JPL: het is tijd voor de zomermercato

Het doek van de JPL 2023-2024 is gevallen. Tijd dus voor transfergeruchten en bevestigingen. Wat gaat er gebeuren bij Club Brugge, Union, Anderlecht en Genk? We bekijken de laatste trends.

JPL-transfers: Club Brugge

Na een ongelooflijke comebackzege tegen Union Saint-Gilloise vierde Club Brugge zijn 19e competitietitel. Hiermee gaat het meteen door naar de lucratieve groepsfase van de Champions League en het strijkt meer dan 30 miljoen euro op. Dat betekent echter niet dat Brugge de teugels veel zal laten vieren. Het lijkt erop dat we wat beweging kunnen verwachten, uitgaand en onvermijdelijk inkomend.

Eder Balanta wordt niet verlengd. Wat gaat er gebeuren met Philip Zinckernagel en Casper Nielsen, die aan het einde van het seizoen weinig aan spelen toekwamen omdat ze niet in de smaak vielen bij Nicky Hayen? Een aantal grote contracten moeten ook vrezen voor hun toekomst bij Blauw-Zwart. Dit zijn onder andere Dedryck Boyata en Roman Yaremchuk, die Igor Thiago duidelijk niet zullen vervangen.

Romeo Vermant zou kunnen worden teruggehaald, maar hij mist een grote naam. Aan de andere kant lijkt het erop dat Denis Odoi zijn contract zou kunnen verlengen voor een laatste seizoen. En beide partijen lijken erop gebrand om die conclusie te trekken. Wat betreft nieuwkomers heeft de club al twee nieuwe spelers gecontracteerd: middenvelder Ardon Jashari en centrale verdediger Zaid Romero, die elk voor zes miljoen euro naar het Venetië van het Noorden komen.

De club is ook geïnteresseerd in Mans Isaksson (17), een jong Zweeds talent van D3-ploeg J-Södra IF (7 optredens), die naar verluidt voor 400.000 euro naar Venetië van het Noorden komt om Club NXT te versterken en een oplossing voor de toekomst te bieden. Vlaanderen heeft zijn nieuwe verdedigende middenvelder in Ardon Jashari (21, Luzern). Ze hebben €6 miljoen betaald voor zijn diensten.

Union SG

Zoals aan het einde van elk seizoen verwacht Union enkele van zijn grootste talenten te moeten laten gaan. Maar dit lijkt het Brusselse recruteringsteam niet te deren, want zij hebben al vervangers gevonden voor potentiële vertrekkers. Cameron Puertas is de voor de hand liggende keuze. Met 14 goals en 23 assists in 55 optredens in alle competities, JPLs topassister met 19 assists in 39 competitiewedstrijden en speler van het jaar, staat de Spaans-Zwitserse naar verluidt in de belangstelling van Sevilla en Villarreal. Om nog maar te zwijgen van vier Bundesliga-clubs. De vraagprijs van USG? Iets meer dan €10 miljoen. Cameron Puertas is niet geselecteerd voor de Zwitserse nationale ploeg en staat tot 2025 onder contract bij Parc Duden.

Mohammed Amoura, die in augustus 2023 overkwam van Lugano, trekt ook belangstelling uit alle hoeken van Europa. In gesprekken is de naam van de Duitse club Wolfsburg gevallen. Naar verluidt is er al een bod gedaan aan Union. Maar de clubleiding heeft dit afgewezen. De nummer 10 wil de speler die op de tweede plaats eindigde als topscorer van JPL, gewaardeerd op €16 miljoen, niet verkopen.

Tot slot is er het geval van Koki Machida. De held van de Belgische bekerfinale werd tijdens de wintertransferwindow benaderd door Tottenham, maar bleef in Brussel. Het is zeer waarschijnlijk dat de Japanse international tijdens de zomermarkt zal vertrekken. Waarheen? De verdediger heeft een voorkeur voor de Bundesliga of de Premier League.

Anderlecht

Zeno Debast nam in zijn laatste thuiswedstrijd afscheid van de fans van Sporting Anderlecht. De jonge centrale verdediger van de Duivels gaat na EURO 2024 aan de slag bij Sporting Portugal. Koen Casteels komt niet naar de JPL en wordt niet de nieuwe doelman van Sporting. De 31-jarige doelman van Wolfsburg, die 9 seizoenen bij de club speelde, vertrekt naar het gepromoveerde Al-Qadsiah in Arabië. En Kasper Schmeichel? Het contract van de 37-jarige Deen loopt af op 30 juni. Maar er is een optie voor nog een seizoen. Hij sluit een overstap naar Brussel niet uit, maar wil zich eerst concentreren op het EK.

Anderlecht volgt momenteel een jong Servisch talent, Matija Gluscevic. De 19-jarige linkervleugelspeler speelt voor Radnicki 1923, maar RSCA is niet alleen in hun achtervolging, want Club Brugge zou ook in de buurt zijn. Volgens Turkse media heeft Taha Altikardes (Göztepe) gezien dat Anderlecht een bod van €4 miljoen heeft gedaan, dat onvoldoende werd geacht, om zijn diensten veilig te stellen. Als alternatief kijkt Anderlecht naar Matte Smets (Sint-Truiden, met een clausule van €2,25 miljoen) om Debast te vervangen.

Genk

Wordt Thorsten Fink (Sint-Truiden) de nieuwe coach van Racing? Het gerucht gaat dat alles binnenkort rond zal zijn. Hij neemt zijn assistenten Sebastian Hahn en Goran Kontic mee, maar mogelijk ook Matte Smets en Jarne Steuckers. Volgens de Portugese pers is Sporting Portugal geïnteresseerd in Andi Zeqiri.

soortgelijke artikelen

Challenger Pro League: voorspellingen voor de 5e speeldag

Sofiane Boufal, tussen hoop en vragen voor Union

Wat brengt de toekomst voor Arnaud Bodart bij Standard?

ONZE SOCIALE MEDIA

;