© Photo by Alamy

Parma of de terugkeer van een Serie A reus

Parma, een legendarische club in het Italiaanse voetbal, is terug in de Serie A na het winnen van de Serie B-titel. Deze keer hopen de voormalige Europese kampioenen voorgoed terug te keren naar de hoogste klasse. De voormalige club van Georges Grün en een heleboel andere sterren is een vaste waarde in de Calcio-scene.

Geschiedenis is terug in de hoogste klasse

Parma Calcio 1913 in de Serie A betekent de terugkeer van een legendarische club naar de elite van het Italiaanse voetbal. Na een afwezigheid van drie jaar maakten de Emilianen begin mei hun comeback officieel. Met nog twee wedstrijden te gaan hadden ze al zeven punten voorsprong op het op de derde plaats staande Venetië. Het was de Fransman Ange-Yoan Bonny die het doelpunt maakte dat Parma weer aan de leiding bracht.

Sindsdien heeft Parma de titel in de Serie B kunnen vieren. Het eindigde het seizoen bovenaan met 76 punten voorsprong op Como (73) en Venetië (70). Met 21 overwinningen, 13 gelijke spelen en slechts vier nederlagen op hun naam hebben de mannen van coach Fabio Pecchia hun kroon zeker niet gestolen. Met het beste doelsaldo (+31) is de ploeg uit Emilia-Romagna terecht trots op hun prestaties.

Europese titels en sterren als Brolin, Taffarel, Buffon, Thuram, Crespo, Adriano…

Met de terugkeer van Parma in de hoogste klasse zit het hele Italiaanse voetbal weer in het zadel van een grote naam. Een legendarische club die Lilian Thuram, Hernan Crespo, Adriano en natuurlijk Gianluigi Buffon heeft zien doorstromen.

In de jaren ’90 bestond het dreamteam van de club uit de eerder genoemde sterren Thuram, Crespo, Adriano en Buffon. Maar ook Enrico Chiesa en Juan Sebastian Veron. Of Tomas Brolin, Claudio Taffarel en natuurlijk onze landgenoot Georges Grün. Die bracht tussen 1990 en 1994 vier seizoenen bij Parma door. Met de geel-blauwen won Grün een Italiaanse beker (1992) en werd hij Europees kampioen in 1993.

Parma heeft in haar geschiedenis niet alleen een aantal geweldige spelers gehad, het heeft ook een indrukwekkende erelijst. Drie Italiaanse bekers (1992, 1999, 2002), de UEFA Cup Winners’ Cup (1993) en twee UEFA Cups (1995, 1999). Je zou kunnen zeggen dat Parma een Italiaanse reus was, met een groot aantal prestaties op hun naam in de jaren negentig. De Italianen wonnen de UEFA Cup door Marseille te vernederen (3-0) in Moskou.

Het Parmalat-schandaal leidde tot de ondergang van Parma

De Ducal Arena vertrouwde nog steeds op andere getalenteerde spelers zoals Nakata, Adrian Mutu en Gilardino. Maar de jaren 2000 waren veel gecompliceerder. Na een eerste degradatie in 2008 bereikte Parma niet alleen in sportief opzicht een dieptepunt. In 2015 werd de club failliet verklaard en gedegradeerd naar de Serie D. De Parmalat-affaire bleek fataal. Want de financiële problemen van de club waren legio en leidden tot het faillissement van de hoofdsponsor. De zuivelgigant, een symbool van het Italië van Berlusconi, sleurde Parma mee in zijn schandaal.

In 2018, na drie opeenvolgende stijgingen, was Parma alweer terug in het calcio. Om drie seizoenen later weer terug te vallen. Deze keer lijken de plannen van Parma echter solide. In 2020 kwam de club in Amerikaans bezit nadat het werd gekocht door de Krause-groep. Die nam een belang van 90%.

Coach en elftal-update

Op sportief vlak was het naast coach Fabio Pecchia ook directeur Mauro Pederzoli die een rol speelde in de opleving van de club. In de afgelopen maanden kon Pederzoli een beroep doen op getalenteerde jongeren. Zoals Adrian Bernabé (22), een voormalige ster van Manchester City en Barcelona. Andere huidige jonge talenten zijn Vasilios Zagaritis, Dennis Man, Valentin Mihaila, Botond Balogh, Simon Sohm en Adrian Benedyczak.

Het was met hen dat het team van Parma afgelopen december voor het eerst in hun geschiedenis halverwege de competitie de grens van 40 punten in de Serie B passeerde. De rest is geschiedenis.