© Photo by Alamy

EURO 2024 Groep E: Verslaan Artem Dovbyk en Oekraïne België?

Laten we overgaan naar Groep E, de thuisbasis van onze Rode Duivels. Een haalbare groep voor België, maar ze zullen toch op hun hoede moeten zijn. Slowakije, Roemenië en Oekraïne zijn niet te onderschatten.

De vijfde groep van EURO 2024 zal een sterk Midden- en Oost-Europees karakter hebben. Naast België bevat de groep ook Slowakije, Roemenië en Oekraïne. Achter de Belgen lijkt het niveau vrij gelijkmatig en zou het een vrij strak klassement kunnen worden.

België

Het is moeilijk om België niet als het favoriete land in Groep E te zien. De Duivels staan derde in de wereld en hebben een solide kwalificatiecampagne achter de rug. De speelstijl van Domenico Tedesco heeft ze snel voor zich gewonnen en hun doel zal zijn om de eerste plaats op te eisen. Elk ander resultaat zou als een teleurstelling worden beschouwd. Wat gebeurt er daarna? De minimale verwachting is het bereiken van de kwartfinales. Wat er daarna gebeurt, hangt sterk af van de vorm waarin we op dit moment verkeren en de tegenstanders die we tegenover ons hebben.

De Duivels moeten zichzelf verlossen na hun mislukte WK in Qatar. België, geleid door een nieuwe generatie, is een van de outsiders van het toernooi. Maar sommige van de oude rotten zijn er nog, zoals Kevin De Bruyne, op wie het hele land rekent om te schitteren. De terugkeer van Axel Witsel laat ook zien dat leeftijd geen probleem is.

Slowakije

Achter het ongenaakbare Portugal wist Slowakije zich uit zijn kwalificatiegroep te redden door tweede te worden. Met 7 overwinningen, 1 gelijkspel en 2 nederlagen (tegen de Lausitaniërs) heeft het land zijn plaats in Duitsland niet gestolen. Ook al was het soms een strijd. Het team heeft een aantal mooie namen, waaronder Skriniar, de PSG-verdediger.

Waar kunnen de Slowaken op hopen in Groep E? Het niveau is redelijk gelijk, dus kwalificatie voor de volgende ronde is geen vergezocht scenario. En met de beste ploegen op de derde plaats zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Maar het is moeilijk voor te stellen dat de Slowaken daarna nog veel kunnen bereiken.

Roemenië

Roemenië, dat het laatste UEFA Europees Kampioenschap misliep, zette een zeer solide kwalificatiecampagne neer om zijn ticket veilig te stellen. 6 overwinningen, 4 gelijke spelen, geen nederlagen. De Roemenen komen dus met een zekere mate van vertrouwen naar Duitsland. Zal het genoeg zijn om zich te kwalificeren voor de laatste 16?

De verleiding is groot om te zeggen dat er genoeg ruimte is. Geen wereldsterren in Roemenië, maar een relatief uitgebalanceerde selectie waarin Horațiu Moldovan (Atlético Madrid) en Radu Dragusin (Tottenham) de vaandeldragers zullen zijn. Ianis Hagi zorgt voor de entertainmentkant van de ploeg.

Oekraïne

Oekraïne moest door de play-offs om Duitsland te bereiken. Maar betekent dat dat ze een zwakke tegenstander zijn? Niet per se. Het nationale team zit immers boordevol talent, waardoor het land een vrij evenwichtige kern heeft. De geel-blauwen moeten niet lichtvaardig worden genomen in Groep E, verre van dat.

Met Oleksandr Zinchenko (Arsenal), Mykhailo Mudryk (Chelsea), Andriy Lunin (Real Madrid) en Artem Dovbyk (Girona) zullen de Oekraïners waarschijnlijk heel wat mensen wakker schudden. Met een enorme hoeveelheid goodwill opgebouwd sinds de Russische invasie van februari 2022, zal Oekraïne ook kunnen rekenen op de steun van de lokale fans.

Speler om in de gaten te houden: Artem Dovbyk

Artem Dovbyk (26), dit seizoen een revelatie in LaLiga met zijn club Girona, zal een geweldig wapen zijn voor Oekraïne. Met 24 doelpunten en 8 assists in de competitie hielp hij Girona naar de derde plaats. En de Champions League. De aanvaller heeft zich neergelegd bij zijn overstap van Oekraïne naar Spanje.

En het EK zal voor hem een kans zijn om nog beter te presteren. Terwijl Mudryk het moeilijk had bij Chelsea, zal Dovbyk alert moeten blijven. Als er één speler is die het verschil kan maken voor Oekraïne, dan is hij het wel. Als hij doorgaat op de ingeslagen weg, kan hij zelfs een van de revelaties van de competitie worden.