© PHOTO BY ALAMY

Het Belgisch wielrennen kan deze zomer rekenen op Arnaud De Lie

Hoewel hij aan het begin van het seizoen nog niet helemaal aan zijn gebruikelijke niveau voldeed, is Arnaud De Lie weer in vorm. De Belgische renner is bezig met een reeks successen en zal veel ambities hebben voor de zomer. Hij moet echter oppassen dat hij zijn motor, die al tekenen van vermoeidheid vertoont, niet overbelast.

Mooie reeks voor De Lie

Drie overwinningen in vier races. Arnaud De Lie doet het goed. Toen de renner van Lotto-Dstny echter aankondigde dat hij zijn klassiekerseizoen zou beëindigen na Gent-Wevelgem, was er veel bezorgdheid. Omdat hij leed aan de ziekte van Lyme, was het tijd om te rusten. Daarvoor had de kopman zijn armen niet opgetild.

Aanwezig, zelfs alomtegenwoordig, in de wedstrijden waaraan hij deelnam, putte hij zichzelf uit zonder op succes te kunnen mikken. Frustrerend voor iemand die (nog) niet gewend was aan falen. In de wielerwereld moet je soms je pedaalslagen tellen. En de Taureau de Lescheret heeft dat duidelijk begrepen.

La Famenne past zo goed bij Arnaud De Lie

Bij zijn terugkeer na meer dan een maand zonder wedstrijden, is De Lie terug op veroverd terrein. De Famenne Ardenne Classic ligt hem goed. Selectief maar niet te selectief, de wedstrijd is voorbehouden aan sterke mannen. Niet voor niets won hij hier in 2023, sprintend op één been.

In 2024 zal Lotto-Dstny met een sterke ploeg aan de start van Marche staan. Naast De Lie zal ook Maxim Van Gils van de partij zijn. Twee verschillende profielen. Naarmate de kilometers verstreken, verloor het peloton elementen en leek de uitkomst onvermijdelijk: een sprint. Toegepast en vooral sterker, Arnaud De Lie zegevierde en stelde vanaf het begin gerust.

Een scherper tactisch gevoel

Arnaud De Lie is niet iemand die zich verbergt wanneer hij deelneemt aan een wedstrijd. De renner wil graag voorop rijden en een actieve rol spelen in de wedstrijd. Een temperament dat niet altijd past bij dat van een winnaar. Vooral omdat de renner, die sinds 2022 deel uitmaakt van het profpeloton, soms nog moeite heeft om in positie te komen. Het is waar dat zijn vermogen hem in staat stelt om gemakkelijk terug te komen. Maar deze inspanningen komen hem duur te staan.

Op Bredene-Coxyde zat de renner in een ontsnapping. De Lie werd uiteindelijk gegrepen door de andere ploegen en probeerde zijn geluk nog een paar keer. Maar de eindsprint leek onvermijdelijk. Een renner met de snelheid van de Belg had het waarschijnlijk rustig aan moeten doen. Een rustpauze zou hem waarschijnlijk in staat hebben gesteld om hoger te eindigen dan vijfde.

Fouten die de Belg nu in staat stellen om beter te presteren. In Morbihan was hij in de slotklim niet opgewassen tegen de snelheid van Benoît Cosnefroy. Op de Tro Bro Leon maakte hij echter de juiste keuze op het juiste moment. Hij was het die terug naar voren kwam voordat hij een selectie uitlokte. Op het Circuit de Wallonie manoeuvreerde hij perfect om voldoende fris aan te komen op het laatste rechte stuk.

Mikken op de Tour de France en de Olympische Spelen van 2024?

Deze zomer neemt Arnaud De Lie deel aan zijn eerste Grote Ronde. In Frankrijk krijgt hij de kans om zich te meten met de besten. Zijn krachtige maar relatief snelle profiel zou hem in staat moeten stellen om een aantal keer mee te dingen naar etappezeges. Het enige wat nog moet gebeuren is de druk en zijn emoties onder controle houden. Op de Grande Boucle, meer dan ergens anders, betalen zinloze inspanningen zich uit.

Begin augustus hoopt de Ardenner ook deel te nemen aan zijn eerste Olympische Spelen. Wout van Aert en Remco Evenepoel worden verwacht als kopmannen. Naast hen zouden nog twee plaatsen overblijven. Ervan uitgaande dat een rouleur-ploegmaat wordt meegenomen. Er zou nog ruimte zijn voor een hybride profiel. Op dit moment springen er twee namen uit. Philipsen en De Lie. Een tweedeling die op de wegen van de Tour de France in juli beslecht zou kunnen worden.