© Photo by Alamy

Roland Garros: het lot van de Belgen is beslist

Zizou Bergs en Joris De Loore uit België kunnen tegenover elkaar komen te staan in de kwalificaties voor de laatste loting van de French Open, Roland Garros.

Kwalificatie voor Roland Garros

De kwalificatie voor de French Open werd zondag in Parijs gehouden. Zizou Bergs en Joris De Loore, de enige twee Belgen in het enkelspel, willen zich samen met David Goffin plaatsen voor de finale van dit 2e Grand Slam-evenement van het jaar, na de Australian Open. De eerste kwalificatierondes vonden plaats op maandag, terwijl Zizou Bergs en Joris De Loore op dinsdag om 11:15 uur de baan opgingen, respectievelijk op Court 7 en Court 12.

Zizou Bergs, de huidige Belgische nummer 1, geplaatst als nummer 8 in deze kwalificaties en nummer 108 op de ATP-ranglijst, neemt het op tegen de Fransman Clement Chidekh, 22, 290e op de wereldranglijst. De 31-jarige Joris De Loore (ATP 208) moet het opnemen tegen de Est Mark Lajal (ATP 203). Dit wordt hun eerste ontmoeting. Bij succes zullen Bergs en De Loore elkaar treffen in de tweede van drie kwalificatierondes.

4 op een rij voor Zizou?

Zizou Bergs mikt op een 4e Grand Slam-optreden en een eerste op Roland Garros. Voor de tennisser uit Brugge is het de eerste keer in zijn carrière dat hij zich probeert te plaatsen voor de eindronde van een Grand Slam-toernooi. Tot nu toe is David Goffin, de nummer 114 van de wereld, de enige naam die zich bij de laatste loting heeft geplaatst.

De Luikenaar speelt momenteel in Genève. Dit wordt Goffins 13e opeenvolgende optreden in de finale van het Parijse graveltoernooi. Ondanks zijn bescheiden ranking heeft onze veteraan geprofiteerd van de terugtrekking van Marin Cilic uit Kroatië, die een operatie aan een knieblessure heeft ondergaan.

Spijt van Gauthier Onclin

Gauthier Onclin (ATP 282) was half mei voor het eerst in zijn carrière finalist in het challengertoernooi van Praag. En zal nu op zoek zijn naar een vervolg op dat succes. De 23-jarige Luikenaar werd met 6-2, 3-6, 7-6 (7/3) verslagen door de Tsjech Jiri Vesely (ATP 295), die voorheen op de 35e plaats van de wereld stond. Helaas zal hij niet op Roland-Garros aanwezig zijn.

“Ik zal niet kunnen deelnemen aan de kwalificatierondes“, bevestigt Onclin. “Net als vorig jaar had ik graag mijn geluk willen beproeven in alle Grand Slam-toernooien. Maar helaas betaal ik de prijs voor een zeer slechte start van het seizoen. En vooral een zeer slecht einde van vorig seizoen. Ik sleep me voort. En het wordt ook moeilijk om op Wimbledon te spelen. Het is jammer, maar ik probeer door te gaan en positief te blijven. Ik ben nu bezig om de cut te halen voor de Australian Open begin volgend jaar. Dat zou al mooi zijn. Dat is mijn doel voor de middellange termijn.”

Geen Belgische vrouwen in de kwalificaties voor Roland Garros

Terwijl de Belgische mannen bescheiden aanwezig zijn op de French Open, zijn er geen Belgische vrouwen in de kwalificaties. En met reden. Elise Mertens (WTA 30), Greet Minnen (WTA 76) en Alison Van Uytvanck (WTA 91) hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de eindloting. Yanina Wickmayer (WTA 91) heeft besloten haar carrière in de ijskast te zetten vanwege rugproblemen.

Jongeren Hanne Vandewinkel (WTA 266) en Sofia Costoulas (WTA 260) stonden te laag op de ranglijst om te hopen op kwalificatie.

Herendubbel, onze beste kans

Sander Gillé en Joran Vliegen, winnaars van het dubbelspel in Monte-Carlo half april, bezorgden zichzelf hun eerste Masters 1000.

Gillé, 33, en Vliegen, 30, staan beiden 29e op de wereldranglijst in het dubbelspel. Ze hebben nu acht ATP Tour-titels op hun naam staan. Ze wonnen eerder in Bastad, Gstaad en Zhuhai in 2019, Nur-Sultan in 2020, Singapore in 2021 en Estoril en Pune vorig jaar. Gillé en Vliegen verloren ook vijf keer in de finale. Hieronder hun eerste Grand Slam-finale op Roland Garros vorig jaar.

De laatste loting van de French Open begint op zondag 26 mei. Het toernooi duurt twee weken, tot en met zondag 9 juni.