Sébastien Pocognoli en Union al onder druk

Sébastien Pocognoli was zich ongetwijfeld goed bewust van de intense druk die hem te wachten stond toen hij het aanbod van de bestuurders van Union Saint-Gilloise accepteerde. De druk zou intens zijn aan het begin van het seizoen, evenals de vergelijking met zijn gerenommeerde voorgangers Felice Mazzù, Karel Geraerts en Alexander Blessin. De twee nederlagen tegen Slavia Praag, afgewisseld met een verlies tegen Westerlo in de Pro League, zetten de Luikse coach al onder druk vlak voor de wedstrijd tegen Charleroi van vrijdagavond (20.45 uur). Maar is het beeld echt zo somber als de supporters beweren?

Uitschakeling zoals twee jaar geleden

Hoe kunnen we de vergelijking met Karel Geraerts niet maken? Hij begon twee jaar geleden ook zijn carrière als hoofdtrainer en kon zijn team destijds niet kwalificeren voor de play-offs van de Champions League. Zijn team werd toen in Glasgow uitgeschakeld door de Rangers, die de achterstand van de heenwedstrijd (3-0, 0-2) goedmaakten. De vergelijking houdt op bij de uitschakeling in de Champions League, want de twee wedstrijden tegen Slavia Praag hebben de supporters en volgers van de “Geel-Blauwen” nauwelijks overtuigd, terwijl Union twee jaar geleden de eerste wedstrijd in de installaties van OH Leuven wist te winnen. Toen was er ook veel meer begrip, omdat RUSG na 58 jaar afwezigheid terugkeerde op het Europese toneel! Vandaag is stamnummer 10 flink gegroeid en nu de club de afgelopen drie seizoenen aan de top van de hiërarchie staat, zijn de verwachtingen steeds groter geworden.

Pocognoli heeft het DNA van de club

Wederom heeft de club van coach gewisseld, maar dit keer moest de directie rekening houden met de wens van hun coach om te vertrekken: Alexander Blessin kon immers een avontuur in de Bundesliga niet weigeren. Hoewel de keuze voor Sébastien Pocognoli voor velen een verrassing was, was deze weloverwogen door de directie. Sébastien Pocognoli is een slimme coach: hij kwam niet naar Union om alles overhoop te halen. Dat was juist wat de directie beviel, nadat zij met andere coaches hadden gesproken die hun methode wilden invoeren zonder zich te verdiepen in het verleden.

De Luikenaar begreep al snel dat de tactiek die door Felice Mazzù – zijn laatste coach als actieve speler – was ingevoerd, en vervolgens werd overgenomen door Karel Geraerts en Alexander Blessin, zijn waarde had bewezen. Het 3-5-2 systeem, met een solide verdediging en snelle aanvallen via technische vleugelspelers, maakt deel uit van het DNA van Union. Pocognoli is op deze basis verder gegaan en heeft vervolgens zijn persoonlijke touch toegevoegd. Zijn visie op mooi voetbal, waarbij balbezit centraal staat, verschilt wezenlijk van die van Alex Blessin, die de voorkeur gaf aan ‘pressing’ en ‘counterpressing’ met de bedoeling snel in de zestien van de tegenstander te komen zodra de bal werd heroverd.

Veel videoanalyse

Sébastien Pocognoli heeft zich gebaseerd op videoanalyse om zijn doel te bereiken. Tijdens de voorbereiding wisten de spelers te zeggen dat ze nog nooit zoveel tactische meetings hadden bijgewoond die gebaseerd waren op video. Omdat hij zich ervan bewust is dat het overbrengen van beelden naar het veld onvermijdelijk tijd kost, wil Sébastien Pocognoli zijn team zo onvoorspelbaar mogelijk maken. Hij wil dat zijn team het spel opbouwt vanuit de verdediging, met korte combinaties, zoals bijvoorbeeld het geval was tegen Slavia. Dit wierp in het begin van de wedstrijd zijn vruchten af, totdat de spelers hun technische precisie en ideeën verloren nadat de Tsjechen op voorsprong kwamen.

Nog steeds een actief transferseizoen

Op dit moment beschikt Sébastien Pocognoli echter niet over zijn ideale verdediging. Christian Burgess en Ross Sykes zijn aan het herstellen van een blessure. Tegen de lange Tsjechen zouden ze hun team waarschijnlijk goed van dienst zijn geweest, maar hebben ze wel de technische kwaliteiten om in de basis te staan van de aanvallende bewegingen van hun team? Sébastien Pocognoli moet zijn tactiek dus niet alleen aanpassen aan de kwaliteiten van de spelers die hij tot zijn beschikking heeft, maar ook rekening houden met een selectie die onvermijdelijk nog zal veranderen voordat de transferperiode voorbij is.

Koki Machida, Cameron Puertas en Noah Sadiki zouden kunnen vertrekken en het is niet uitgesloten dat anderen de selectie komen versterken (er wordt gefluisterd over de naam van Livano Comenencia, een middenvelder van Juventus die is opgeleid bij PSV Eindhoven). Daarnaast zijn jongens als Mohamed Fuseini, Anouar Ait El Hadj en Promise David, aanvallende spelers, nog steeds bezig met hun integratie.

Geen reden tot paniek

Onder de supporters, die gewend zijn dat alles al vanaf het begin van het seizoen soepel verloopt, zelfs met een nieuwe coach en nieuwe spelers, heerst enige paniek. Maar hun club stond wel klaar voor de eerste belangrijke afspraak. Naast de Beker van België prijkt nu ook de eerste Belgische Supercup in de geschiedenis van stamnummer 10 en de Unionisten zijn klaar om een nieuw avontuur in de groepsfase van de Europa League aan te gaan.

Wat zouden ze in de Champions League hebben gedaan? De club heeft ook geleerd dat het niet voldoende is om te schitteren in de reguliere fase van de Pro League om automatisch kampioen te worden. Geduld en hard werk zijn de deugden die Sébastien Pocognoli in zijn groep wil bijbrengen. Eind september zal een eerste balans worden opgemaakt…

soortgelijke artikelen

Sofiane Boufal, tussen hoop en vragen voor Union

Wat brengt de toekomst voor Arnaud Bodart bij Standard?

Challenger Pro League: voorspellingen voor de 4e speeldag

ONZE SOCIALE MEDIA

;