L’OM, een team dat klaar is om opnieuw voor de titel te strijden?

Hoewel de Marseillais “voor altijd de eersten” zijn – de eerste en tot nu toe enige Franse winnaars van de Champions League – hebben ze de laatste tijd moeite om te concurreren met het machtige PSG. Sinds Qatar Sports Investments (QSI) in 2011 het roer overnam bij PSG, heeft de club bijna volledig de controle over het Franse kampioenschap overgenomen, waardoor er weinig ruimte is voor andere teams om te schitteren.

Na verrast te zijn in 2011-12 door het onwaarschijnlijke team van Montpellier, heeft PSG sindsdien tien van de twaalf titels gewonnen. Alleen Monaco in 2016-17 en Lille in 2020-21 slaagden erin om de hegemonie van de Parijzenaars te doorbreken. Hierdoor is PSG nu met 12 titels de meest succesvolle club in Frankrijk, voorheen was dat Marseille met 9 titels en Saint-Etienne met 10.

Het vertrek van Mbappé opent perspectieven voor OM

De concurrentie maakt zich op voor een nieuwe strijd. Het vertrek van Kylian Mbappé naar Real Madrid markeert mogelijk het einde van een galactische periode voor PSG en biedt kansen voor andere clubs. Hoewel PSG onder leiding van Luis Enrique nog steeds grote ambities heeft, zowel nationaal als internationaal, missen ze nu dat ene unieke talent dat vaak het verschil maakte.

Ondanks het verlies van Mbappé heeft PSG nog steeds een indrukwekkende aanval met spelers als Ousmane Dembélé, Randal Kolo Muani en de jonge Bradley Barcola, die als de erfgenaam van Mbappé wordt beschouwd.

Eerste waarschuwing in Brest

Met deze veranderingen rijst de vraag of Marseille dit seizoen kan meestrijden om de titel. Volgens statistieken van Opta staat OM op de vijfde plaats met slechts 1,4% kans om kampioen te worden, terwijl PSG met 79% bovenaan staat. Clubs als Monaco (8,1%) en Lille (5,5%) worden ook hoger ingeschat, maar Marseille heeft toch enkele troeven in handen, zoals bleek tijdens hun overtuigende 5-1 overwinning op Brest in de eerste speelronde van Ligue 1.

De Zerbi drukt zijn stempel

De grootste troef van OM dit seizoen is de nieuwe coach Roberto De Zerbi. De 45-jarige Italiaan komt van Brighton en heeft zijn sporen verdiend in de Premier League met een spelstijl gebaseerd op balbezit en een solide verdediging. Hij heeft al indruk gemaakt en heeft een driejarig contract getekend om zijn visie in Marseille te realiseren. Onder zijn leiding wordt het spel opgebouwd vanuit de verdediging, met Geronimo Rulli, de nieuwe Argentijnse keeper die overkwam van Ajax, als betrouwbare laatste man.

Met Greenwood moet rekening worden gehouden met dit OM

Vergeleken met het vorige seizoen, waarin Marseille teleurstellend achtste werd, kan OM dit seizoen alleen maar beter presteren. De club was zeer actief op de transfermarkt, waarbij tien spelers werden aangetrokken voor 85 miljoen euro, terwijl ze afscheid namen van onder andere Pierre-Emerick Aubameyang en Vitinha.

Naast Rulli werden zaterdag nog vier nieuwkomers opgesteld: Derek Cornelius (Malmö), Pierre-Émile Højbjerg (Tottenham, op huurbasis), Elye Wahi (Lens) en de controversiële Mason Greenwood (Manchester United), die twee doelpunten maakte en betrokken was bij de voorbereiding van de andere drie. Met nog meer versterkingen op komst voor het einde van de transferperiode, lijkt Marseille klaar om een serieuze gooi te doen naar de titel dit seizoen.

soortgelijke artikelen

Malick Fofana: de “Lyonceau” laat zijn klauwen zien

Matteo Dams en zijn droom die werkelijkheid wordt: na de Champions League binnenkort de Rode Duivels?

Internationaal voetbal: Leidt dit tot vervroegde uittredingen?

ONZE SOCIALE MEDIA

;