Cijfers voor de Giro d’Italia 2024

Zoals verwacht overtrof Tadej Pogacar zijn rivalen in de Giro d’Italia 2024. De Sloveen versloeg zijn naaste rivaal, Daniel Felipe Martinez, met 9 minuten en 56 seconden. Hij noteerde het grootste gat tussen de eerste- en tweede plaats in een Grote Ronde sinds 1984. Toen overtrof Laurent Fignon Bernard Hinault in de Tour de France. Ladbrokes News bekijkt de cijfers van de 107e Giro.

Met specifieke verwijzing naar de Giro d’Italia. Ivan Basso’s overwinning op José Enrique Gutierrez in 2006, met een marge van 9 minuten en 18 seconden, was vergelijkbaar met die van Pogacar. Zij het iets minder. De laatste persoon die de winnaar van 2024 overtrof was Vittorio Adorni. Die versloeg Italo Zilioli met 11 minuten en 26 seconden in 1965.

Tadej Pogacar, een stap dichter bij de geschiedenis

De kopman van UAE-Team Emirates werd de vijfde renner die Luik-Bastenaken-Luik en de Giro d’Italia won in hetzelfde jaar. De laatste was Danilo Di Luca in 2007. Eddy Merckx bereikte deze prestatie twee keer achter elkaar, in 1972 en 1973.

Hij is de zevende renner die de Giro wint bij zijn eerste optreden. Dit na Egan Bernal (2021), Nairo Quintana (2014), Alberto Contador (2008), Miguel Indurain (1992), Bernard Hinault (1980) en Michel Pollentier (1977).

Pogacar werd ook de derde renner die het eindpodium van drie Grote Rondes haalde in zijn eerste deelname. Hij werd 3e in de Vuelta van 2019, 1e in de Tour de France van 2020 en 1e in de Giro van 2024. Net als Bernard Hinault en Felice Gimondi.

Met 20 etappezeges in de Grote Rondes (11 in de Tour de France, 6 in de Giro d’Italia en 3 in de Giro de España) heeft Pogacar vier maanden voor zijn 26e verjaardag al 20 successen op zijn naam staan. Op die leeftijd had Eddy Merckx 26 etappes in de Grote Rondes gewonnen. Deze 20 overwinningen plaatsen Pogacar op de 35e plaats in de geschiedenis. Dit op gelijke hoogte met de Duitse sprinter Erik Zabel. Nog twee, drie of vier Tour-overwinningen en Pogacar zou zich voegen bij legendes als André Greipel (22), André Darrigade, Jacques Anquetil (23) en Roger De Vlaeminck en Robbie McEwen (24).

Recordsnelheid

Met 21 etappes afgelegd aan een gemiddelde snelheid van 41,86 km/u reed Pogacar sneller dan wie dan ook in de geschiedenis van de Giro. Dit record moet echter worden genuanceerd. Dit door het feit dat de route dit jaar minder positieve hellingen had dan in voorgaande edities (42.900 meter ten opzichte van 51.500 in 2023). Het is echter niet de snelste Grand Tour in de geschiedenis. Want dat record behoort nog steeds toe aan de Vuelta van 2003 (42,55 km/u).

Zes etappes voor één man is zeldzaam

Pogacar won zes etappes in deze Giro 2024: Oropa, Perugia, Prati di Tivo, Livigno, Val Gardena en Bassano del Grappa. Zes etappes winnen in dezelfde Grand Tour is het voorrecht van sprinters. Dit zoals Mark Cavendish in de Tour de France van 2009, Alessandro Petacchi in de Giro van 2003 en 2004 (9 overwinningen!) of Mario Cipollini in de Giro van 2002.

Laurent Jalabert won zeven etappes in de Vuelta van 1994 dankzij zijn veelzijdigheid. Maar, in tegenstelling tot Pogacar, won hij het algemeen klassement niet. Dat werd gewonnen door Tony Rominger dat jaar, hoewel hij wel zes etappes won (inclusief de proloog en twee tijdritten).

Een roze trui die hij niet wilde laten gaan

Ondanks dat hij verklaarde dat hij klaar was om zijn roze trui op te geven, wilde Pogacar deze niet echt loslaten. Hij droeg de roze trui van etappe 2 tot en met 21. In de Giro moet je terug naar Tony Rominger in 1995 om een renner te vinden die van dag 2 tot dag 21 de roze trui droeg.

En hoe zit het met de Belgen?

Met drie etappezeges in deze Giro d’Italia brengt Tim Merlier zijn totaal aantal overwinningen dit seizoen op negen, het beste Belgische record van 2024. De laatste Belg die drie etappes won in een Grote Ronde was Remco Evenepoel in de Vuelta van 2023. Alpecin-Deceuninck won dit keer echter geen etappe, waarmee een einde kwam aan een reeks van acht Grote Rondes met minstens één ritzege.

Andere cijfers

Valentin Paret-Peintre en Georg Steinhauser behaalden hun eerste profzege in de Giro.

Filippo Ganna behaalde zijn 25e tijdritzege van zijn carrière.

Julian Alaphilippe werd met zijn ritzege de achtste Franse renner die alle drie de Grote Rondes won. Het is ook zijn 11e opeenvolgende seizoen met ten minste één overwinning.

Jonathan Milan is de eerste renner die de ciclammentrui (puntenklassement) twee keer op rij wint. Dit sinds Giacomo Nizzolo in 2017 en 2018.