EURO 2024: Onze momenten van speeldag 2

Sinds zondagavond is EURO 2024 de beslissende fase ingegaan. Na afloop van de 12 wedstrijden op Matchday 2 in elk van de zes groepen hebben we een onvermijdelijk subjectieve selectie gemaakt van de meest memorabele momenten. Vergeleken met Matchday 1, die maar liefst 34 doelpunten opleverde, was Matchday 2 een mindere aangelegenheid. Dit met ‘slechts’ 28 gescoorde doelpunten. Duitslands Jamal Musiala, Georgië’s Georges Mikautadze (voorheen van Seraing) en Slowakije’s Ivan Schranz, die de Belgen al hadden verslagen, waren de eersten die meer dan één doelpunt maakten.

De meest intense spanning

Alle eer aan allen. Nadat België onverwacht in het stof had gebeten tegen Slowakije (0-1), kwam het weer op gang. Dit door Roemenië met 2-0 te verslaan (doelpunten van Tielemans en De Bruyne). Net als de trein die hen naar Keulen bracht, hadden de Rode Duivels een kleine vertraging bij het opstarten. Maar uiteindelijk kwamen ze aan op hun bestemming.

Aan het einde van deze tweede speeldag is de spanning nog steeds hoog in deze totaal onbesliste Groep E, met de 4 teams nu op een totaal van 3 punten en met de mogelijkheid om in elk van de 4 eindposities te eindigen. Het is een eigenaardigheid die nog nooit eerder is voorgekomen in deze fase van de competitie. Dit noch op een Europees Kampioenschap noch op een Wereldkampioenschap…

Lukaku’s ongeluk, De Bruyne’s familiegeluk

Toen Youri Tielemans in de 73e seconde de score opende, was dat het snelste doelpunt ooit van België op een Europees of Wereldkampioenschap. Nedim Bajrami was echter de tweede snelste doelpuntenmaker. De Albanees had slechts 23 seconden nodig om het net te vinden tegen Italië. In tegenstelling tot Kevin De Bruyne, die iedereen geruststelde met een assist van Koen Casteels (80e), kan Romelu Lukaku de slechtste speler van deze EURO genoemd worden.

De Belgische spits scoorde een 3e doelpunt… die in deze wedstrijd met een paar millimeter werd geannuleerd wegens buitenspel. Na deze actie maakten de twee mannen het sinds 2014 beroemde overwinningsgebaar, met hun armen naar de hemel gericht. Voor de boter. Maar De Bruyne vierde het met zijn familie en overhandigde zijn man-of-the-match-trofee en armband aan zijn kinderen Mason Milian (8), Rome (5) en Suri (3).

De grootste teleurstelling

Aan het einde van deze tweede wedstrijdronde hadden verschillende teams hun plek bij de laatste 16 al veroverd. Spanje en Portugal hebben zich verzekerd van de eerste plaats, terwijl Duitsland zich ook heeft gekwalificeerd. Maar zij moesten wachten op een laatste gelijkspel met Zwitserland op wedstrijddag 3 om bovenaan te eindigen. In de andere groepen is de spanning groter. En dat zorgt voor een knotsgekke derde ronde.

Slechts één team is al zeker van de uitschakeling: het Polen van Robert Lewandowski, die slechts een half uur van de tweede wedstrijd heeft gespeeld. Het 26e land ter wereld (en 13e in Europa) op de FIFA-ranglijst heeft zijn EURO verknald en kan niet eens meer dromen van de 3e plaats voordat het tegenover Frankrijk staat.

De grootste blunder

Wedstrijden met Turkije leveren zeker enkele uitzonderlijke momenten op. Tegen Portugal maakte Samet Akaydin waarschijnlijk de grootste blunder van EURO 2024 door het 2e doelpunt te scoren voor… Portugal. Net toen Joao Cancelo’s pass van 30 meter veilig leek, probeerde de centrale verdediger van Fenerbahce de bal terug te spelen naar zijn doelman Altay Bayindir, die een andere kant op was gegaan.

Bij het laatste fluitsignaal werd Cristiano Ronaldo aangeklampt door een jonge fan die de stewards te slim af was geweest, terwijl Gonçalo Ramos onbedoeld werd getackeld door een andere steward die probeerde te voorkomen dat een streaker het veld opkwam.

Meest effectief na verloop van tijd

De tijd lijkt geen vat te hebben op Xherdan Shakiri. Op 32-jarige leeftijd scoorde de Zwitserse spits van Chicago Fire de winnende treffer tegen Schotland. Het was zijn 32e in 123 optredens voor Zwitserland en zijn 6e grote toernooi sinds 2014. Met dit doelpunt werd Shaqiri de eerste speler ooit die scoorde op de laatste drie EURO’s, een prestatie die hij ook op de laatste drie World Cups heeft geleverd. Cristiano Ronaldo zal hem misschien snel opvolgen, maar met zijn tiende internationale doelpunt heeft Shaqiri geschiedenis geschreven.

soortgelijke artikelen

Is defensief voetbal de toekomst van het internationale voetbal?

Euro 2024 in cijfers

Deze (minder bekende) goudklompjes ontdekt tijdens het EK

ONZE SOCIALE MEDIA

;