EURO 2024: Onze momenten van speeldag 1

De eerste speeldag van de groepsfase zit er net op. Het heeft in meerdere opzichten zijn sporen nagelaten. We blikken terug op de hoogtepunten van de eerste twaalf wedstrijden van EURO 2024. De competitie is in volle gang en we mogen blij zijn met het spektakel van de 24 teams. Er zijn maar liefst 34 doelpunten gescoord, een gemiddelde van bijna 3 per wedstrijd. Maar naast de doelpunten heeft deze EURO om nog een aantal andere redenen zijn stempel op ons gedrukt.

Records gebroken op EURO 2024

Zoals we allemaal wisten, bestond het risico dat er tijdens EURO 2024 in Duitsland verschillende records zouden worden gebroken. Het eerste is dat van de jongste speler ooit. Lamine Yamal was pas 16 en schreef geschiedenis met Spanje. En de speler van Barça maakte zelfs van de gelegenheid gebruik om een assist te geven. Bovendien werd hij de jongste speler die een assist gaf op een EK.

Aan de andere kant was het Pepe die de oudste speler werd die deelnam aan een EK. Met 41 jaar schreef de Portugese verdediger geschiedenis. Enige gedachten later over Jan Vertonghen? Een andere Portugese speler heeft een nieuw record gevestigd. Cristiano Ronaldo is de eerste speler geworden die aan zes EURO’s heeft meegedaan: 2004, 2008, 2012, 2016, 2020 en 2024. Met zijn 39 jaar lijkt hij onsterfelijk. En de speler van Al-Nassr zou zelfs voor een tweede record kunnen gaan als hij in de komende wedstrijden scoort: dat van oudste doelpuntenmaker.

Het beste doelpunt

Van de 34 gescoorde doelpunten waren er een aantal de omleidingen meer dan waard. Stanciu tegen Oekraïne, Eriksen tegen Slovenië, Güler tegen Georgië en Ruiz tegen Kroatië waren allemaal doelpuntenmakers. Maar degene die ons het meest opviel was de ongelooflijke volley van Müldür tegen Georgië. Een ongevraagde, glasheldere, zuivere treffer die een waanzinnige wedstrijd op gang bracht. We moeten vroeg opstaan om beter te doen dan dat Turkse doelpunt. Maar gezien het spelniveau op deze EURO is niets onmogelijk.

De leukste wedstrijd

Op papier was de ontmoeting tussen Turkije en Georgië niets bijzonders. Aan de ene kant een land in de problemen, aan de andere kant een klein land dat meedeed aan zijn eerste EURO. Maar op het veld in Dortmund gaven de twee landen ons de beste wedstrijd van het toernooi tot nu toe.

Spectaculair, snel, toegewijd en met een paar prachtige doelpunten. Turkije-Georgië was een traktatie voor de neutrale toeschouwer. Het technische gemak van de Turken en het goed gecontroleerde collectieve spel van de Georgiërs hielden de wedstrijd 90 minuten lang levendig.

De beste sfeer

Opnieuw waren alle ogen gericht op de wedstrijd Turkije-Georgië. De Turken kregen de steun die een thuiswedstrijd waardig is. De grote Turkse gemeenschap van Duitsland had zich in Dortmund verzameld om een uitzinnige sfeer te creëren.

Op de tribunes zetten de Turkse fans alles in vuur en vlam op een manier die je zelden ziet bij een EURO. En met de manier waarop hun protégés speelden, was alles klaar voor een knotsgekke wedstrijd op de tribunes.

De grootste verrassing

Helaas voor de Duivels was het Slowakije dat het minst verwachte resultaat van de eerste speeldag neerzette. Een 0-1 overwinning tegen België die niemand had voorspeld. De Slowaken waren solide en konden goed omgaan met de aanvallen van België terwijl ze zware druk uitoefenden.

Zullen ze tot het einde een kracht zijn om rekening mee te houden? Misschien wel. En het zal niet makkelijk worden voor de Duivels, want als er nog een verrassing was, dan was het Roemenië wel. Ze versloegen Oekraïne met 3-0 en maakten indruk met hun realistische aanpak.

Het verrassende cijfer voor deze EURO 2024

34 doelpunten gescoord, maar met 34 verschillende scorers. Niemand is er tot nu toe in geslaagd om twee keer te scoren, behalve… Romelu Lukaku. Probleem: zijn twee doelpunten werden geannuleerd na tussenkomst van de VAR. De strijd om de titel van topscorer in de competitie belooft opener te worden dan ooit. Vooral omdat in de tweede speeldag ook andere spelers kunnen schitteren.