© Photo by LeTrot

Gras- Elitloppet Bij Solvalla

De toppaarden van Europa gaan naar Zweden. En meer specifiek naar de renbaan van Solvalla, om deel te nemen aan een PMU-evenement waar over de hele wereld reikhalzend naar wordt uitgekeken: ELITLOPPET. Racefans hebben van dit evenement een niet te missen datum gemaakt op de hippische kalender. Deze atypische wedstrijd is een droom voor zowel professionals als racefans. Er zijn namelijk twee wedstrijden om je te kwalificeren voor de finale, een paar uur later. Van de zestien starters gaan alleen de beste vier van elke batterij door naar de finale. Met maar liefst vijf deelnemers aan de start zal Frankrijk goed vertegenwoordigd zijn.

Idao de Tillard voor een historische dubbel

De protegé van Thierry Duvaldestin, winnaar van de laatste Prix d’Amérique, was de eerste die zijn uitnodiging ontving. Dit na zijn totale triomf op de laatste wintermeeting. Door een tegenslag betreurt zijn trainer het dat hij niet heeft kunnen deelnemen aan de Prix de l’Atlantique. De Prix des Ducs de Normandie stelde Idao de Tillard in staat om twee weken eerder een uitstekende comeback te maken. Sinds het begin van het jaar had iedereen zich verbaasd over de zeer krappe bochten van het Solvalla-circuit.

Maar sinds de nummers op de lijn werden getrokken, zagen de mensen om hem heen zichzelf als erg ongelukkig, met dit nummer 8. Clément Duvaldestin start met minder druk. Maar het belangrijkste doel is om in de top vier te eindigen om zich te kwalificeren voor de finale. Het paard toonde zijn vorm in Caen en lijkt een serieuze kanshebber voor de titel.

Paarden om in de gaten te houden

Hoewel Idao de Tillard de grote favoriet zal zijn in de Elitloppet, zal zijn taak geen gemakkelijke zijn in het zwaarste veld. Go On Boy, tweede vorig jaar, is een serieuze klant. Hij is zeer goed geplaatst achter de vleugels. En zou zijn kansen goed moeten verdedigen. Onas Prince, winnaar van de Paralympiatravet aan het begin van de maand, toonde veel snelheid bij de start. Hij zou heel ver kunnen komen als hij de leiding weet te nemen.

Joviality, derde in de Prix d’Amérique, is een van de revelaties van de Winter Meeting. Hoewel ze haar comeback maakt, heeft ze zelden teleurgesteld in haar thuisland. Ze zal terugkeren naar een baan waar ze van houdt. Capital Mail en Denver Gio waren zeer overtuigend in de Napels Loterij. Maar deze keer ziet de taak er veel moeilijker uit.

Wedden op Francesco Zet

In de tweede ronde is de leerling van Daniel Reden de vogelverschrikker. Met 22 overwinningen in 24 wedstrijden zijn al zijn tegenstanders bang voor hem. Deze winnaar van talrijke Groepsraces in Scandinavië lijkt een serieuze mededinger. Met zijn nummer 5 kan Francesco Zet goed van start gaan in het midden van de baan.

Zijn race lijkt veel minder verhoogd te zijn dan de eerste. Iets wat hem toegang zou moeten geven tot een goed nummer. En als alles goed gaat, een mogelijke finale. Gezien zijn laatste tijden zou de leerling van Daniel Reden niet al te veel problemen moeten hebben om zich te laten zien op de baan.

Tweede race: Paarden om in de gaten te houden

Ongelukkig bij de loting met Idao de Tillard, zouden de andere Franse vertegenwoordigers moeten kunnen rekenen op een goed scenario in deze tweede Elitloppet-race. De titelhouder, Hohneck, heeft een uitstekende nummer 2 gekregen. Een beetje teleurstellend sinds zijn succes vorig jaar, rekenen de grasfans erop dat het paard van Philippe Allaire op dit Solvalla-parcours een beter imago zal krijgen. Horsy Dream, die sinds het begin van het jaar hoog vliegt, heeft net een zeer grote indruk achtergelaten in de Prix de l’Atlantique. Als hij in dezelfde vorm blijft, kan hij de favorieten het nakijken geven.

Gaspar de Brion is een van de laatsten die zijn uitnodiging ontvangt. Maar bepaalde parameters lijken op zijn plaats te zijn voor hem om te schitteren en de Zweedse grasfans te verrassen. Met pech in de loting zal Borups Victory niet verrassen met een goede plaats. Hustle Rain zal profiteren van zijn nummer en mislukkingen om zich te kwalificeren.

Wedden op duel Idao de Tillard vs Francesco Zet

Als alles goed gaat in elke batterij, zou de wedstrijd waar iedereen op wacht wel eens plaats kunnen vinden. Aan de ene kant de Franse kampioen Idao de Tillard en aan de andere kant het Zweedse fenomeen met onbekende limieten, Francesco Zet. De leerling van Daniel Reden zou een voordeel kunnen hebben bij het kiezen van het nummer in de finale. Dit gezien zijn plaats achter de auto en een veel kleinere batterij.

Idao de Tillard zal in de finale in dezelfde configuratie rijden, wat er ook gebeurt. Go On Boy en Horsy Dream lijken de twee paarden die de plannen van de twee favorieten kunnen verstoren. Go On Boy is gewend aan dit soort races en heeft veel in zijn mars. De entourage van Horsy Dream, die onlangs indruk maakte, heeft geen geheim gemaakt van hun vertrouwen. Onas Prince, waar de Zweden reikhalzend naar uitkijken, zal ook een serieuze kanshebber zijn.

Wie van deze kampioenen zal zijn naam toevoegen aan de lijst van winnaars in deze legendarische race? Idao de Tillard zou in de voetsporen kunnen treden van een zekere Varenne, door een historische Prix d’Amérique – Elitloppet dubbel te voltooien. Om dit spektakel te volgen, moet je rond 15:28 uur en 15:55 uur afstemmen op de twee batterijen, voordat je een paar uur later een droomfinale beleeft.