Photo by Alamy

Casteels overtuigend, Faes geruststellend, Doku wervelend: lessen voor de Rode Duivels na Euro 2024

De kwartfinales van Euro 2024 beginnen aanstaande vrijdag in Duitsland. Een fase van de competitie waarin onze Rode Duivels niet zullen spelen. Het is niet nodig om zout in de wonden te wrijven. Maar er kunnen wel een aantal lessen worden getrokken uit het avontuur van de protegés van Domenico Tedesco. Lessen die geleerd moeten worden tussen nu en het volgende WK.

Voor de wedstrijd waren hun ambities redelijk. Logisch. Onze selectie ging het toernooi in met een behoorlijke mate van onzekerheid. De verdediging werd vaak bekritiseerd, terwijl het middenveld onzeker leek. In deze relatieve mist was de aanvallende lijn de enige zekerheid. En toch, een paar weken later, is het duidelijk dat onze Rode Duivels het voorin moeilijk hebben. Een gebrek aan inspiratie en realisme dat weerspiegeld wordt in de cijfers. Met slechts twee doelpunten blijft België op een zorgwekkende reeks van drie doelpunten in twee belangrijke competities. Eens gevreesd, lijkt onze aanval perfect te worden opgevangen door onze rivalen. Te beginnen met de all-time topscorer van de Rode Duivels.

Romelu Lukaku: het gewicht van een land op zijn schouders

De Var keurde 3 goals van onze spits af en uiteindelijk kwam onze centrumspits met lege handen weg. Onze topscorer aller tijden, die met goede bedoelingen in Duitsland aankwam, is op zijn tenen teruggekeerd. Hij is afwezig bij conferenties en interviews en lijkt zijn tweede achtereenvolgende toernooi zonder doelpunt niet te kunnen verwerken. Meer nog dan zijn gebrek aan scorend vermogen, was het zijn houding in de laatste wedstrijd die ervoor zorgde dat fans met de vinger naar hem wezen. Bijzonder onbeweeglijk, zelfs luchthartig, besteedde Big Rom veel tijd aan klagen over de technische verspilling van zijn teamgenoten. Terwijl hij in de opbouw een goed partnerschap leek te vormen met Jérémy Doku, vonden de twee voormalige Anderlecht-spelers elkaar nooit. Een teken van een speler die moeite heeft om zijn vertrouwen te (her)winnen zonder het net te vinden.

Een animatie om te bekijken: Tedesco maakte een fout

Domenico Tedesco was tot nu toe feilloos, maar dit was de eerste keer in zijn carrière dat hij werd ontmaskerd op een groot toernooi. Het is moeilijk om een positieve draai aan de nieuwe pupil te geven. In vier wedstrijden slaagde hij er nooit in om een link te leggen tussen de verdediging en de aanval van de Devils. Op het middenveld probeerde hij verschillende dingen zonder ooit een oplossing te vinden.

Zijn poging om Kevin De Bruyne naast Amadou Onana te laten spelen in de wedstrijd tegen Frankrijk was een mislukking. Hij ontnam zichzelf het creatieve vermogen van zijn aanvoerder. Uiteindelijk draaide hij zijn beslissing in de rust om. De tacticus was niet succesvoller op de flanken. Hij had moeite om krediet te geven aan een Yannick Carrasco die niet altijd trefzeker was of aan Leandro Trossard die niet opgewassen was tegen zijn taak. In gesloten, onbesliste wedstrijden had hij de kans om zijn coachkwaliteiten te laten zien. Daarin faalde hij.

Casteels, Faes, Doku: zij scoorden punten

Koen Casteels, al een tijdje understudy in de keepershiërarchie, haalde het beste uit zijn kans bij de Rode Duivels. Veel mensen waren bezorgd dat Thibaut Courtois niet in doel stond, maar zijn vervanger heeft hen gerustgesteld. Hij is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de twee tegendoelpunten. Integendeel, hij heeft zelfs een paar doelpunten voorkomen.

Voor hem is Wout Faes een van Tedesco’s belangrijkste spelers. Terecht of niet, de fans hadden hun eigen ideeën voor het toernooi. Desondanks bewees de centrale verdediger zeer solide te zijn. Hij won veel duels en werd zelden gepasseerd. Wat blijft is zijn technische kwaliteit, die de Rode Duivels ongetwijfeld een effectievere opbouw ontnam.

Tot slot bevestigde Jérémy Doku dat hij waarschijnlijk de enige vonk in onze aanval was. De vleugelspeler probeerde veel en miste ook veel. Aan de andere kant kwamen de enige kansen van België vaak van zijn voeten. En dat kan niemand hem kwalijk nemen.

Dit team heeft ongetwijfeld minder kwaliteit en de kunst is om een manier te vinden om dat goed te maken. Animatie zou een oplossing kunnen zijn. Domenico Tedesco dacht ongetwijfeld dat hij geslaagd was. Dat was vóór de mislukking van een toernooi dat niet de annalen van onze Rode Duivels zal ingaan.