Nicky Hayen, de coach die Club Brugge transformeerde

Bijna vergeten in de race om de Pro League-titel, is Club Brugge nu koploper. Een ommekeer die een naam draagt: Nicky Hayen. De coach heeft de juiste tactiek gevonden om Skoras en co terug in de race te krijgen.

Een hele ommekeer!

19 punten. Zo ver stond Club Brugge op Union Saint-Gilloise achter op het einde van de klassieke fase. Een aanzienlijke achterstand die te groot leek om zelfs maar te dromen van de titel in het Venetië van het Noorden. Ronny Deila’s Brugge bleef wat achter en had moeite om enige consistentie te tonen, in tegenstelling tot hun rivalen.

Om de trend te keren, aarzelden de bestuurders van de club niet. De Noorse coach werd vervangen door Nicky Hayen. Op papier is het een operatie met weinig risico. De Belg doet het vrij goed met het U21-team en is voorlopig gepromoveerd.

Club Brugge getransformeerd

Als oud-speler kent Hayen onze competitie door en door. Voor zijn komst naar Club NXT zat hij op de bank bij Sint-Truiden en Waasland-Beveren. Beide ervaringen waren niet overtuigend. Hij was het die de leiding had over de club met de tweede naam toen die in 2021 overstapte naar D2. Na een korte periode in Wales in 2022 keerde de Belg terug naar huis. In het Venetië van het Noorden heeft hij de leiding over het tweede team. En het huwelijk werkt vrij goed. Club NXT, het beste team van de tweede teams, draait een geweldig seizoen in D2. Een sterk argument om de opvolger van Ronny Deila te vinden.

Nicky Hayen begint zijn missie met de Brugse derby. Het is altijd een speciale wedstrijd, en eentje die niet helemaal zijn kant op ging. Zijn ploeg moest genoegen nemen met een gelijkspel als start van de Champion’s Play-offs. Ze wisten het nog niet, maar Brandon Mechele en co hadden net voor de laatste keer punten verspeeld in België. In de volgende wedstrijd maakten ze thuis indruk tegen Anderlecht en ze hebben nu zes wedstrijden gewonnen.

Een andere tactiek bij Club Brugge

Met een reputatie van dominantie veranderde Brugge zijn stijl met de komst van Nicky Hayen op de bank. Thuis tegen Anderlecht en Antwerp lieten ze de bal aan hun rivalen. Hun aanvallende omzettingen waren goed doordacht en raak. Het is een proces dat opnieuw zou werken tegen Genk op speedag 6. Als we de volgers mogen geloven, is hun speelstijl intenser en collectiever dan ooit tevoren.

De opstelling van Blauw-Zwart verandert ook. Minder gebruikt door Ronny Deila, Antonio Nusa en Michel Skoras zijn terug in de basis. Voorin speelt Ferran Jutgla iets minder, maar hij is slagvaardiger. Achterin is Joel Ordónez onverwoestbaar geworden.

Club Brugge maakt indruk in Conference League

De ommekeer van Brugge beperkt zich niet tot de Pro League. Nicky Hayen slaagde er ook in om zijn ploeg te plaatsen voor de halve finales van de Conference League. De Vlaamse ploeg was solide in de dubbele confrontatie met PAOK en werd nooit in de problemen gebracht. Na 31 jaar had België opnieuw een vertegenwoordiger bij de laatste vier van een Europese competitie. Tegen Fiorentina toonden ze in de eerste wedstrijd hun beperkingen in de verdediging. Toch leken ze de schade te kunnen beperken tot dat late doelpunt. Woensdagavond zullen ze thuis revanche willen nemen.

Een paar weken geleden was Club Brugge nog ver weg, maar nu kunnen ze de nationale en Europese titel in de wacht slepen. Het zou genoeg zijn om een einde te maken aan een vreemd seizoen. En Nicky Hayen bevestigen in een positie waar hij niet bepaald naar op zoek was?