© Photo by Alamy

EURO 2024: de fanzones die Rode Duivels-fans opwachten!

Verwacht wordt dat België met enkele duizenden trouwe fans naar Duitsland zal afreizen tijdens EURO 2024. De liederen van de Belgische fans, of het nu de Brabançonne is, ‘Wunderbar’, het officiële volkslied van de Diables, of het meer officieuze ‘On met la patate’ van Average Rob, zullen weerklinken in de gaststeden en fanzones van EURO 2024.

Duitsland heeft alles gepland om de fans van de 32 gekwalificeerde landen te verwelkomen. Elke gaststad krijgt zijn eigen fanzone, waar de Belgen kunnen ontspannen voordat ze naar het stadion gaan om de Rode Duivels te steunen. Ladbrokes presenteert de fanzones van de drie steden die de Rode Duivels tijdens de groepsfase zullen aandoen: Frankfurt, Keulen en Stuttgart.

Frankfurt: Mainufer Fanzone

Dit is de plaats waar de Rode Duivels op maandag 17 juni om 18:00 uur de aftrap geven aan hun EURO-campagne tegen Slowakije. Frankfurt is de 5e grootste stad van Duitsland en heeft de Belgische fans dus veel te bieden. Het stadscentrum is autovrij en Frankfurt am Main staat bekend om zijn levenskwaliteit en zijn mix van moderniteit en geschiedenis.

De belangrijkste fanzone van Frankfurt is de Mainufer Fanzone, aan de oevers van de rivier de Main en in het hart van het historische centrum van de stad. Het History Museum, het Fine Arts Museum en het Goethe Museum liggen op slechts een paar minuten afstand. Op 12 juni plant de stad Frankfurt een openingsceremonie en een klank- en lichtshow langs de Main.

De Mainufer Fanzone en de andere fanzones in de stad zijn op 14 juni geopend van 13:00 tot middernacht. Alle wedstrijden van EURO 2024 zullen te zien zijn op gigantische schermen, er zullen eet- en drankkraampjes worden opgezet en er staan ook evenementen (concerten, sportactiviteiten, enz.) op het programma.

Naast België-Slowakije vinden in het Deutsche Bank Park in Frankfurt ook Denemarken-Engeland (20/06), Zwitserland-Duitsland (23/06) en Slowakije-Roemenië (26/06) plaats.

Keulen: Fanzone Heumarkt

De tweede wedstrijd van de Rode Duivels vindt plaats in Keulen op 22 juni om 21:00 uur. Keulen ligt op slechts anderhalf uur rijden van Luik, dus de fans zullen waarschijnlijk massaal aanwezig zijn. Keulen is de 4e grootste stad van Duitsland. Het stadscentrum is erg populair bij toeristen. Die kunnen er winkelen of de beroemde Dom van Keulen bezoeken, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De Keulse waaierzone ligt aan de Heumarkt, een van de belangrijkste pleinen van de stad. Op slechts een paar minuten lopen ligt de kathedraal. En de fans kunnen genieten van de promenade langs de Rijn op slechts een paar honderd meter afstand. De Heumarkt Fanzone is open vanaf 14 juni. Dit van 14:00 tot 22:00 uur of van 11:00 tot 23:00 uur op wedstrijddagen. Naast kraampjes met eten en drinken worden er gedurende EURO 2024 activiteiten georganiseerd. Alle wedstrijden van EURO 2024 zijn te zien op 3 reuzenschermen.

Naast België-Roemenië zullen Hongarije-Zwitserland (15/06), Schotland-Zwitserland (19/06) en Engeland-Slovenië (25/06) ook te zien zijn in het RheinEnergieStadion in Keulen.

Stuttgart: Fanzone Schlossplatz

De Rode Duivels zijn tijdens EURO 2024 in de buitenwijken van Stuttgart gevestigd. Maar ze spelen daar pas hun derde wedstrijd, tegen Oekraïne, op 26 juni om 18:00 uur. De fans van de Rode Duivels zullen massaal aanwezig zijn in Stuttgart voor wat op papier de zwaarste wedstrijd in deze groep is. Stuttgart, de 6e grootste stad van Duitsland, is ook de geboorteplaats van de auto. Fans kunnen daarom het Porsche en Mercedez-Benz-museum bezoeken. Dit terwijl het centrum van Stuttgart erg groen en gezellig is.

De belangrijkste fanzone van Stuttgart ligt in het stadscentrum, op de Schlossplatz. Op andere pleinen in de stad (Marktplatz, Schillerplatz, Karlsplatz) zullen ook evenementen plaatsvinden tijdens EURO 2024, evenals eet- en drankkraampjes. Maar het is op de Schlossplatz dat de gigantische schermen zullen staan waarop alle wedstrijden van EURO 2024 te zien zullen zijn. De Fanzone is geopend van 12:00 tot 24:00 uur op wedstrijddagen en van 12:00 tot 23:00 uur op andere dagen, van 14 juni tot 14 juli.

Stuttgart is ook een van de gaststeden die de festiviteiten openen op 13 juni, met een openingsconcert op de Schlossplatz met de beroemde Duitse DJ Robin Schulz. Dit concert is echter niet gratis. Tickets moeten worden gereserveerd op de website van EURO 2024.

Naast België-Oekraïne zijn Slovenië-Denemarken (16/06), Duitsland-Hongarije (19/06) en Schotland-Hongarije (23/06) te gast in de Stuttgart Arena.