Presentatie van de Tour de France 2024: Pogacar favoriet?

De Tour de France 2024 vertrekt aanstaande zaterdag vanuit Florence. Wie kan Tadej Pogacar ervan weerhouden om de dubbel Giro/Tour te voltooien? Kan Jonas Vingegaard echt een bedreiging vormen? Komt de concurrentie uit zijn eigen ploeg? En hoe zit het met de Belgische renners? Ladbrokes News geeft een voorbeschouwing op deze 111e editie.

Het parcours

Cijfermatig zal de Tour de France 2024 in totaal 3.492 kilometer afleggen. Hierbij 7 bergetappes met 4 hoogtefinishes, 2 individuele tijdritten, 32 kilometer witte wegen, 52.000 meter positief hoogteverschil, 4 bergketens die beklommen moeten worden, 4 hoogtefinishes en 12 nieuwe etappesteden. Op een hoogte van 2.802 meter is de Bonette het dak van de Tour 2024.

Het parcours van de Tour de France 2024 is opmerkelijk evenwichtig en belooft van begin tot eind veeleisend te zijn. De eerste dag in Emilia-Romagna en Toscane kan al vol verrassingen zitten. Vanaf de vierde dag staat het hooggebergte op het programma, met een etappe met een uitzonderlijk hoog stijgingspercentage. Met in het bijzonder de beklimming van de Col du Galibier. Nooit eerder bood een etappe zo vroeg in de wedstrijd zo’n uitdaging.

De witte wegen etappe rond Troyes in etappe 9 zal een cruciaal keerpunt zijn, net als de tijdrit in etappe 7 tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin. De laatste twee Alpenetappes, met name etappe 19 met de finish in Isola 2000 en de beklimming van de Lombardepas, zijn ongetwijfeld de zwaarste momenten van deze Grande Boucle. Die laatste etappe zal geen wandeling in het park in de Parijse regio zijn. Deze 30 kilometer lange tijdrit tussen Monaco en Nice zou wel eens een geweldige climax kunnen worden, als de spanning tot dat punt blijft.

Heeft Tadej Pogacar de wedstrijd al gewonnen?

Zijn dominantie in de Giro d’Italia was zo overweldigend dat de vraag gerechtvaardigd is (notering van 1.35). De Sloveen leek nooit zijn krachten te hoeven aanspreken. Bovendien is het team om hem heen nog steviger om hem te ondersteunen in de bergen: Juan Ayuso, Adam Yates en Joao Almeida zouden onbetwiste leiders zijn in elk ander team. Het valt nog te bezien hoe hij de twee Grote Rondes zal doorstaan. Bovendien gaat zijn belangrijkste rivaal, Jonas Vingegaard, de wedstrijd in zonder ritme in zijn benen.

De Deen komt terug van een blessure na een zware valpartij in de Ronde van het Baskenland. De Visma-Lease-renner is echter zijn kwelgeest geweest in de laatste twee edities. Toch is voorzichtigheid geboden in het Nederlandse kamp. Zijn ploegmaat Tiesj Benoot vertelde aan Het Laatste Nieuws: “Niemand in de ploeg zou durven wedden op de overwinning van Jonas.” Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de geelzwarte ploeg volledig zal wankelen. De ploeg heeft de afgelopen weken op hoogte getraind en is gewend om terug in vorm te komen. Kan deze strategie, zo effectief in de klassiekers, ook zijn vruchten afwerpen in de Tour de France? Laten we het hopen, om de spanning erin te houden.

De andere kanshebbers

Primoz Roglic ontpopt zich tot een serieuze podiumkandidaat. Hij won nipt het Critérium du Dauphiné. De kopman van Bora-Hansgrohe kan rekenen op de steun van Jay Hindley en Alexander Vlasov. Hij leek de concurrentie echter nooit beslissend te overtreffen, wat wel nodig is als hij een overwinning in de Tour de France ambieert. Zijn punch blijft intact en belooft (laten we hopen) een aantal spannende confrontaties met Tadej Pogacar in de hooggelegen finishes.

Remco Evenepoel zou wel eens de onbekende kunnen zijn in deze Tour de France. De twee tijdritten zouden hem in staat moeten stellen om een voorsprong te nemen op zijn rivalen. Zijn niveau in de bergen blijft echter onzeker. Is hij erin geslaagd om de tekortkomingen die hij liet zien in het Critérium du Dauphiné goed te maken? Zijn recente verkoudheid voorspelt ook niet veel goeds. Mikel Landa zal hem bijstaan, want de Belg blijft in de race voor het algemeen klassement.

De Ineos Grenadiers ploeg heeft een formidabele opstelling met Carlos Rodriguez, Egan Bernal en niet te vergeten Tom Pidcock en Geraint Thomas. Het doel is duidelijk om één van deze vier renners op het podium te krijgen. De Belg Laurens De Plus zal een waardevolle luitenant zijn. Met zo’n sterk deelnemersveld zal het moeilijk worden voor renners als Enric Mas, Richard Carapaz, David Gaudu, Felix Gall en Simon Yates om in de top 10 door te breken.

Jasper Philipsen, kandidaat voor zijn eigen opvolging in het groen

Jasper Philipsen ontpopt zich als de favoriet in de race om de groene trui. Door de afwezigheid van Tim Merlier en Jonathan Milan lijkt de renner van Alpecin-Deceuninck een voorsprong te hebben op zijn rivalen. Hoewel het bijna zeker is dat hij minstens één etappe zal winnen, is er geen garantie dat hij hetzelfde aantal overwinningen zal boeken als vorig jaar. Hij zal nog steeds kunnen rekenen op de onvergelijkbare Mathieu Van der Poel, die heeft bewezen een opmerkelijke pilootvis te zijn.

De dominantie van de Limburger is echter minder duidelijk, zoals blijkt uit zijn nederlaag tegen Arnaud De Lie in het Belgisch kampioenschap. De Taureau de Lescheret heeft dus prachtige sportieve revanche genomen na een teleurstellende klassiekercampagne. Hij zou wel eens een van de attracties van de sprints kunnen worden, ook al zal de ploeg van Lotto-Dstny het door de afwezigheid van Jasper De Buyst moeilijk vinden om hem een echte trein aan te bieden.

Heeft Dylan Groenewegen nog de snelheid om mee te doen? Zijn overwinning op Olav Kooij zondag op het NK lijkt daar wel op te wijzen. Sam Bennett is terug op een goed niveau na zijn vertoning tijdens de Vierdaagse van Duinkerken. Intermarché-Wanty rekent op het duo Biniam Girmay – Gerben Thijssen. De Franse hoop is gevestigd op Arnaud Démare en Bryan Coquard.

Fabio Jakobsen lijkt af te stevenen op een nieuwe teleurstelling in deze Tour de France, gezien zijn vorm dit seizoen. Als dat zijn doel is, zou Mads Pedersen een belangrijke rivaal kunnen zijn voor Jasper Philipsen. De Deen klimt erg goed en heeft ook een formidabele snelheidsvoorsprong. Tot slot zal Mark Cavendish proberen om het etappe-record van Eddy Merckx (34) te verslaan. Tijdens de eerste helft van het seizoen leek hij echter nooit in staat om dit te doen.

De voorspellingen van de redactie:

  • Gele trui: Tadej Pogacar;
  • Witte trui: Carlos Rodriguez;
  • Bolletjestrui: Giulio Ciccone;
  • Groene trui: Mads Pedersen.