© PHOTO BY ALAMY

Waarom moet Kortrijk op zijn hoede zijn voor Lommel?

Aanstaande zondag staan Kortrijk en Lommel tegenover elkaar in een episch duel in de heenronde van de finale van de Jupiler Pro League. Met de terugwedstrijd een week later, een cruciale ontmoeting die zal bepalen of ze in de hoogste klasse blijven of stijgen. Kerels, op papier favoriet, zullen extra waakzaam moeten zijn tegen een Limburgse ploeg vol vastberadenheid.

Lommel onder druk

Lommel staat onder zware druk van de City Football Group, die de club de afgelopen vier jaar in handen heeft gehad. Het bevindt zich op een beslissende tweesprong. Hoewel de lokale verankering van de club is afgenomen, heeft de club vooruitgang geboekt op sportief vlak. Klimmen naar D1 was de doelstelling van de club aan het begin van het seizoen. En dit doel niet halen zou een grote teleurstelling zijn voor de groen-witten.

Na nipt naast rechtstreekse promotie te hebben gegrepen (met twee punten verschil), toonden ze hun moed door Zulte-Waregem en Deinze uit te schakelen in de laatste ronde. Harm Van Veldhoven, voorzitter en clublegende, blijft vol vertrouwen: “Alles is mogelijk tegen Kortrijk”. Velen vinden dat Lommel bij momenten het beste voetbal heeft gespeeld in de Challenger Pro League.

Dermane en Vansa, de speerpunten

Lommel kan rekenen op enkele uitzonderlijke talenten. De revelatie van het seizoen is de Togolees Karim Dermane. Hij werd voor twee miljoen euro overgenomen van Feyenoord en heeft zijn prijskaartje volledig waargemaakt. Hij is een stralende middenvelder die uitblinkt in zowel het veroveren van de bal als het verdelen ervan met een opmerkelijke elegantie.

De Hongaarse vleugelspeler Zalan Vassa was ook oogverblindend. Hij ontregelde de verdediging met zijn dribbels en scoorde 12 doelpunten, waarmee hij de topscorer van het team werd.

Een solide verdediging

Lommel kan ook rekenen op een sterke verdediging. Met slechts 31 tegendoelpunten in de klassieke fase hebben ze de op twee na beste verdediging in de Challenger Pro League. Doelman Jari De Busser heeft 9 clean sheets in 28 wedstrijden. In de centrale verdediging zorgt Dries Wouters, terug van Schalke 04, voor stabiliteit en zekerheid, gesteund door het jonge Zweedse talent Jesper Tollinson. Op de rechterflank aarzelt Kenneth Aguilar, een Peruviaan die steeds beter wordt, niet om de aanvallende dreiging te vergroten.

Lucas Schoofs, hoewel een middenvelder, is een effectieve steun op linksback. Dit terwijl hij beslissend is op het middenveld met 8 goals en 5 assists. “Met spelers als Dries Wouters en Lucas Schoofs hebben ze nu meer ervaring en tactische discipline in hun team gebracht. Voor mij is dat het grote verschil met voorgaande jaren,” zegt voormalig fanclubfavoriet uit de jaren 90 Mirek Waligora.

Een vleugje samba

De Brazilianen Diego Rosa en Arthur Sales voegen een extra technisch tintje toe aan het team. Diego Rosa was de held van de wedstrijd tegen Deinze met zijn beslissende doelpunt. Arthur Sales schitterde ook met 10 doelpunten dit seizoen.

Hun vermogen om de bal vast te houden is cruciaal. Vooral door de afwezigheid van de geblesseerde Igor Vetokele, net als Sam De Grand en Yeboah Amankwah, wiens fysieke kracht gemist zal worden tegen Kortrijk.

Steve Bould, de Arsène Wenger van de Challenger Pro League

Coach Steve Bould verdient een speciale vermelding. Zijn kalmte en sereniteit doordrongen het team. Ondanks een moeilijke reeks (4 punten uit 21 tussen eind oktober en begin december) heeft het management vertrouwen in hem gehouden. Hij geeft de voorkeur aan flexibele formaties en speelt meestal in een 4-3-3, 4-4-2 of 4-2-3-1-formatie. Zijn op balbezit gebaseerde benadering van het spel weerspiegelt de invloed van Arsène Wenger, met wie hij lange tijd als assistent samenwerkte bij Arsenal.

Met al deze troeven heeft Lommel alle reden om te geloven in hun kansen tegen Kortrijk. In hun eerste thuiswedstrijd staan ze aan 2.85. Zullen we 21 jaar na het schrappen van het rugnummer uit 1986 weer Belgisch D1-voetbal zien in het Soeverein Stadion? Een stijging zou Lommel terug op de kaart van het Belgische voetbal zetten. Het antwoord over 180 minuten of meer.