© Photo by Alamy

Euro 2024 Groep F: CR7s laatste optreden en Arda Gülers eerste

Met twee voormalige EK-winnaars (Tsjechië/Tsjechoslowakije in 1976 en Portugal in 2016), een halve finalist (Turkije in 2008) en een nieuwkomer, Georgië en zijn vijftal voormalige Belgen, zou Groep F wel eens voor verrassingen kunnen zorgen. En er is geen garantie dat het als tweede geplaatste team in de groep breed zal glimlachen. Want ze staan voor een zware taak tegen de winnaars van Groep E.

Groep F: Portugal: Ronaldo maakt er 11

Het kwam niet als een verrassing toen Roberto Martínez op 21 mei aankondigde dat hij Cristiano Ronaldo had opgenomen in de Portugese selectie voor UEFA EURO 2024. Maar maakt zijn aanwezigheid – dit wordt zijn 11e optreden op een internationaal toernooi – Portugal favoriet in Groep F? Je zou denken van wel. Dit aangezien CR7 op 39-jarige leeftijd nog steeds doelpunten maakt voor Al Nassr. Maandag brak hij het scorerecord van de Saudi Pro League met zijn 34e- en 35e treffer.

Het valt nog te bezien of het tempo van een EK te combineren is met een rustig seizoen in de oliemonarchie. Het lijdt geen twijfel dat de vijfvoudig Ballon d’Or-winnaar er een onberispelijke levensstijl op na heeft gehouden om op dit niveau te blijven. Dit heeft hem in staat gesteld om record na record te vestigen. Optredens op een EK (6), caps (206) en doelpunten (128) voor de nationale ploeg.

Voor de rest zijn er geen grote verrassingen in de ploeg van Lausitz. De afwezigheid door blessures van Raphaël Guerreiro was bekend, terwijl de komst van de jonge vleugelspeler Francisco Conceiçao, die onder zijn vader Sérgio voor FC Porto speelt, werd verwacht. Portugal begint zijn EURO-campagne tegen Tsjechië.

Tsjechië: Twee feestvierders keren terug

“Ik geloof in de spelers die ik heb geselecteerd… Ons doel is om uit de groep te komen“, zei de nieuwe Tsjechische coach Ivan Hasek toen hij op 28 mei zijn 26-koppige selectie onthulde. De kleine verrassing is de terugkeer van Vladimir Coufal (West Ham) en Jan Kuchta (Sparta Praag). Die werden afgelopen najaar van de selectie uitgesloten. Hasek, die in januari werd aangesteld als vervanger van Jaroslav Silhavy, die ontslag nam na de 3-0 overwinning op Moldavië, legde uit dat hij geen reden had om de sancties tegen deze spelers te handhaven. De spelers waren gestraft voor het overnachten in een discotheek twee dagen voor de beslissende wedstrijd tegen Moldavië.

Alleen verdediger Jakub Brabec (Aris Salonika), de derde feestganger, werd niet opnieuw gestraft. Hasek maakte duidelijk dat de drie spelers “gesteund werden door de hele groep. Er was (in principe) geen reden om ze eruit te houden”.

Kwartfinalisten op de laatste UEFA EURO, Tsjechië zal in deze Groep F kunnen rekenen op Patrik Schick. Hij is de doelpuntenmaker van de competitie- en bekerdubbel met Bayer Leverkusen. De spits werd in 2021 samen met Cristiano Ronaldo topschutter (5 goals).

Een ietwat Belgisch Georgië

In hun eerste optreden op het continentale toernooi erfde Georgië een evenwichtige Groep F. De mannen van Willy Sagnol wonnen een strafschoppenserie tegen Griekenland in de play-off. Ze zullen hun EURO-campagne beginnen met een duel tegen buurland Turkije.

De Franse coach heeft vijf voormalige spelers uit de Jupiler Pro League geselecteerd. Dit zijn verdediger Jemal Tabidze (Panetolikos, ex-La Gantoise en Kortrijk), middenvelders Giorgi Chakvetadze (Watford, ex-La Gantoise) en Levan Shengelia (Panetolikos, ex-Tubize en OHL) en aanvallers Giorgi Kvilitaia (APOEL, ex-La Gantoise) en Georges Mikautadze (Metz, ex-Seraing).

Kan Georgië de uitdaging aan? Kom erachter op de avond van hun derde wedstrijd, tegen Portugal op 26 juni.

Turkije: een nog niet gedefinieerde groep

Terwijl de Portugese-, Tsjechische- en Georgische ploegen bijna definitief lijken, is de selectie van Turkije nog erg vaag. Dit met 35 spelers in Vincenzo Montella’s uitgebreide selectie. De Italiaanse coach lijkt geen haast te hebben om 8 overtollige spelers terug te trekken.

In deze eerste uitgebreide groep vallen de namen op van Arda Güler, die momenteel in vorm is bij Real Madrid, en Kenan Yildiz (Juventus). Voor de rest is de Turkse ploeg redelijk gelijkwaardig, met spelers van verschillende niveaus. Hun vooruitgang in Groep F zal waarschijnlijk afhangen van de prestaties van hun beste spelers.

Arda Güler: een diamant om te polijsten

De 19-jarige Güler, een linksvoetige speler van 1,76 m, kan op het aanvallende middenveld of als rechtervleugelspeler spelen. Hij trainde eerst bij Gençlerbirligi en daarna bij Fenerbahçe en kwam in 2021 bij het eerste team. In zijn tweede seizoen vestigde Güler zich in de basiself van Fener, met zeven doelpunten en acht assists in alle competities. AC Milan, Barcelona en Real volgden al snel.

In juli 2023 tekende hij voor Real Madrid, dat €20 miljoen betaalde. Güler is er vooral in geslaagd om een plaats in het eerste elftal te veroveren. Hij debuteerde op 6 januari tegen Arandina in de Copa del Rey en vervolgens op 27 januari in LaLiga tegen Las Palmas. Zijn eerste doelpunt kwam in de 4-0 overwinning op Celta Vigo op 10 maart. Hij was beslissend in zijn eerste wedstrijd tegen Real Sociedad op 26 april, toen hij het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. In tien optredens in LaLiga heeft hij zes doelpunten gemaakt.

Een juweel

Op 3 september 2021 maakte Güler zijn debuut voor Turkije’s U17-ploeg tegen Azerbeidzjan-17. Veertien maanden later werd het jonge wonderkind opgeroepen voor het eerste elftal voor vriendschappelijke wedstrijden tegen Schotland en Tsjechië, waartegen hij in de 68e minuut in actie kwam. Op 19 juni 2023, tijdens de EUROo-kwalificatiewedstrijden, kwam hij in actie tegen Wales en scoorde hij een prachtig doelpunt met een krullend schot met zijn linkervoet in de bovenhoek in de 80e minuut.

Met zijn 19 jaar heeft hij een erelijst waar velen jaloers op zouden zijn: Turkse beker in 2023, Spaanse Supercup in 2024 en landstitel met Real.