Photo by Alamy

Mercato: Anderlecht onzeker twee weken voor de start van het nieuwe seizoen

RSCA leek terug aan de top. Voor een korte periode tijdens de Play-offs voor het seizoen 2023-2024 leek Sporting Anderlecht zelfs dicht bij hun eerste competitietitel sinds 2017. Uiteindelijk eindigden paars-wit 3de, een bemoedigend resultaat dat een Europees ticket verzekerde en Jesper Fredberg en Brian Riemer de kans gaf om de basis te leggen voor de toekomst.

Maar twee maanden later, en met het seizoen 2024-2025 voor de deur, lijkt Anderlecht nog lang niet klaar. Zoals voor bijna alle clubs uit de Jupiler Pro League is het waar dat, gezien de datum waarop de competitie hervat wordt, de mercato van Anderlecht nog niet begonnen is… en een groot deel van de kern van vorig seizoen is omgeven door vraagtekens. Dus waar staat RSC Anderlecht met nog twee weken te gaan?

Doelman: Schmeichel komt niet terug en zal vervangen moeten worden

Kasper Schmeichel was een van Fredbergs succesverhalen afgelopen zomer, ook al duurde het een paar maanden voordat hij overtuigde. Kasper Schmeichel, die een beetje uit vorm aankwam, verdrong Maxime Dupé naar de bank en naar de uitgang, voordat hij zich vestigde als een van de beste keepers in de competitie.

Maar het was een kortetermijngok. Eenmaal hersteld en fit genoeg om deel te nemen aan Euro 2024, had Schmeichel andere ambities. Er is geen nieuws dat erop wijst dat de veteraan deze zomer terugkeert naar Anderlecht na afloop van zijn eenjarige contract, waardoor RSCA zonder een keeper zit die zijn naam waardig is. Mads Kikkenborg wordt als onvoldoende beschouwd en Colin Coosemans is een noodoplossing. We moeten op zoek naar de zeldzame vogel – opnieuw – en hopen op chemie met de verdediging…

Verdediging: Debast weg, Vertonghen zijn opvolger coachen?

Het goede nieuws is dat de verdediging waarschijnlijk niet zal worden omgegooid. Jan Vertonghen zal naar verwachting binnenkort zijn eenjarige contract bekendmaken en Killian Sardella zal deze zomer waarschijnlijk niet vertrekken. Fredberg hoopt ook een oplossing te vinden voor Ludwig Augustinsson, een onbetwiste starter zonder toekomst bij Sevilla. In de tussentijd is Moussa N’diaye een goede oplossing, ondanks zijn heel andere profiel.

Het enige vertrek, en niet het minste, is dat van Zeno Debast. Zijn vertrek is onvermijdelijk en dus gepland. Zijn opvolger? We kunnen ons voorstellen dat het een transfer zal zijn, en een die sowieso gegarandeerd zal plaatsvinden, aangezien Federico Gattoni ook is vertrokken na zijn uitleenperiode. Maar Brian Riemer heeft ook talent op voorraad bij Neerpede: Amando Lapage en vooral Nunzio Engwanda (16) krijgen de kans om te laten zien wat ze waard zijn voordat de mercato van start gaat.

Middenveld: Neerpede heeft talent

Dit is waarschijnlijk de positie waar Anderlecht zich de minste zorgen over hoeft te maken. Het enige vertrek dat bijna heeft plaatsgevonden is dat van Thomas Delaney, die iets te duur werd bevonden en in ieder geval niet helemaal overtuigend was. Wat de rest betreft: Mats Rits, Théo Leoni, Mario Stroeykens en Yari Verschaeren zullen er weer bij zijn als het seizoen hervat wordt, en zelfs Majeed Ashimeru, die indruk maakte toen hij vorig seizoen speelde, zou kunnen blijven.

Er is echter één profiel dat nog ontbreekt: dat van een middenvelder “à la Kevin De Bruyne”, een creatieve speler met destabiliserende passes, die in staat is om met één blik het spel naar voren te projecteren. Alexis Flips zou die speler kunnen zijn… als hij de kans krijgt. Maar Neerpede heeft ook zo’n type speler achter de hand, met Tristan Degreef, Anas Tajaouart en Devon Decorte.

Aanvallers: Dreyer op weg naar de uitgang?

Er is één ding om te onthouden: na Euro 2024 hebben de deelnemende internationals recht op vakantie, dus ze zullen niet deelnemen aan het trainingskamp in Portugal. Jan Vertonghen zal bijvoorbeeld niet direct aanwezig zijn bij de herstart, tenzij er verrassingen zijn. Maar voorin vormt dit het grootste probleem.

Noch Kasper Dolberg noch Anders Dreyer, de belangrijkste aanvallende troeven van Brian Riemer, zullen er weer bij zijn na hun Euro’s met Denemarken. Samen waren ze vorig seizoen goed voor 34 competitiedoelpunten en Dreyer voor 8 assists. Anderlecht zal op 27 juli thuis tegen Sint-Truiden waarschijnlijk Francis Amuzu, Luis Vazquez en Nilson Angulo opstellen. Snelheid op de vleugels, maar een nummer 9 die nog veel moet verbeteren, om nog maar te zwijgen van het feit dat Angulo ook zijn potentieel moet bevestigen.

Erger nog: Anders Dreyer, hoewel hij niet speelde op Euro 2024, staat hoog aangeschreven op de markt en Jesper Fredberg is nooit vies geweest van een vertrek. Het principe is duidelijk: iedereen is te koop als een bod niet geweigerd kan worden. RSCA heeft al nieuwe spelers met veel impact nodig om hun aanvalslinie te versterken en als Dreyer vertrekt, zullen ze een aantal zwaargewichten moeten transfereren. De mercato is momenteel slapende in Brussel, maar staat op het punt om wakker te worden…