Wat levert een olympische medaille op?

Hoewel het winnen van olympisch goud je tot een legende maakt, betekent dit niet dat je daardoor schatrijk wordt. Natuurlijk kan deze financiële visie variëren van sporter tot sporter, en van discipline tot discipline. Of je nu een sport beoefent die royaal bedeeld is met prijzengeld (golf, tennis, voetbal, wielrennen…) of juist veel minder, zoals duidelijk wordt bij elke Olympische Spelen.

Het grote publiek, dat geniet van pure emoties, ontdekt tijdens de Olympische Spelen een hele reeks minder bekende, minder gemediatiseerde disciplines, omdat ze minder ‘bankable’ zijn. Hoewel deze sporten gemakkelijk profiteren van dit uitzonderlijke platform om één of twee weken in de schijnwerpers te staan, verdwijnen hun sterren al snel weer in de schaduw. Nu de Olympische Spelen van Parijs ten einde lopen, rijst de vraag: wat levert een olympische medaille eigenlijk op?

Aanvankelijk waren alleen amateurs toegelaten

Ter inleiding is het goed om te herinneren dat aanvankelijk alleen amateursporters werden toegelaten tot de Olympische Spelen. De nadruk lag op de notie van inspanning, competitie en respect voor anderen. Natuurlijk was het, om Pierre de Coubertin te parafraseren, belangrijk om mee te doen, maar de helden van die tijd, bijna vergoddelijkt na hun prestaties, kwamen ook om te winnen.

Voor een zekere vorm van roem en adel, gekoppeld aan de wil om hun land te vertegenwoordigen in een internationale topcompetitie. Zeker niet voor het geld! Gaandeweg heeft deze, misschien ook wel geïdealiseerde, visie plaatsgemaakt voor een echte sportbusiness. Een gigantisme dat wordt gedicteerd door grote merken, wat weliswaar het aura van de Spelen niet heeft aangetast, maar wel enigszins het oorspronkelijke plezier heeft verminderd.

Een olympische medaille is 862,57 euro waard

Tegenwoordig zijn topsporters uitgegroeid tot slimme zakenmensen. Ze onderhandelen enorme contracten en, voor de beroemdste onder hen, hun imago in ruil voor klinkende munt. In tegenstelling tot grote toernooien zoals Roland Garros – dat 2,4 miljoen euro biedt aan de winnaar en al 73.000 euro aan spelers die in de eerste ronde worden uitgeschakeld – betaalt het organiserend comité van de Spelen de atleten helemaal niet. Als ze op het podium eindigen, krijgen ze alleen een zeer gewilde medaille, die dit jaar altijd een echt fragment van 18 gram van de Eiffeltoren bevat.

Met een nominale waarde van respectievelijk 862,57 euro voor goud, 436,34 euro voor zilver en… 3,58 euro voor brons, symboliseren deze medailles hun succes. Hun inspanningen. Maar landen hebben de mogelijkheid om hun medaillewinnende atleten of zelfs degenen die bijvoorbeeld in de top 8 eindigen, te belonen.

50.000€ voor goud, 20.000€ voor brons

In België zijn de gegevens duidelijk. Gefinancierd door de Nationale Loterij, die zo de excellentie wil ondersteunen, ontvangen de medaillewinnende atleten respectievelijk 50.000€ voor een gouden medaille, 30.000€ voor zilver en 20.000€ voor brons. Deze (bruto!) bedragen zijn niet onbelangrijk en zijn bijvoorbeeld lager dan wat de Fransen ontvangen: 80.000€, 40.000€ voor zilver, maar ook 20.000€ voor brons. Bescheidenere premies worden ook toegekend aan de Belgen die zich buiten de derde plaats bevinden, maar wel in de top 8 eindigen. Een 4e plaats levert bijvoorbeeld 10.000 euro op, terwijl de 5e, 6e, 7e en 8e plaats elk worden gewaardeerd op 1.250 euro. Tot slot ontvangen de trainers een premie ter hoogte van 25% van de opbrengst van hun atleet.

Indirecte premies om je succes te ‘verzilveren’

En dan is er al het andere, moeilijk te kwantificeren omdat het per geval, per atleet, per sport verschilt. Olympisch medaillewinnaar worden geeft je een zekere aura voor het leven, die de sporter of sportster kan benutten door middel van sponsors. Of, in sommige sporten, door hogere deelnamepremies te vragen voor sportevenementen of andere evenementen. Tot slot bieden bepaalde disciplines aanvullende premies aan de olympische kampioenen. Zo heeft World Athletics aangekondigd dat het een premie van 50.000 dollar (ongeveer 46.000 euro) zal uitkeren aan alle atleten die in Parijs kampioen worden. De winnaars van de estafettes zullen hetzelfde bedrag onderling verdelen…

soortgelijke artikelen

Armand Duplantis, hoe hoog kan hij gaan?

De Olympische Spelen blijven zichzelf vernieuwen: welke criteria gelden om olympische sport te worden?

Wie is Adrien Dumont de Chassart, de nieuwe Olympische golfer van België?

ONZE SOCIALE MEDIA

;