Belgische scheidsrechters verdienen beter dan vroeger, maar er is nog ruimte voor verbetering
In vergelijking met hun collega’s in de grote buitenlandse competities zijn Belgische scheidsrechters niet bijzonder goed bedeeld. De afgelopen jaren zijn er serieuze inspanningen geleverd, maar België heeft nog steeds alleen semiprofessionele scheidsrechters.
Scheidsrechters worden in België vaak bekritiseerd. Maar onder welke omstandigheden werken onze scheidsrechters? Eén ding is zeker: ze zwemmen niet in het geld en, in tegenstelling tot hun collega’s in de grote buitenlandse competities, kunnen ze niet leven van alleen maar fluiten. In België hebben alle scheidsrechters naast hun werk op het voetbalveld een andere baan.
Concreet krijgt een scheidsrechter in de Jupiler Pro League, een semiprofessional, een basissalaris van 2.700 euro bruto per maand. Daarnaast ontvangt hij 2.200 euro per wedstrijd, terwijl zijn assistenten genoegen moeten nemen met 950 euro per wedstrijd. De VAR-operator krijgt 880 euro per prestatie, zijn assistent 200 euro en de vierde official 415 euro.
Ter vergelijking: in de Challenger Pro League ontvangt de scheidsrechter 615 euro per wedstrijd, zijn assistent 302,5 euro en de vierde official 220 euro.
Tim Pots: “De status van Belgische scheidsrechters is in enkele jaren tijd aanzienlijk verbeterd.”
België telt momenteel 16 semiprofessionele scheidsrechters die, naast hun deeltijdse baan, minstens één keer per week trainen in de faciliteiten van de Belgische voetbalbond in Tubeke en bijna dagelijks individueel trainen. Rekening houdend met de bovengenoemde bedragen kan een Belgische scheidsrechter tot 10.000 euro bruto verdienen in een bijzonder drukke maand. Maar dit is verre van de realiteit voor het hele scheidsrechterskorps.
Onder de 15 Elite-scheidsrechters in België hebben er 7 een internationaal niveau en kunnen zij wedstrijden voor de UEFA fluiten. Voor internationale wedstrijden krijgt een Elite-scheidsrechter ongeveer 5.500 euro per wedstrijd, terwijl scheidsrechters uit Categorie 1 3.500 euro per wedstrijd ontvangen en die uit Categorie 2 2.000 euro.
De status van scheidsrechters is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd in België. Oud-scheidsrechter Tim Pots, momenteel scheidsrechteranalist voor VTM en Het Laatste Nieuws, bevestigt dit: “In mijn tijd (red. tussen 2006 en 2015) verdienden we 900 euro per wedstrijd,” herinnert hij zich. “Dit evolueerde later naar 1.400 euro per prestatie. Ook de vergoeding voor de VAR is geëvolueerd, van 80 euro per wedstrijd in 2017 naar 250 euro in 2019. We trainden eenmaal per week gezamenlijk en moesten daarnaast individueel driemaal per week aan onze conditie werken.”
Een Premier League-scheidsrechter kan tot 85.000 euro per jaar verdienen, plus wedstrijdpremies
Hoewel de beste Belgische scheidsrechters nu veel beter verdienen dan enkele jaren geleden, is het bedrag nog steeds bescheiden in vergelijking met wat hun collega’s in de grote buitenlandse competities ontvangen.
Premier League-scheidsrechters zijn in dienst en ontvangen dus een maandsalaris, aangevuld met wedstrijdpremies. Een scheidsrechter in de Engelse competitie kan tot 85.000 euro per jaar verdienen, plus een vergoeding van 1.400 euro per wedstrijd. Scheidsrechters in de Engelse tweede divisie (Championship) verdienen ongeveer 700 euro per wedstrijd, maar zij ontvangen hetzelfde jaarsalaris als de scheidsrechters in de eerste divisie.
Tot 6.000 euro per wedstrijd in Spanje
In de andere Europese competities bestaat het principe van een jaarsalaris niet, zoals in Engeland. Daar worden scheidsrechters per wedstrijd betaald. De wedstrijden in de La Liga zijn het best betaald, met vergoedingen die kunnen oplopen tot 6.000 euro per wedstrijd. Dit is het dubbele van wat scheidsrechters in de Bundesliga en de Ligue 1 ontvangen.