Kan Vincent Kompany slagen bij Bayern München?

De aanstelling van Vincent Kompany bij Bayern heeft een aantal reacties uitgelokt. Is de voormalig Belgisch international sterk genoeg om zich op te dringen bij de Beierse club, waar hij een driejarig contract heeft getekend? De vraag wordt gesteld, en wij proberen hem te beantwoorden…

Sinds Bayern München Vincent Kompany heeft aangesteld als coach van het eerste elftal, hebben een aantal voetbalpersoonlijkheden hun bedenkingen geuit. Na zijn carrière bij Manchester City eindigde zijn eerste trainerservaring bij Anderlecht in een mislukking. Hij keerde snel terug in Engeland, maar werd net zo snel teleurgesteld. De resultaten van zijn eerste vier jaar als coach kunnen als gemengd worden beschouwd. Nadat hij in 2008 via de achterdeur vertrok na zijn ruzie met Hamburg, werd verwacht dat hij de echte redder van Bayern zou worden.

Een half-succesvolle terugkeer naar Anderlecht

Vincent Kompany keerde in 2019 terug naar Anderlecht om zijn carrière als speler-coach af te maken. Het seizoen daarop werd hij coach van het team van Anderlecht. Het volgende seizoen zou zijn laatste zijn. Dit na een slechte start met een vroege uitschakeling in de Conference League tegen Vitesse Arnhem.

De nederlaag in de Belgische bekerfinale tegen La Gantoise was een andere klap. De club kondigde aan in mei 2022 afscheid te nemen van Kompany. Het is niet duidelijk of hij de grote of kleine weg naar Burnley is ingeslagen.

Terugkaatsen na mislukking in de Premier League

In Engeland had hij een sensationeel eerste seizoen bij Burnley. Zijn doel was om het team naar de Premier League te leiden. En na een succesvol eerste seizoen in de Championship in 2022-2023, leidde Vincent Kompany Burnley naar de titel en promotie naar de prestigieuze top van het Engelse voetbal.

Ondanks een transfercampagne van 110 miljoen euro is de ploeg van Burnley duidelijk niet versterkt zoals het had gemoeten. Met slechts vijf overwinningen in de loop van het seizoen, degradeerde de gepromoveerde ploeg net zo snel. In twee seizoenen heeft de Belgische coach het slechtste van het beste gezien.

Een leerling van Pep Guardiola

Als mensen het hebben over Vincent Kompany als coach van Bayern München, heeft iedereen het over één uitdrukking: “Hij is een leerling van Guardiola”. En het klopt dat de Spaanse strateeg hem zijn aanvoerder maakte bij Manchester City.

En net als Enzo Maresca, die zijn assistent was en net heeft getekend voor Chelsea nadat hij het Championship heeft gewonnen met Leicester, herhaalt de geschiedenis zich. Het is geen toeval dat Kompany is aangekomen bij een club die op zoek is naar stabiliteit sinds 2016 en het vertrek van een zekere Pep Guardiola.

Veel druk toen hij aankwam bij Bayern

Bayerns erevoorzitter Uli Hoeness had Hansi Flick ongetwijfeld graag teruggebracht. Sportief directeur Max Eberl van de club vond echter dat Kompany het ideale profiel had voor Bayern. “Hij was de link in de kleedkamer met een van de grootste coaches ter wereld. De manier waarop hij het spel wil ontwikkelen en de manier waarop hij zijn ideeën naar voren brengt, passen goed bij Bayern.”

De Beierse club rekent erop dat hun nieuwe coach hen zal helpen om de titel terug te winnen die Bayern dit seizoen uit handen heeft laten glippen. En aangezien de finale van de volgende Champions League in München wordt gespeeld, zal de nieuwe coach ook op het Europese podium onder druk staan.

Vincent Kompany vol vertrouwen

Zoals hij op de persconferentie vertelde, heeft de nieuwe coach vertrouwen en weet hij wat hem te wachten staat: “De uitdaging is erg spannend. Het zou een vergissing zijn om naar alle geluiden van buitenaf te luisteren. De fout zou zijn om anders te handelen dan ik altijd heb gedaan omdat ik bij zo’n prestigieuze club aankom. Ik weet dat het team getalenteerd is en ik zal mijn best doen om het beste uit iedereen te halen. Ik wil dat de spelers de moed hebben om de juiste beslissingen te nemen op het juiste moment. En ik wil ook die positieve agressie overbrengen die zo belangrijk is voor succes in het moderne voetbal.”