouw Rhian O’Sullivan de nummer 3 is. Andere speelsters doen het regelmatig goed in de kwalificatierondes voor de Matchplay-finale in juli of verschijnen op de WDF-wereldranglijst. Dit zijn onder andere Katie Sheldon uit Ierland, Gemma Hayter en Deta Hedman uit Engeland, Noa-Lynn van Leuven en Aletta Wajer uit Nederland en Lorraine Hyde uit Schotland.

Op de WDF-wereldranglijst staan ook een aantal Australische- en Nieuw-Zeelandse speelsters die deelnemen aan toernooien aan de andere kant van de wereld. Kym Mitchell, Wendy Harper en Nicole Regnaud staan allemaal in de top 10 van de wereld. Joanne Hadley en Amanda Loch behoren tot de top tien in de race om het wereldkampioenschap van 2024. Op de tiende plaats staat de Duitse Irina Armstrong. Om een Belgische speelster op de wereldranglijst te vinden, moet je naar de 58e plaats, waar Shana Van Nieuwenhoven staat. In de race voor het wereldkampioenschap WDF 2024, dat van 29 november tot 8 december wordt gehouden in Lake Side Country Club, staat ze op de 41e plaats.

Wed op darts met Ladbrokes.be!