EURO 2024 Groep A: Florian Wirtz en Duitsland favoriet

EURO 2024 begint op 14 juni in Duitsland. In Groep A is Duitsland de overweldigende favoriet. Maar kijk uit voor de andere kanshebbers, die geen duimbreed in de weg zullen leggen. Schotland, Hongarije en Zwitserland zullen geen tegenstanders zijn.

Nog één maand voor de start van EURO 2024 met Groep A

Nog één maand voordat EURO 2024 van start gaat! Op 14 juni is de openingswedstrijd in Groep A, met een langverwacht duel tussen gastland Duitsland en Schotland. Naast de twee bovengenoemde landen wordt Groep A gecompleteerd door Hongarije en Zwitserland. Deze eerste groep is verre van de zwaarste, maar toch redelijk aan elkaar gewaagd. Het zal niet makkelijk zijn om hieruit te komen.

Duitsland

Is Duitsland nog steeds een bedreiging? De Europese reus met 4 wereldtitels en 3 EURO’s heeft een paar moeilijke jaren achter de rug, zoals blijkt uit de uitschakeling in de eerste ronde van de laatste twee WK’s en de achtste finale op het laatste EK. Die Mannschaft werd derde in zijn groep tijdens de laatste Nations League en moet terugkomen op EURO 2024.

De mannen van Julian Nagelsmann hopen thuis geschiedenis te schrijven, omdat ze de Europese trofee sinds 1996 niet meer hebben gewonnen. Met een nieuwe generatie onder leiding van Wirtz (zie hieronder), Musiala, Havertz en Schlotterbeck lijkt de balans tussen jeugd en ervaring er te zijn. En met het thuispubliek achter zich zal er reikhalzend naar de gastheren worden uitgekeken.

Schotland

Na een lange periode in de wildernis is het weer de goede kant op met het voetbal van Schotland. Na EURO 2020 bevestigde de Britse natie zijn status door zich opnieuw te kwalificeren. In een groep met Spanje stond het leger van Schotland lange tijd aan de leiding, pas tegen het einde ging het onderuit. Maar dankzij zijn solide tweede plaats konden ze zich bij Duitsland voegen.

Schotland, een team dat houdt van fysieke impact, zal voor niemand een cadeau zijn, zeker niet voor Duitsland. De Schotten zullen vanaf het begin willen laten zien dat ze in staat zijn om de achtste finales te halen. Ze zullen heel voorzichtig moeten zijn.

Hongarije

Het is bijna makkelijk om te vergeten dat Hongarije twee keer de finale van het WK heeft bereikt (1938, 1954). Vandaag de dag jaagt het Centraal-Europese land al lange tijd op glorie. Maar sinds enkele jaren zijn de Magyaren een vaste waarde op het hoogste niveau. Voor hun derde EK op rij zullen ze proberen verder te komen dan de groepsfase. Een doel dat haalbaar lijkt.

Hongarije is ongeslagen in de kwalificatie en staat bovenaan in de groep. In de Nations League deden ze niet onder voor Italië, Engeland en Duitsland. Dit zou wel eens de verrassing van deze EURO kunnen zijn.

Zwitserland

De komst van Zwitserland naar Duitsland voor EURO 2024 is gehuld in mysterie. Hoewel de Zwitserse natie boordevol talent zit, zorgt de interne onrust binnen het nationale team voor twijfel. Zullen de Nati net zo kunnen presteren als op recente grote toernooien? Of zal het team ten onder gaan aan al deze ruzies?

De kwalificatiewedstrijden waren geen pretje, met een ticket dat op het nippertje werd bekrachtigd na een mat gelijkspel tegen Kosovo. De coach, Murat Yakin, heeft bij veel mensen twijfels opgeroepen over zijn vermogen om echt zijn stempel te drukken en echt gezag te laten gelden.

Speler om in de gaten te houden: Florian Wirtz

Bij de Duitsers hebben we de meest interessante speler om in de gaten te houden uitgekozen: Florian Wirtz. En met reden, want de 21-jarige aanvallende middenvelder is de belichaming van het Duitse succesverhaal van dit moment: Bayer Leverkusen. De speler met 16 caps voor Die Mannschaft, een belangrijk lid van het team, is een van de spelers die dit seizoen zijn opwachting heeft gemaakt.

Met 18 doelpunten en 19 assists in alle competities leidde hij Bayer naar de landstitel, de Europa League-finale en het Duitse kampioenschap. De opleving van de Duitse nationale ploeg zal ongetwijfeld door hem komen, en er zal thuis reikhalzend naar hem worden uitgekeken.