© PHOTO BY ALAMY

Dit is wat de winnaar van EURO 2024 in zijn zak kan steken

Vanaf 14 juni staat EURO 2024 een maand lang voor onze deur. Voor deze 17e editie, georganiseerd in Duitsland, zullen 24 teams het tot 14 juli tegen elkaar opnemen in een poging om regerend continentaal kampioen Italië op te volgen. Na 51 wedstrijden, waarvan we hopen dat ze even spannend als gepassioneerd zullen zijn, “zal er maar één overblijven”, om Denis Brogniart te parafraseren.

Naast voetbal ook geld

Maar naast het puur sportieve aspect, dat de prioriteit blijft, is er ook de kwestie van het grote geld. Wat kan een team dat zich ‘slechts’ heeft gekwalificeerd voor het toernooi hopen te winnen? Hoeveel zal een overwinning en kwalificatie voor de kwartfinales van EURO 2024 opleveren? Hoeveel geld zal het winnende land op 14 juli in Berlijn in zijn zak steken?

We kijken naar de bonussen die door de UEFA worden uitgedeeld. Dit zonder rekening te houden met de extra inkomsten die elk land kan verdienen aan bijvoorbeeld privésponsors of merchandising.

EURO 2024: €331 miljoen aan prijzengeld verdeeld

Allereerst moet worden opgemerkt dat het totale prijzengeld voor EURO 2024 bij wijze van uitzondering niet wordt verhoogd ten opzichte van de vorige editie. Net als bij EURO 2020 – dat in 2021 werd gehouden vanwege Covid – zal er in totaal 331 miljoen euro worden verdeeld onder de deelnemende landen.

Voor de goede orde: dit bedrag was 301 miljoen in 2016. Toen organiseerde Frankrijk als eerste land een toernooi met 24 deelnemende landen. In 2012 was het totale bedrag dat door de UEFA werd verdeeld ‘slechts’ €198 miljoen. Maar toen stonden er 8 landen minder aan de start.

9,25 miljoen deelnamebonus, 1 miljoen per overwinning

Elk team dat zich kwalificeert voor EURO 2024 is, net als de vorige keer, verzekerd van een deelnamebonus van €9,25 miljoen. Dit zal ongetwijfeld een grotere impact hebben op teams als Georgië en Servië, de enige nieuwkomers op dit niveau, dan op Frankrijk, Engeland of Spanje.

Tijdens de groepsfase speelt elk team drie wedstrijden. Elke overwinning levert de prijzenpot nog eens een miljoen euro op. En elk gelijkspel levert 500.000 euro op. Een nederlaag levert daarentegen helemaal niets extra’s op. En dat is heel begrijpelijk.

8 miljoen meer voor een overwinning in de finale van EURO 2024

Vanaf de knock-outfases begint het prijzengeld natuurlijk te stijgen voor de teams die nog in de running zijn. De 16 teams die zich plaatsen voor de ronde van 16 krijgen een aanzienlijk extra bedrag van 1,5 miljoen euro. Voor degenen die de kwartfinales bereiken, of dat nu is door een klassieke overwinning, extra tijd of een penalty, wordt nog eens 2,5 miljoen euro uitgekeerd.

Tot slot krijgen de vier halve finalisten nog eens 4 miljoen, de runner-up nog eens 5 miljoen en de eindwinnaar nog eens 8 miljoen. Zoals je kunt zien, zijn deze bedragen niet onaanzienlijk. Afhankelijk van het land wordt een deel van dit geld natuurlijk verdeeld onder de spelers. Ze worden ook beloond met beeldrechten en sponsorcontracten. En ze kunnen ook onderhandelen over individuele bonussen, hoewel deze meestal collectief zijn, zoals in België.

Hoeveel kan elke Rode Duivel verdienen?

Op EURO 2020 verdiende elke Rode Duivel het equivalent van ongeveer €200.000. Dit lijkt misschien een groot bedrag, maar het moet in perspectief worden geplaatst als je kijkt naar de duizelingwekkende salarissen van de spelers, die zeker de grootste verdieners onder hen zijn. Volgens een recente studie van L’Equipe verdient Kevin De Bruyne een bruto maandsalaris van €2,02 miljoen bij Manchester City.

Met andere woorden, geld is geen belangrijke factor in zijn zoektocht naar een trofee met België. Voor de Belgische bond daarentegen zullen de extra inkomsten welkom zijn. Dit om verschillende projecten te financieren en toekomstige generaties te helpen opleiden. In het slechtste geval strijkt ze €9,25 miljoen op. In het beste geval, als ze al haar wedstrijden wint – wat onwaarschijnlijk lijkt, laten we objectief zijn – kan ze 28,25 miljoen euro aan winst opstrijken…

Beleef de spanning van EURO 2024 met Ladbrokes.be!