© Photo by Alamy

Como 1907: een historische terugkeer naar de Serie A

In zijn geschiedenis van meer dan een eeuw heeft Como 1907 (het jaar waarin het werd opgericht) slechts 13 seizoenen in de Italiaanse Serie A gespeeld. In de 21 jaar sinds de laatste degradatie naar de Serie B heeft de Lombardijse club alle ups en downs meegemaakt van een slecht geleide club die geplaagd werd door ernstige financiële problemen. Na drie opeenvolgende degradaties en twee faillissementsverklaringen (de meest recente in 2017) moest Como opnieuw beginnen op een gezondere basis. En bescheidener ook, in de Italiaanse Serie D. Nu ze eindelijk weer op de rails staan, zijn ze net terug in de schijnwerpers in de Serie A door als 2e te eindigen achter Parma. Het is de ideale gelegenheid om eens te kijken naar deze historische- en ongewone club, die ook om andere dan sportieve redenen in het nieuws is.

Rijke Indonesische eigenaren

Een van de redenen achter de spectaculaire opkomst van Como 1907 naar de top van het Italiaanse voetbal is de overname door Sent Entertainement in 2019. Het bedrijf is in handen van de broers Michael en Robert Horano. Het heeft nieuwe horizonten geopend voor de club, die de neiging had om iets te lang weg te kwijnen in de Italiaanse Serie B. De twee Indonesiërs, die volgens Forbes de 71e en 76e plaats op de wereldranglijst innemen, zijn elk ongeveer €24 miljard waard!

En volgens sommige kwaadaardige tongen zijn ze zo rijk dat ze niet eens weten dat ze de club hebben overgenomen. In de tussentijd heeft Como een nieuwe financiële dimensie gevonden door de schulden uit het verleden weg te werken. Dit niet per se door veel te investeren in duur spelerskapitaal. Vorig seizoen gaf Como slechts €10 miljoen uit. Hun duurste speler? De Italiaans-Amerikaanse spits Nicolas Gioacchini, in januari aangetrokken voor €2 miljoen. En die, voor de goede orde, nog geen enkel doelpunt heeft gemaakt…

Een stadion dat gerenoveerd moet worden, de ultra’s moeten in goede banen worden geleid

Genesteld aan de oevers van het Comomeer, waar George Clooney woont, straalt het Giuseppe Sinigaglia-stadion – vernoemd naar een beroemde roeier uit Como – niet bepaald bling uit. Maar het uitzicht is spectaculair. Het staat open voor de wind. Maar heeft een capaciteit van slechts 7.250 toeschouwers en moet worden gerenoveerd. Om in aanmerking te komen voor de Serie A moet het 12.000 mensen kunnen herbergen.

Sommige supporters van deze populaire club hebben echter de reputatie hard te zijn. De Como-ultra’s staan in Italië bekend om hun agressie en geweld. Iets wat helemaal niet past bij het betoverende karakter van deze regio. En ook niet met het vredige karakter van dit stadje met slechts 85.000 inwoners.

Fabregas en Henry als minderheidsaandeelhouders

Een van de sleutelfiguren van de club is het duo Cesc Fabregas en Thierry, die elkaar leerden kennen toen ze voor Arsenal speelden. Ze deelden dezelfde zaakwaarnemer tijdens hun spelerscarrière en willen allebei hun imago, expertise en ongetwijfeld hun netwerken naar de club brengen. Vooral Fabregas voelt dat hij een missie heeft. Dit nadat hij zijn actieve carrière bij Como beëindigde in het seizoen 2022-2023 (17 wedstrijden, 0 goals).

De 37-jarige Spanjaard coachte het jeugdteam voordat hij assistent werd van het eerste team. Toen Morno Longo half november werd ontslagen, had hij zelfs een hand in het succes van het team. Thierry Henry is van zijn kant discreter geweest. Maar hij zat wel op de tribune tijdens de titelstrijd.

Moutir Chadjia, een Belgisch tintje

Tot slot, hoe kunnen we de aanwezigheid van een Belgisch tintje in deze prachtige harmonie van blauw niet noemen? De Como 1907-selectie bevat een jonge Belg van Marokkaanse afkomst, Moutir Chajia. De 25-jarige linksback kwam in 2021 bij de club. Hij komt uit Limburg en heeft eerst bij Lierse en daarna bij Oostende gespeeld.

Moutir heeft dit seizoen 28 keer gespeeld (0 goals, 1 assist), waarvan slechts 5 keer als basisspeler. Hij staat onder contract tot juni 2025 en hoopt uiteraard op een vervolg van zijn avontuur in de Serie A…