© Photo by Alamy

Atalanta Bergamo heeft Charles De Ketelaere’s ogen geopend

Voetbal is echt geen exacte wetenschap. Sinds zijn aankomst in Italië in juli 2022 heeft Charles De Ketelaere allerlei emoties meegemaakt. Verdriet en twijfel in Milaan en een ‘renaissance’ dit seizoen bij Atalanta Bergamo. Voormalig Italiaans coach Arrigo Sacchi zei ooit dat de Milanezen altijd de vervelende neiging hadden om geen geduld te hebben met buitenlandse spelers. Feit blijft dat Charles De Ketelaere, Club Brugge’s duurste uitgaande transfer, nu trots vooruit kijkt in plaats van naar beneden naar zijn laarzen, wat een nieuw vertrouwen in zijn capaciteiten symboliseert. En dat allemaal op slechts 23-jarige leeftijd. De Rode Duivels van Domenico Tedesco kijken ook uit naar EURO 2024 in Duitsland.

Teleurstelling in de Italiaanse bekerfinale

Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze terugkeer naar vorm, die al een paar maanden aan de gang is, op het perfecte moment komt in de aanloop naar de UEFA EURO 2024 in Duitsland. In schril contrast met de maand mei 2023, maakt Atalanta Bergamo, zijn huidige club, naam op een aantal fronten.

Dit komt goed uit voor de Belgische spits. Het is waar dat zijn club op 18 mei de Italiaanse beker tegen Juventus misliep. En als hij eraan terugdenkt, pruilt Charles De Ketelaere. Hij miste volledig, tot op het punt dat hij in de rust werd gewisseld.

Veertiende doelpunt in de Serie A

Charles De Ketelaere reageerde vervolgens op de best mogelijke manier: door te scoren in zijn volgende Serie A-wedstrijd tegen Lecce. Dit ondanks het feit dat hij in de rust werd gewisseld. De twee ploegen slaagden er niet in om de impasse te doorbreken.

Maar de voormalige Bruggeling brak de patstelling voor zijn ploeg. Hij scoorde het 14e doelpunt van zijn seizoen en stuurde Atalanta Bergamo op weg naar een 0-2 overwinning en een plaats in de Champions League.

Een ticket dat de club uit Bergamo logischerwijs het geld bood dat nodig was om de optie tot koop van de Rode Duivel, die nog steeds eigendom is van AC Milan, uit te oefenen. Charles De Ketelaere is een andere man aan het einde van het seizoen.

Tussen glimlachen en spijt

De week ervoor, tegen AS Roma van Romelu Lukaku, had hij al de enige twee doelpunten voor zijn ploeg gemaakt. Dit dankzij zijn angstaanjagende efficiëntie. Glimlachend, blij en ontspannen maakte de Belg een reeks loopacties, steekpasses, dribbels en kwalitatieve link-ups om de Roma-verdedigers gek te maken.

Maar ondanks dit driesterrenseizoen heeft de voormalige Bruggeling nog steeds een bittere nasmaak van zijn mislukking bij Milan. “Ik had graag bij Milan laten zien wat ik bij Atalanta kon laten zien. Het was altijd mijn droom om voor Milan te spelen”, vertelde hij Sky Italia na de wedstrijd. “Maar ik kijk altijd vooruit. Ik ben veel volwassener geworden en nog een jaar in Italië is goed voor me geweest”, besluit hij met een glimlach.

Hoofdrol in de Europa League-finale

De laatste fase voor EURO 2024 is een Europa League-finale tegen het geduchte Bayer Leverkusen in Dublin op 22 mei. Om hun eerste trofee sinds 1963 in de wacht te slepen, zullen de Déa de sleutels van hun aanval toevertrouwen aan hun man in vorm. Vooral door de afwezigheid van Gianluca Scamacca.

De Belg is de toast van Italië. Een overwinning in de Europa League-finale zou hem in staat stellen om met het volste vertrouwen naar de nationale ploeg te komen. Wat de taak van bondscoach Domenico Tedesco bemoeilijkt. Want de voormalige Brugse middenvelder, een sector waar de concurrentie woedt, zou ook een genot kunnen zijn als tweede spits.

Wed op de Europa League-finale en profiteer van ons aanbod voor nieuwe spelers: