Alamy

Copa America update in aanloop naar de knock-outfase

De Copa America, die tegelijk met Euro 2024 wordt gehouden, staat bij iedereen in Amerika in het middelpunt van de belangstelling. Met tien landen uit het Zuiden en zes uit het Noorden gaat de competitie de beslissende fase in.

De editie van de Copa America van dit jaar is een beetje speciaal. Naast de tien Zuid-Amerikaanse landen zijn er zes CONCACAF-teams uitgenodigd. De Verenigde Staten (die ook gastheer zijn van het evenement), Mexico, Canada, Costa Rica, Jamaica en Panama willen laten zien dat het Noorden kan concurreren met het Zuiden.

De zestien landen, verdeeld in vier groepen, hebben deze eerste fase achter de rug en gaan nu door naar de knock-outfase. Maar laten we eerst eens terugkijken op het eerste deel van de competitie en wat we ervan kunnen leren.

Messi en Argentinië op doel

In een meer dan haalbare Groep A met ook Canada, Chili en Peru, kwam Argentinië als beste uit de bus. Lionel Messi en zijn team wonnen alle drie hun wedstrijden en speelden een efficiente maar onspectaculaire wedstrijd. Met 5 doelpunten en geen tegendoelpunten eindigden de Albiceleste gemakkelijk als beste van hun groep vóór Canada en spelen ze in de kwartfinales tegen Ecuador.

Aan de andere kant is de man die deze Copa America in de schijnwerpers staat niet La Pulga, maar Lautaro Martinez. Terwijl de aanvaller uit Miami nog geen enkel doelpunt heeft gemaakt, heeft de spits van Inter (Milaan) er al 4 op zijn naam staan.

In deze groep is het Chili dat teleurstelt, met amper twee gelijke spelen en al een thuiswedstrijd. Canada daarentegen laat zien dat het met de jaren sterker wordt.

Mexico glijdt uit, Venezuela verrast

In groep B werd veel verwacht van Mexico. De toekomstige mede-gastheren van het WK 2026 zaten in een groep die op papier niet al te ingewikkeld was, met Venezuela, Ecuador en Jamaica. De 0-1 overwinning op de Caribbeanen bij de opening suggereerde dat de Azteken op hol zouden slaan, maar het tegendeel was waar. Verslagen door Venezuela (1-0) en daarna niet in staat om Ecuador (0-0) te verslaan, eindigde Mexico met slechts vier punten. Net zoveel als de Ecuadorianen, die een beter doelsaldo hadden. Als gevolg daarvan keren de CONCACAF-leden terug naar Mexico-Stad.

Venezuela, de kneusjes van het Amerikaanse voetbal met een beste halve finaleresultaat in 2011, zette een prima prestatie neer met een 9 uit 9. In de kwartfinales staan ze tegenover Canada, tegen wie ze een prima kaart hebben.

Bielsa en Uruguay maken indruk

Als je in dit vroege stadium van het toernooi het beste team wilt vinden, moet je naar Groep C kijken. Met hun record van 9 op 9 en een record van 9 gescoorde doelpunten en slechts één tegengoal steekt Uruguay met kop en schouders boven de rest uit. De architect van deze geweldige vorm is Marcelo Bielsa. De voormalige coach van Leeds en Marseille heeft vorm gegeven aan een land dat sinds 2010 waarschijnlijk niet meer zo sterk is geweest. La Celeste speelde consistent en spectaculair en versloeg met gemak Panama, Bolivia en de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten waren erg teleurstellend, eindigden derde in hun groep en versloegen alleen Bolivia. Panama daarentegen verraste iedereen door zich te kwalificeren voor de kwartfinales, waar ze het zullen opnemen tegen Colombia.

Brazilië in mineur

De Colombianen eindigden bovenaan in hun groep zonder ooit een nederlaag te hoeven vrezen. Met overwinningen op Paraguay en Costa Rica na twee wedstrijden was hun plaats in de volgende ronde al verzekerd. De derde wedstrijd tegen Brazilië stond in het teken van het veiligstellen van de toppositie, wat ze deden dankzij een gelijkspel.

Brazilië heeft tot nu toe nog niet echt indruk gemaakt. Met een 0-0 gelijkspel tegen Costa Rica en een gelijkspel tegen Colombia, was het niet de overwinning op een zwak Paraguay dat hen geruststelde. De Auriverde moeten hun spel absoluut verbeteren als ze niet te snel naar huis willen keren.